olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  17.09.2021 00:00:00

Olomouc: Podzimní festival duchovní hudby začíná v neděli

Podzimní festival duchovní hudby začíná v neděli

17. září 2021 (pá)

Devět koncertů v historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostorách spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce. To je Podzimní festival duchovní hudby. Začíná v neděli a pokračovat bude téměř do konce října.

Festival zahájí slavnostní koncert v dómu sv. Václava, kde zazní velkolepé oratorium pro sóla, sbor a orchestr Antonína Dvořáka Svatá Ludmila. Koncert je pořádán ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc, dirigentem bude Jakub Klecker.

„Letošní ročník Podzimního festivalu duchovní hudby se koná přes všechny problémy a omezení způsobená celosvětovou pandemií ve stejné době, tradičním rozsahu i kvalitě jako ročníky předešlé. Program letošního ročníku nabízí ojedinělý a žánrově i druhově pestrý program složený z duchovní hudby šesti století,“ objasňuje ředitelka festivalu Dobromila Hamplová.

Druhý koncert festivalu 23. září v chrámu sv. Mořice přinese celovečerní mši Johanna Michaela Haydna. Díla se ujal slovenský dirigent Marián Lejava, který se na festivalu představí poprvé. Dirigentské mistrovství zakladatele a dlouhodobého dramaturga festivalu Stanislava Macury připomene festival v pátek 1. října v Arcidiecézním muzeu představením filmového záznamu koncertu z roku 1999, při kterém zazněla monumentální skladba Gabriela Fauré Messe de Requiem pro soprán, baryton, sbor a orchestr, op. 48 a hluboce přemýšlivá Symfonie č. 3, Liturgická Arthura Honeggera.

Dvojité výročí českého barokního skladatele Johanna Caspara Ferdinanda Fischera, který začíná být v posledních letech znovuobjevován interprety a posluchači, připomene koncert v sobotu 2. října v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. „Interpretace se ujal na našem festivalu dobře známý o oblíbený soubor Ensemble Inégal, který diriguje Adam Viktora. Velkolepá offertoria Johanna Fischera, který pocházel z Chebska, zkomponovaná ve francouzském stylu, doplní v programu hudba Georga Friedricha Händela, což není spojení formální, protože tento mistr vrcholného baroka Fischerovu hudbu znal a v mnohem se jí i nechal inspirovat,“ popisuje detaily ředitelka Hamplová. A to, že je duchovní hudba po staletí spjatá se slovem, doloží i další tři komorní koncerty festivalu. Večer ve čtvrtek 7. října v kapli sv. Anny přinese výběr španělské mystické poezie od renesance k dnešku v překladu biskupa Josefa Hrdličky. Koncert v neděli 10. října, který využije pozoruhodný sál Arcibiskupského paláce, je věnován výročí úmrtí Arnolda Schönberga. A slovo bude dominovat i v koncertu ve středu 13. října v kostele Zvěstování Páně.

Zcela netradičně pak zařadila festivalová dramaturgie do programu 16. října do kostela sv. Cyrila a Metoděje i koncert amerických spirituálů. „Je to ve shodě s ekumenickým posláním festivalu a jeho snahou přibližovat návštěvníkům koncertů i hudbu jiných kultur a tradic. Interpretem těchto strhujících skladeb bude soubor Martinů Voices, který řídí Lukáš Vasilek,“ uvádí za organizátory Dobromila Hamplová.

Program festivalu se snaží pravidelně přinášet i skladby minulosti, které nejsou často zařazovány do dramaturgie domácích těles. Příkladem je v letošním roce skladba, která byla zařazena jako závěrečný slavnostní koncert festivalu. Jedná se o pozoruhodné dílo Vincenza Belliniho Mše a moll / Messa di Gloria pro sóla, sbor a orchestr, která zazní v sobotu 23. října v chrámu P. M. Sněžné v interpretaci Filharmonie Hradec Králové za řízení Jaromíra Krygela.

Více na www.podzimni-festival.cz

Fotografie:

| Poslední úprava: 17. září 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688