ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  09.11.2021 00:00:00

Cestovní ruch v Ústeckém kraji ve 3. čtvrtletí 2021 - počet hostů vzrostl o 1,9 % a počet přenocování se zvýšil o 2,7 %.

9. 11. 2021

Cestovní ruch v Ústeckém kraji ve 3. čtvrtletí 2021 (předběžné údaje)

V průběhu letošního třetího čtvrtletí vzrostl v Ústeckém kraji meziročně počet hostů o 1,9 % a počet přenocování se zvýšil o 2,7 %. Ve srovnání s předcovidovým 3. čtvrtletím 2019 byla návštěvnost Ústeckého kraje na 98,1 %, počet domácích návštěvníků byl o 16 % vyšší, zatímco počet zahraničních hostů dosáhl pouze 57% úrovně.

Hromadná ubytovací zařízení v Ústeckém kraji navštívilo ve 3. čtvrtletí 2021 celkem 250 998 hostů, v tom 44 363 cizinců a 206 635 domácích hostů. Celkový počet hostů v Ústeckém kraji byl v mezikrajovém srovnání druhý nejnižší po Pardubickém kraji. Druhý nejnižší byl v Ústeckém kraji i počet domácích návštěvníků. Zahraničních hostů byl v mezikrajovém srovnání sedmý nejnižší počet.

 

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních Ústeckého kraje

v jednotlivých čtvrtletích a za rok

          Nerezidenti              

(hosté z ciziny)

Rezidenti

(domácí hosté)

Počet hostů za rok

 

 

Návštěvnost domácích hostů v Ústeckém kraji se meziročně zvýšila o 2,6 %, u zahraničních návštěvníků se naopak jednalo o 1,5% pokles. Meziroční nárůst hostů celkem i domácích návštěvníků zaznamenaly všechny kraje. Méně zahraničních klientů než ve srovnatelném období loňského roku navštívilo pět krajůJihočeský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký. Meziročně nejvíce vzrostl celkový počet i počet domácích a zahraničních hostů v Praze.

 

Ústecký kraj se na celkovém počtu hostů České republiky podílel 3,7 %. Do Prahy, která je trvale nejnavštěvovanějším krajem, se ve 3. čtvrtletí letošního roku přijelo podívat 15,9 % všech návštěvníků ČR. Druhý nejvyšší počet hostů byl v uplynulém čtvrtletí v Jihočeském a třetí v Jihomoravském kraji (oba kraje se na návštěvnosti ČR podílely přibližně 12,2 %).

 

Meziroční růst počtu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních

mezi 3. Q. 2020 a 3. Q. 2021 

 

 

 

Ve struktuře hostů Ústeckého kraje převažovali z 82,3 % domácí hosté. Více než dvě pětiny z celkového počtu zahraničních návštěvníků kraje tvořili tradičně hosté z Německa (44,5 %). Druzí v pořadí byli hosté z Polska (10,1 %), třetí nejpočetnější skupinu představovali návštěvníci ze Slovenska (9,2 %). Převaha domácích hostů byla i v celé ČR (81,0 %). Pořadí návštěvnosti zemí bylo za Českou republiku na prvním místě stejné jako v Ústeckém kraji – nejvíce zahraničních hostů přijelo z Německa (29,4 %), druzí v pořadí – návštěvníci ze Slovenska se na zahraniční klientele České republiky podíleli 13,5 %. Třetí pořadí zaujímali hosté z Polska (11,5 %).

 

Nerezidenti v hromadných ubytovacích zařízeních podle zemí ve 3. čtvrtletí 2021

 Ústecký kraj                                                                    Česká republika

 ostatní                                              Německo

 3,0 %        Dánsko Slovensko       0,8 %

 1,7 %     13,5 %

 

 

Hosté, kteří ve 3. čtvrtletí letošního roku navštívili Ústecký kraj, zde přenocovali celkem

709 482 nocí, což v porovnání se stejným obdobím roku 2020 představovalo růst o 2,7 %. Nerezidenti (hosté ze zahraničí) v kraji strávili celkem 107 713 nocí (meziroční růst o 2,0 %), rezidenti neboli domácí hosté přenocovali v hromadných ubytovacích zařízeních celkem 601 769 nocí, meziročně u nich došlo k nárůstu o 2,8 %. Celkový počet přenocování i počet přenocování domácích hostů meziročně vzrostl ve všech krajích. Počet přenocování zahraničních návštěvníků byl nižší ve čtyřech krajíchJihočeském, Karlovarském, Libereckém a Královéhradeckém. Nejvyšší meziroční růst přenocování, jak u celkového počtu tak u domácích i zahraničních návštěvníků zaznamenala Praha.

 

Meziroční růst počtu přenocování hostů

v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 3. Q. 2020 a 3. Q. 2021 

 

Ve sledovaných zařízeních Ústeckého kraje dosáhla průměrná doba pobytu ve 3. čtvrtletí letošního roku 2,8 noci. Rezidenti zde strávili v průměru 2,9 noci, cizinci se ubytovali v průměru na 2,4 noci.

 

Průměrný počet přenocování hostů ve 3. čtvrtletí 2021

celkem nerezidenti

rezidenti

 

 

Od počátku letošního roku navštívilo Ústecký kraj celkem 319 480 hostů a přenocovali zde 906 701 nocí. Počet návštěvníků se proti třem čtvrtletím loňského roku snížil o 10,8 %, pokles u zahraničních návštěvníků představoval 28,3 %, u domácích hostů 6,2 %. Celkový počet přenocování v kraji rovněž meziročně poklesl, a to o 10,0 %, z toho u hostů ze zahraničí o 29,8 % a u domácích o 5,4 %. V návštěvnosti za celé 1. až 3. čtvrtletí 2021 se ještě promítl výrazný propad cestovního ruchu z prvního čtvrtletí roku.

 

Meziroční pokles počtu hostů a počtu přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. až 3. čtvrtletím 2020 a 1. až 3. čtvrtletím 2021 

hosté

přenocování    hosté ČR       přenocování ČR

 

Počet ubytovaných hostů i počet přenocování byl meziročně nižší ve všech krajích, nejvyšší regionální pokles vidíme v Praze – zhruba o 32 %. Pokles počtu hostů v Ústeckém kraji byl v regionálním srovnání sedmý nejvyšší, pokles počtu přenocování byl sedmý nejnižší.

 

 

 

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem

Tel.: 605 452 027

E-mail: ruzena.funkova@czso.cz

 

 

 

 

Další informace týkající se cestovního ruchu naleznete v časových řadách a v rychlé informaci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688