mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  28.08.2021 11:16:00

Aktuální podmínky pro cestování – Korejská republika

Aktuální podmínky pro cestování – Korejská republika

24.04.2020 / 14:44 | Aktualizováno: 28.08.2021 / 11:16

V souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19 uvádíme základní informace o možnostech cestování z/ do Korejské republiky a pobytu v ní.


1. VSTUP NA ÚZEMÍ KOREJSKÉ REPUBLIKY A TRANZIT:

Vstupní vízum do Koreje

Od 1. září 2021 znovu platí bezvízový styk pro občany Česka cestující do Korejské republiky. Zároveň je třeba registrace v systému K-ETA na stránkách www.k-eta.go.kr nebo v mobilní aplikaci K-ETA. Před cestou doporučujeme ještě konzultovat svoji situaci s Velvyslanectvím Korejské republiky v Praze.

Pro úplnost uvádíme, že od 13. dubna 2020 do 31. srpna 2021 Korejská republika pozastavila platnost bezvízové dohody.

PCR test před odletem

Od 8. ledna 2021 zavedla Korejská republika nové opatření týkající se všech cizinců, kteří cestují do Koreje. Nově musí každý cizinec předložit před zahájením cesty, vedle víza či re-entry povolení, dokument prokazující negativní výsledek PCR testu na koronavirus SARS-CoV-2. Ten nesmí být starší než 72 hodin. Nové opatření se týká všech cizinců i těch, kteří v Koreji žijí dlouhodobě a vracejí se z cest. Povinnost předložit negativní PCR test na koronavirus SARS-CoV-2 jde nad rámec dalších povinností vlastnit platné vízum nebo re-entry povolení pro vstup do Korejské republiky.

Dle korejských vládních orgánů je třeba v této souvislosti při letu do Koreje dodržovat následující pravidla:

Cestující předkládají dokument s negativním výsledkem testu na koronavirus SARS-CoV-2 personálu aerolinky před odletem. Bez tohoto dokumentu nebudou vpuštěni na palubu. Dále tento dokument předkládají po příletu na letišti v Koreji při procesu vstupní kontroly.

Dokument s negativním výsledkem testu na koronavirus SARS-CoV-2 nesmí být vydán dříve než 72 hodin před datem odletu.

Dokument s negativním výsledkem testu na koronavirus SARS-CoV-2 musí být v angličtině nebo korejštině, případně úředně přeložen do jednoho z těchto jazyků.

Děti do 6 let (ke dni vstupu na korejské území) jsou z povinnosti předložit negativní výsledek testu vyňaty.

Pasažéři, kteří pouze tranzitují přes letiště v Koreji bez vstupu na území, tak mohou činit bez předložení negativního výsledku testu.

Re-entry Permit pro dlouhodobé rezidenty v Koreji

Od 1. června 2020 Korejská republika zavedla povinnost pro držitele korejských dlouhodobých víz požádat o "Re-entry Permit", pokud opouští korejské území a chtějí se v době platnosti víza vrátit.


2. DOPRAVA:

Mezi Evropou a Koreou létají například následující letecké společnosti:

KLM - Amsterdam, Asiana - Frankfurt, Korean Air Paříž a Londýn, Qatar Airways - Praha, Vídeň (s přestupem v Dauhá), Finnair - Helsinky, Lufthansa - Mnichov, Turkish Airlines (s přestupem v Istanbulu), Emirates (s přestupem v Dubaji). Aktuálně nelze z Koreje do Česka letět přímým letem.

Lze doporučit před odletem sledovat webové stránky letecké společnosti a být v kontaktu se zástupci aerolinky.

V Korejské republice není žádná oblast, která by byla v souvislosti s COVID-19 izolována. Většina dopravních spojení funguje běžným způsobem.


3. OPATŘENÍ:

S platností od 1. dubna 2020 je pro cizince i Korejce přijíždějící ze zahraničí do Korejské republiky povinná karanténa v délce 14 dnů. Všechny přijíždějící osoby jsou povinny nainstalovat si do mobilních telefonů “Self-Quarantine Safety and Protection Application”. Pro všechny cestující nadále platí, že jsou testováni na koronavirus do 24 hodin od příletu. Osoby s pozitivním testem jsou dle závažnosti příznaků buď hospitalizovány, nebo umístěny do karantény v určeném zařízení. Držitelé dlouhodobého víza (držitelé ARC) musí karanténu strávit ve svém bydlišti. Držitelé dlouhodobého víza bez bydliště a všichni krátkodobí návštěvníci musí karanténu strávit ve vládou určeném zařízení na své náklady (částka se může pohybovat kolem 100 000 wonů za den nebo výše). Od 10. února 2021 je zaveden další test na koronavirus na konci 14denní karantény. Cizincům, kteří poruší podmínky karantény, hrozí pokuta, vyhoštění a zákaz vstupu do Korejské republiky.

Možnost výjimky z karantény:
1. Od 1. července 2021 mohou plně naočkovaní cestovatelé (+ 14 dní po poslední dávce) získat výjimku ze 14denní karantény po příletu do Koreje. Možnosti cest do Koreje jsou nadále omezené - návštěva nejbližších příbuzných, důležitá obchodní cesta na pozvání a veřejný zájem. Nadále platí povinnost PCR testů před odletem a po příletu (viz výše). Kontakt na Velvyslanectví Koreje v Praze zde.

2. Karanténa se nevztahuje na osoby, kterým korejské velvyslanectví před příletem do Koreje na základě odůvodněné žádosti poskytne výjimku (Isolation Exemption Certificate).

3. S platností od 5. května 2021 plně očkovaní občané vakcínou v Koreji (tj. ti, co obdrželi obě dávky vakcíny) nebudou muset podstupovat 14denní karanténu po návratu ze zahraničí do své vlasti.

Při pobytu v Koreji je třeba počítat s mandatorním používáním roušek a s měřením teploty. Při vstupu do restaurací a dalších vnitřních prostor jsou zákazníci žádáni o předání kontaktů (mobilní číslo a město pobytu v Koreji) formou QR kódu nebo zapsáním se do tabulky u vstupu. Muzea a kulturní instituce mají omezený provoz. Většina obchodů a hotelů je otevřena s určitými omezeními (zkrácení otevírací doby, snížení kapacity, dočasné zavření, pokud se tam vyskytne nějaký případ) dle aktuálního epidemiologického stupně přijatého korejskými úřady.


4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní informace je možné nalézt na následujících internetových stránkách korejských úřadů:

http://kdca.go.kr/index.es?sid=a3 (Korejské centrum pro kontrolu nemocí)

http://www.mohw.go.kr/eng (Ministerstvo zdravotnictví)

http://www.moel.go.kr/english (Ministerstvo zaměstatnanosti a práce)

http://english.moe.go.kr (Ministerstvo školství)

http://mogef.go.kr/eng (Ministerstvo pro genderové záležitosti a rodinu)

http://mois.go.kr/eng (Ministerstvo vnitra a bezpečnosti)

http://english.moef.go.kr (Ministerstvo financí)


5. NÁVRAT DO ČESKA:

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví Česka. Korejská republika je dlouhodobě zařazena na seznam tzv. "zelených zemí" s nízkým rizikem nákazy Covid-19.

Další informace lze nalézt na webových stránkách Ministerstva vnitra Česka a Ministerstva zahraničních věcí Česka.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688