Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  31.10.2021 17:36:36

Proč jsou investoři nervózní při pohledu na vysokou inflaci?

Když firmy zdražují, zvyšuje se jim obrat a měly by tak mít i vyšší zisk. Proč tedy firmy, resp. investoři, kteří kupují jejich akcie, mají obavu z inflace?

Inflace sama o sobě je něco, co investoři neradi vidí, protože jim znehodnocuje peníze. A nikdo z nás nechce přicházet o peníze!

Kolik že nám ta inflace z našich peněz vlastně ukrojí? O tom jsem psal v článku Inflace na obzoru.

Obava z inflace je oprávněná

Za posledních několik let jsme inflaci odvykli, protože se pohybovala na velmi nízké úrovni. V dnešní době je inflace na úrovni 3–5 % a to už je číslo, které musí každý investor brát v potaz. Jak se vyvíjela inflace v letošním roce, můžete vidět v grafu níže.

Zdroj: vlastní zpracování dle tradingeconomics.com

Nemyslete si, že se to týká pouze dnešní doby. Je velmi pravděpodobné, že inflace tu s námi bude dlouhodobě!

Proč dnes roste inflace?

Pojďme se na celou situaci zjednodušeně podívat od začátku.

Na krizovou situaci spojenou s covidem reagovaly centrální banky snížením úrokových sazeb a uvolněním obrovského množství peněz do oběhu. Nízké úrokové sazby přinesly levné financování. Z komerčních bank bylo možné čerpat levné peníze prostřednictvím hypoték a podnikatelských úvěrů. I běžné spotřebitelské úvěry byly levnější. Když jsou tyto úvěry levné a relativně snadno dostupné, lidé více nakupují a tím tvoří firmám zisky.

Takové prostředí snadno vyžene nahoru ceny služeb, výrobků i nemovitostí → ROSTE INFLACE.

Když k tomu přidáme i obtíže spojené s probíhající pandemií (omezení dostupnosti materiálů, výrobků a služeb), dostáváme se do prostředí, kde je vysoká poptávka a nízká nabídka. To umocňuje růst cen napříč ekonomikou → ještě více ROSTE INFLACE.

Jak reagují centrální banky?

Přirozenou snahou centrálních bank je v tuto chvíli brzdit inflaci. K tomu účelu mají různé nástroje, ale jedním z nejdůležitějších je zvyšování úrokových sazeb. Zvyšování úrokových sazeb přináší zdražování úvěrů v komerčních bankách. Pokud jsou dražší úvěry, už je nebude chtít využívat tolik lidí a firem a někteří už na ně ani nedosáhnou. Tím se snižuje poptávka a pokud chtějí firmy nadále zajistit odběr, musí jít s cenami dolů.

Zvyšování úrokových sazeb nevede jen ke zdražování úvěrů, ale i rostoucímu úročení spořicích účtů, termínovaných vkladů a dluhopisů. To nás motivuje méně utrácet a více šetřit.

A proč tedy investor znervózní při pohledu na inflaci?

A zde už se dostávám k tomu, co způsobuje obavy investorů na akciových trzích. Rostoucí úročení těchto konzervativních produktů zvyšuje i zájem investorů o ně. Vzniká tak konkurence akciím, které jsou sice výnosnější, ale také rizikovější a více kolísavé. Část investorů dává přednost konzervativnějším, méně kolísavým dluhopisům před rizikovými akciemi. Na trhu se začnou prodávat akcie, je jich k dispozici větší množství a tím dochází k tlaku na snižování jejich ceny.

Úrokové sazby spolu s inflací tedy ovlivňují jak dluhopisy, tak i akcie. A to je důvod, proč investoři znervózní, když začne stoupat inflace. Nejlepší způsob, jak v takové chvíli udržet své investiční emoce na uzdě, je mít dlouhodobý investiční plán a toho se držet. Kvalitně sestavený investiční plán v sobě již zahrnuje váš vlastní rizikový profil a díky tomu můžete i v této době klidně spát.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 14:07  Investice od milionu už dávno není jen pro „vyvolené“ Michal Brothánek (AVANT IS)
St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688