Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  25.10.2021 16:11:26

Jak se dařilo ekonomice USA, eurozóny a ČR v Q3? Dozvíme se v tomto týdnu


Čeká nás nabitý týden: HDP za třetí kvartál, inflace v eurozóně a zasedání ECB. Navíc dorazí důležité měkké indikátory v čele s německým Ifo indexem a českým konjunkturálním průzkumem. Údaje o HDP pro eurozónu i její členské země by dle očekávání trhu měly být vesměs povzbudivé, poblíž 2% mezikvartálně. Zvýšené riziko platí především pro ekonomiky popoháněné průmyslem, kam kromě například Německa či Slovenska spadá i Česko. Je otázkou, do jaké míry letní oživení poptávky, především ve službách, vykompenzuje nižší aktivitu v průmyslu kvůli komplikacím na straně nabídky. Inflace v eurozóně měla vzrůst z 3,4 % na 3,7 % z titulu dražších energií a vyšších cen u čerpacích stanic. Od ECB nečekáme změnu rétoriky.

Tuzemský konjunkturální průzkum zveřejňuje dnes ráno ČSÚ. Vzhledem k zádrhelům ve výrobě je pravděpodobný pokles subindexu podnikatelské nálady. Ten spotřebitelský naopak zatěžují vyšší spotřebitelské ceny, což na druhé straně do jisté míry kompenzuje trh práce, jež se udržel v dobré kondici. Mírné ztráty podle nás zaznamená i Ifo index, který vyjde o hodinu později. Indikuje tím nižší tempo německé ekonomiky v porovnání s létem.

V úterý a středu zaplní kalendář spíše indikátory sentimentu v Německu a USA. Hlavní ekonomické události jsou pak vtěsnány do dvou posledních dnů týdne. Čtvrteční zveřejnění německé inflace bude předcházet celkovému číslu za eurozónu. V obou případech se počítá s dalším navýšením inflační dynamiky, především ze strany nabídky, kde dominují ceny energií. Míra inflace v Německu dle odhadů v říjnu poskočila z 4,1 % na 4,4 %. Stejnou měrou měla zesílit v eurozóně, z 3,4 % na 3,7 %. Avšak jádrová inflace, očištěna o energie, měla setrvat na 1,9 %.

Vyšší inflace nehraje do karet ECB, která plánuje držet úrokové sazby dlouhodobě nízko. Zajímavé ale je, že finanční trh již začal spekulovat na první zvýšení sazeb o 10bb na konci příštího roku. Je možné, že na toto téma dojde na tiskové konferenci, stejně jako na otázky ohledně pandemického programu nákupu aktiv PEPP a co bude, až formálně vyprší jeho platnost (březen 2022).

Várku dat HDP za třetí čtvrtletí odstartuje USA ve čtvrtek odpoledne. Podle měsíčních dat i výsledků průzkumů došlo ke zpomalení tempa u spotřeby domácností a investic firem. Ekonomiku navíc sužuje nedostatek výrobních materiálů a komplikace v dodavatelských řetězcích. Americká ekonomika měla dle odhadů vzrůst mezikvartálně o 0,7 % po 1,7 % v Q2, což odpovídá anualizovaným 2,8 %, respektive 6,7 %.

V pátek je na řadě Evropa. Česká ekonomika podle našeho odhadu během července až září rostla mezikvartálním tempem 1,7 % po 1,0 % v Q2. Odhad je ale značně nejistý. Na jedné straně máme letní oživení spotřebitelské poptávky, navýšení zásob a investiční aktivity. Na straně druhé pak problémy v průmyslovém sektoru, citelně v automotive. Navíc negativně překvapil zahraniční obchod, který v srpnu dosáhl nebývale vysokého deficitu. Hlavní neznámou je, jak moc výroba a deficity zahraničního obchodu neutralizovaly oživení poptávky a tvorbu zásob. Nejistotu vývoje vystihuje i rozsah odhadů analytiků s rozptylem od -0,1 % až po 2,6 %, přičemž medián činí 1,8 %. Ve velmi podobné situaci je i německá ekonomika, kde tamní průmysl, především ten automobilový, limitují chybějící čipy a jiné komponenty. Trh počítá s mezikvartálním růstem německé ekonomiky o 2,1 % po 1,6 % v Q2. Poblíž 2% měla růst i ekonomika Francie, Itálie a také eurozóny. Páteční čísla budou ohledem zpět na léto. Vyhlídky na zimu, potažmo poslední kvartál, hlásí varovné signály v podobě pokračujících komplikací ve výrobě a možného zpřísnění covidových restrikcí.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.02.2024Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.06.2023Ranní okénko -Tento týden zasedá ECB a Fed, vychází inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.10.2022Americká ekonomika si ve Q3 vedla lépe, než se očekávalo (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688