Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.09.2021 17:10:09

Jakou roli hrají nyní automobilky v americké ekonomice?

Jakou roli nyní vůbec hrají automobilky v celé americké ekonomice? Na tuto otázku odpovídal na počátku rozhovoru pro Bloomberg Markets hlavní ekonom Mizuho Securities Steven Ricchiuto. Podle jeho názoru je to role postupně upadající, ale stále významná. I proto, že výroba automobilů do sebe soustředí řadu dodavatelských řetězců, komodit a produktů, a to, jak si vede, se tak s velkým multiplikačním efektem projevuje v celém hospodářství. Jak ekonom vidí jeho další vývoj?

Právě výroba a prodej automobilů nyní přestavuje slabší místo amerického hospodářství. A ekonom míní, že slabší čísla týkající se růstu produktu ve třetím čtvrtletí nemusí být vyvážena silnějším růstem ve čtvrtletí posledním tak, jak někteří predikují. Celkové odhady růstu ekonomické aktivity za letošní rok tak možná budou klesat. K tomu jsou podle Ricchiuta příliš vysoko i odhady pro příští rok, takže i u nich se dá čekat pohyb směrem dolů.

Zde ekonom dodal, že se hovoří o neuspokojené poptávce, která by měla ekonomiku táhnout nahoru s tím, jak bude pokračovat její otevírání. Podle jeho názoru se ale již s růstem poptávky taženým tím, že v některých oblastech nemohla být uspokojena, počítat nedá. Mizuho nyní konkrétně predikuje, že americké hospodářství poroste v příštím roce o 3,5 %, podle ekonoma se ale nyní většina předpovědí nachází výrazně výše.


Ricchiuto dostal otázku týkající se nedostatku zaměstnanců v některých firmách. V odpovědi hovořil o tom, že práce z domova není vhodná ke školení a zvyšování kvalifikace lidí, a to se nyní projevuje právě tím, že některé firmy na některé pozice těžko shánějí ty pravé zaměstnance. K tomu lze v souvislosti s prací z domova pozorovat růst poptávky po nových technologiích.

Morgan Stanley v prvním z následujících dvou grafů srovnává vývoj indexů sentimentu od University of Michigan a Conference Board. Druhý graf ukazuje vývoj rozdílu jejich hodnot a ekonomové banky tvrdí, že rostoucí spread je „typickým varováním před koncem cyklu“.

sentiment Michgan Conference Board rozdíl hodnot

Zdroj: Bloomberg Markets, Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688