Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.11.2021 06:11:00

Centrální banky už pomáhají celé ekonomice, akcie uchovatelem hodnoty

Ray Dalio je známý investor a zakladatel Bridgewater Associates, což je podle Bloombergu největší hedge fond na světě. Této stanici poskytl obsáhlý rozhovor, kde vysvětloval svůj pohled na současné dění v ekonomice a v oblasti monetární politiky. Ta se podle něj po řadu desetiletí až do finanční krize roku 2008 pohybovala ve fázi číslo jedna, pro kterou bylo charakteristické, že banky byly schopny podpořit poptávku snižováním sazeb. Co nastalo po této první fázi a jaké to má důsledky?

Finanční krize sebou přinesla pokles sazeb až k nule a monetární politika se tak přesunula do fáze druhé, kdy se centrální banky pokoušely podpořit ekonomiku nákupem aktiv. Šlo o fázi, která znamenala hodně likvidity na finančních trzích a vysoké ceny investičních aktiv. Což se zase projevilo třeba na rostoucí nerovnosti v bohatství. Ta je podle Dalia nyní v USA největší od třicátých let minulého století a stejně tak je ve Spojených státech patrné velké rozdělení společnosti na rovině politické. Vedle těchto změn je podle investora důležité ještě to, že se kromě Spojených států objevuje na světové scéně další významná velmoc, kterou je Čína.

Dalio se domnívá, že zatímco dříve centrální banky a vláda pomáhaly v krizích vybraným odvětvím a institucím, které byly považovány za důležité pro celý systém, nyní je situace odlišná. Pomoci se totiž dostává celé ekonomice a centrální banky podporují její různé části podle toho, co považují za prioritu. Jde tedy o posun od systému, kdy kapitál alokují trhy. Likvidita poskytovaná centrálními bankami se pak podle Dalia projevuje i na akciovém trhu. Tlačí totiž dolů jak bezrizikové sazby, tak rizikové prémie, a tudíž celou požadovanou návratnost. A to se projevuje na valuacích akcií včetně poměru jejich cen k ziskovosti obchodovaných firem – viz následující graf.

earnings ration
Zdroj: Twitter

V současné době investoři „nechtějí hotovost a myslím, že nechtějí ani dluhopisy kvůli negativním sazbám,“ uvedl Dalio. Nastává tak posun k aktivům, která jsou z historického hlediska považována za dobrý nástroj pro uchování hodnoty. Sem podle Dalia patří i akcie nebo třeba zlato. Centrální banka je totiž také schopna zabránit propadu akciového trhu, což se v minulosti ukázalo opakovaně. Příkladem může být například vliv projevu, který pronesl Mario Draghi a ve kterém hovořil o dnes již známém „vše, co bude třeba.“

Zdroj: Bloomberg Markets, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688