Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.05.2024 19:01:00

Relativita monetární restrikce

Monetární politika je někdy přirovnávána k řízení auta – ke šlapání na plyn, či na brzdu. Pokud by ale takto fungovala, bylo by to s ní docela jednoduché – z auta je jasně vidět dopředu, rozdělení na brzdu a plyn je také bezproblémové. Jenže když už by monetární politika byla jako auto, muselo by jít o vůz speciální. Takový, kde není přímo vidět dopředu. A místo plynu a brzdy je jen jeden pedál, u kterého není vlastně přesně jasné, kdy už brzdí, a kdy přidává na akceleraci.

Nedávno jsem tu ukazoval index finančních podmínek FP od Goldman Sachs, dnes se můžeme podívat na podobný index od Bloombergu. Ten na rozdíl od prvního zahrnuje například index volatility VIX, není v něm naopak třeba kurz dolaru. Index GS ukazoval, že po krátkodobému skoku nahoru taženém mimo jiné akciovou korekcí se finanční podmínky opět znatelně uvolňují. Podle Bloombergu pak jsou FP již řadu měsíců hodně uvolněny. Dokonce podobně, jako v roce 2021, či v roce 2013, 2014.

aa
Zdroj: X

Pokud vezmeme posledních pár let, vidíme, jak finanční podmínky prudce reagovaly na monetární uvolnění v roce 2020. Pak došlo k jejich utažení s tím, jak se postoj a následně kvalitativní a kvantitativní politika americké centrální banky přesunula k restrikci. Jenže sazby jsou už nějakou dobu beze změny, ale finanční podmínky se ze znatelné restrikce přesunuly ke zmíněnému docela extrémnímu uvolnění. Mimochodem stále v době inflace nad cílem, velmi nízké nezaměstnanosti a notné fiskální relaxace americké vlády.

Míru restrikce, či uvolněnosti monetární politiky lze posuzovat mnoha způsoby. Těmi nejjednoduššími je prosté porovnávání nominálních, či reálných sazeb k tomu, co kdo považuje za historický standard. Relativně populární alternativou je porovnávání sazeb skutečných k sazbám odhadovaným jako neutrální. Tedy k takovým, které by ekonomiku neměly ani brzdit, ani stimulovat. Odhady neutrálních sazeb se ale dost liší. Fed hovoří o dlouhodobé neutralitě u 2,5 % nominálních sazeb a ve srovnání s tím by byla současné politika, respektive sazby hodně utažené. Jenže alternativní pohledy (např. pana Summerse) hovoří o výrazně vyšším neutrálu. A tudíž výrazně nižší restrikci.

Otázkou pak může být vlastně i to, nakolik lze hovořit o více či méně restriktivní monetární politice v případě, kdy jsou finanční podmínky jednoznačně a výrazně uvolněné. Ty nejsou konečným a všeobjímajícím ukazatelem, takový ani se strojit nejde. K jejich stavu a vlivu se dá dodat řada věcí - vliv sazeb na hospodaření bank, jejich disproporcionální dopad na menší firmy, či třeba přerozdělení bohatství mezi věřiteli a dlužníky pojící se s posuny sazeb. Některé výzkumy ale ukazují, že ekonomiky na FP reaguje poměrně citlivě (na rozdíl od samotných sazeb centrální banky). A pokračující „překvapivá“ síla amerického hospodářství také nemusí být tak překvapivá, pokud vezmeme v úvahy vývoj v grafu.

Z určitého pohledu se mimochodem nyní děje zrcadlový obraz let 20092011/12. Tehdy totiž už držel Fed sazby hodně nízko a jeho rozvaha rostla. Jak ale vidíme z grafu, finančním podmínkám se do uvolněnosti nechtělo. Což může spoluvysvětlovat, proč po předcházející recesi nepřišlo očekávané prudké oživení.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   9:35  Index PMI v průmyslu stoupl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   9:33  ECB a očekávané snížení sazeb: Co to znamená pro eurozónu? Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   9:27  Jak investovat bezpečně Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po   9:15  HDP za očekáváním kvůli slabým investicím - Rozbřesk Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688