zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  01.10.2021 21:30:02

Ve Zlíně startuje nový systém parkovacích automatů a platba mobilem



Ve Zlíně startuje nový systém parkovacích automatů a platba mobilem

publikováno: 1.10.2021

Zlín - Platba mobilem, rychle, snadno a s možností kdykoliv si parkovací dobu prodloužit. Zásadní inovace čeká řidiče v rámci parkování na městských parkovištích.

Chytré parkování se stává ve Zlíně realitou. Parkovací automat mohou mít řidiči přímo ve svém mobilu, odpadne jim tak starost správně odhadnout dobu parkování. Platit mohou nově prostřednictvím mobilního telefonu bez nutnosti použití parkovacího automatu. V praxi to znamená, že při úhradě parkování budou řidiči nově zadávat registrační značku svého vozidla.

Od pondělí 4. října budou ve Zlíně rozšířeny možnosti úhrady parkovného o službu MPLA. Webová aplikace či aplikace v mobilu umožní pohodlně zaplatit parkovné ve Zlíně všude tam, kde jsou v ulicích parkovací automaty. Služba MPLA je komfortní a bezpečný způsob bezhotovostní platby za parkování na ulici, na parkovištích i v garážích. Jedná se o nejrychlejší bezhotovostní platbu parkovného. Bez hledání parkovacího automatu a drobných po kapsách. S možností kdykoliv a odkudkoliv si parkovací dobu prodloužit. Stačí několik kliknutí a parkovací automat budete mít v mobilu, tabletu nebo počítači.

Služba MPLA je uživatelsky jednoduchá a přívětivá. Jedná se o nejrozšířenější službu tohoto typu v ČR s více než 20.000 transakcemi za den. Díky službě MPLA lze platit platební kartou MasterCard a Visa, palivovými kartami CCS a Axigon (Shell Cards, Euro Oil), kartou MPLA, Twisto kartou nebo je možné využít jednorázové platby prostřednictvím Google Pay a Apple Pay.

Stejnou aplikaci na platbu parkovného uživatelé používají v zónách placeného stání také v  Brně, Praze, Olomouci, Liberci, Pardubicích a v dalších městech.

„Přechod na platby za pomoci zadání registrační značky je důležitý první krok pro další rozvoj logiky parkování. Jsem rád, že i ve Zlíně mohou motoristé využívat platbu pomocí mobilu, která je komfortnější,“ sdělil radní pro dopravu Michal Čížek.

Cílem města je vybudovat další inteligentní prvky dopravy a vše spojit do jednoho řídicího centra. Připravuje se proto vybudování nového dispečinkového pracoviště, které je nezbytné pro fungování a správu všech dopravních systémů.

„Technické služby Zlín s. r. o., v tomto roce již modernizovaly  parkovací automaty, které nově umožňují zadávání registrační značky. Jelikož podporuji rozvoj smart technologií ve městě, jsem rád, že se nám daří jednotlivé technologie ve Zlíně aplikovat. Chceme se však dívat dále a hledat další využití tzv. chytrých technologií,“ uvedl Jiří Jaroš, radní pro oblast IT a Smart technologií.

Ve Zlíně se již nyní využívají různé inteligentní dopravní systémy. Jako příklad lze uvést světelnou signalizaci s dynamickým řízením a preferencí městské hromadné dopravy, informační systém s dojezdovými časy či silniční meteorologii. V příštím roce se ve Zlíně plánuje všechna městská parkoviště vybavit novým navigačním a závorovým systémem. Dále se má chytré dopravní řešení rozšířit právě o napojení na navigační parkovací systém a digitální plnobarevné tabule.

Testovací provoz a upgrade parkovacích automatů na registrační značku úspěšně probíhal v posledních měsících. „Platba mobilem skýtá řadu výhod. Uživatelé se například nebudou muset vracet s lístkem do auta a budou mít přesný přehled o délce parkování. Dá se tak snadněji pohlídat, aby například kvůli několika minutám neplatil uživatel řádově o desítky korun více za parkování tím, že započne další parkovací hodinu,“ upřesňuje výhody nového systému automatů Pavel Simkovič, člen rady města a jednatel Technických služeb Zlín, s. r. o.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688