Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.10.2021 07:55:58

Aktivita v tuzemské výrobě by měla brzdit (Ranní zpráva z finančního trhu)

Růst příjmů amerických domácností by měl za srpen zpomalit, zatímco jejich výdaje zrychlit. Pozornost získá cenový deflátor spotřeby. ISM index aktivity ve výrobě by měl jen mírně klesnout a stále indikovat expanzi sektoru. Další zářijový nárůst spotřebitelských cen v eurozóně o 0,4 % m/m by měl posunout meziroční míru inflace na 3,3 %. V ČR čekáme zveřejnění nemalého poklesu indexu PMI a měsíční údaj o vývoji státního rozpočtu. Nicméně finančním trhem bude více než PMI či rozpočet rezonovat včerejší „jestřábízasedání ČNB.

Inflace v eurozóně se drží výš

Od dnešního zveřejnění příjmů domácností v USA za srpen čekáme po předešlém skoku daným vládními výdajovými programy už jen skromnější růst. Naopak maloobchodní tržby spíše potvrzují, že je na místě čekat rychlejší růst na straně výdajů. Cenový deflátor spotřeby získá v prostředí současných obav z inflace zaslouženou pozornost. Od ISM aktivity ve zpracovatelském průmyslu USA čekáme společně s trhem jen malý pokles, ovšem stále v pásmu výrazné expanze sektoru.

Od zveřejnění předběžného výsledku inflace v eurozóně za září čekáme podobně jako v srpnu meziměsíční tempo 0,4 %, což by znamenalo zvýšení meziroční míry inflace na 3,3 %. Nicméně včera zveřejněný harmonizovaný index v sousedním Německu indikuje riziko mírně vyššího výsledku. Předběžný PMI index eurozóny byl již zveřejněn a dnešní publikace jeho finální hodnoty by větší změny přinést neměla.

Nicméně pokles PMI indexu v Eurozóně a Německu by měl znamenat, že i dnešní zveřejnění indexu nákupních manažerů v ČR ukáže citelné zpomalení expanze domácí výroby. Pokud nedojde k velkému překvapení, reakce trhu na zveřejnění údajů by měla být slabá. Je pravděpodobné, že trh bude spíše ještě vstřebávat včerejší „jestřábízasedání ČNB. V naší prognóze očekáváme zvýšení klíčové reposazby na 2,0 % na konec letošního roku a v průběhu první poloviny příštího na přibližně neutrální úroveň 2,50 %. Včerejší zasedání indikuje šanci, že by úrovně 2,50 % mohlo být dosaženo o něco dříve, například v Q1 2022.

ČNB urychlila zvyšování úrokových sazeb

Česká národní banka včera zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,75 pb na 1,50 % z předchozí úrovně 0,75 %. Finanční trh se klonil k i tak neobvyklému zvýšení o 0,50 pb. Pět členů hlasovalo pro zvýšení o 75 bp a 2 členové pro stabilitu sazeb. Z měnověpolitického hlediska je urychlení zvýšení úrokových sazeb z velmi nízkých úrovní opodstatněné obavou z růstu inflačních očekávání v situaci, kdy inflace již utekla relativně výrazně nad cíl. Stále je relevantní očekávat, že značná část inflace je transitorní povahy. Tento názor vyslovil na tiskové konferenci i guvernér Rusnok. Nicméně dále uvedl, že ony vnější, nákladové faktory jsou doplněny domácími faktory a na ty je dle Rusnoka třeba reagovat. Bylo zmíněno, že ČNB pozoruje nečekaně silné domácí i zahraniční inflační tlaky. Guvernér uvedl, že se ekonomika velmi rychle vrací na úroveň, kde byla před pandemií. A protože pandemická rizika silně klesla, je na místě očekávat růst úrokových sazeb na hodnoty, kde se nacházely před pandemií. Rusnok sám připomněl, že šlo o úroveň 2,25 %. Rusnok také doplnil, že další vývoj úrokových sazeb bude podmíněn dalším vývojem, nicméně směr je prý jasný. Guvernér na dotaz připustil, že se v průběhu čtvrtého čtvrtletí bude diskutovat o prodeji výnosů z devizových rezerv, ale zda půjde o krok, který by měl přispět k utažení měnové politiky není v tuto chvíli jasné. Koruna včera díky ČNB posílila o 0,7 % na 25,34 CZK/EUR, ale na okamžik byla pod úrovní 25,30 CZK/EUR. Blíže jsme se ČNB věnovali v našem reportu zde https://bit.ly/3CXAGSc.

Třetí čtení vývoje HDP v Q2 nepřineslo z pohledu trhu významnější změnu. Více o tom v našem reportu na https://bit.ly/3kTMChs.

Spotřebitelské ceny v Německu v září podle předběžného odhadu v národní metodice meziměsíčně stagnovaly a meziroční míra inflace se zvýšila na 4,1 % z předchozích 3,9 %. Analytici čekali o desetinku vyšší číslo. Lehce opačný obrázek nabídla harmonizovaná statistika, která nezahrnuje imputované nájemné. Podle ní ceny vzrostly naopak mírně nad odhady, přičemž v meziročním vyjádření činí inflace opět 4,1 %.

Americký Kongres schválil dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Akciové trhy v USA i Evropě včera opět většinou klesaly a dolar opět vůči euru mírně posiloval.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688