Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.09.2021 22:05:41

Blockchain – o co se jedná a jak funguje (2. díl)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Blockchain, neboli též bločenka

Bločenka je český ekvivalent anglického výrazu blockchain. Jedná se o termín, který byl přijat v roce 2017, ovšem dodnes se velmi nerozšířil. Bločenka využívá několik již existujících technologií a vtiskává jím novou funkci tím, že je integruje do jednoho systému. Bločenka tak spojuje internet, přenosový protokol a šifrovací algoritmy v jeden nový inovativní prvek, o kterém jsme nikdy dříve v těchto intencích neuvažovali. Nejedná se tak o revoluční technologii, protože tyto technologie s námi jsou již několik desetiletí. Jen dříve nikoho nenapadlo, že se dají skloubit a využít právě tímto způsobem. Mnohem více se tak jedná o evoluční myšlenku, která má potenciál změnit doposud používané systémy a databáze. Když odhlédneme od úzkého (tunelového) pohledu na věc, musí být každému zřejmé, že využití blockchainu jako online účetní knihy, je jen jedna z mnoha možností. K čemu všemu se dá tedy blockchain ještě využít?

Blockchainové technologie se nejvíce hodí do systémů s vysokou mírou automatizace provozu. Hodí se jako jednotná databáze, pod kterou mohou fungovat úřady. Hodí se do bankovního sektoru. Využití tak najde od finančnictví, přes průmysl, až k administrativě. Všude, kde je třeba dbát na bezpečí uchovávaných dat, se hodí právě technologie bločenky. Rozdíl však nejspíš bude paradoxně v tom, že se bude jednat o neveřejnou síť, čímž pozbyde jeden ze základních prvků bezpečnosti. Že je bločenka hudbou blízké budoucnosti, pak potvrzují mnohé technologické startupy, které se již soustředí na využití této technologie.

Největší předností této technologie je, že ani největší vlády, nebo instituce typu bank, či nadnárodních korporací nedokáží do takové databáze zasáhnout a něco v ní měnit. To je však nejen autoritářským režimům trnem v oku a zatím se marně snaží přijít nato, jak tento fenomén regulovat. Na druhou stranu výše popsaná pozitiva lákají soukromý sektor, který zkoumá, jak využít předností takové databáze a integrovat ji do svých podnikatelských záměrů. Zřejmě nejblíž k reálnému využití je momentálně bankovní sektor. Vcelku trefné přirovnání použil Nick Szabo, který je možným spoluautorem bitcoinu. Blockchain přirovnal k vážce, která před mnoha milióny let uvízla v pryskyřici. Pryskyřice, potažmo jantar pak vážku naprosto dokonale zakonzervoval. Díky tomu můžeme i dnes vidět, jak přesně vážka vypadala před mnoha lety. Nikdo ji nedokázal změnit, ani čas. A úplně stejně na tom jsou data zaznamenaná v blockchainu. Blockchain tak je odolný vůči manipulaci, korupci apod. I to je nesporná výhoda této databáze.

Dnes se tak dá říct, že bločenka bude základní technologií mnoha systémů. Stane se tak součástí našich životů a zřejmě si jen málokterý laik všimne, že ten, nebo ten systém pracuje právě s technologií blockchain. Přijmeme ji jako běžnou součást našich životů. Velcí hráči již investovali nemalé prostředky do vývoje těchto technologií. Bločenku tak vnímají jako nástroj budoucnosti, který jím zajistí snížení nákladů, zvýšení bezpečnosti a zefektivnění svých procesů.

Jak tato technologie funguje a v čem je blockchain revoluční?

V prvních dvou dílech seriálu o blockchainu je popsáno, jak tato databáze funguje. Aby však informace byla úplná, je zapotřebí pochopit, co se skrývá pod pojmem databáze, jaké mohou existovat druhy databází, jak je nastaveno potvrzování transakcí a hlavně, jak je řešen problém možné dvojité útraty, který se může při špatném nastavení objevit. 

Databáze se podle toho, jak vznikají, dělí na centralizované, decentralizované a distribuované. Jaký je mezi nimi rozdíl a na jakém principu fungují? Víc se dozvíte ve třetím díle.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

24.02.2023Staking, o co se jedná a proč je trnem v oku SEC Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
02.02.2022Jak si pojistit byt nebo dům (díl 2.) proPoradce.cz (proPoradce.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688