Pavel Peterka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  27.08.2021 09:28:47

Obchodníci čekají na vyjádření šéfa Fedu

Dolar během pátečního rána nejprve mírně posiloval, když obchodníci stravovali první vystoupení zástupců Fedu na každoročním symposiu v Jackson Hole. Pak ale kurz opět oslabil. K posilování dolaru přispěla jestřábí vyjádření některých zástupců Fedu. Robert Kaplan ve svém projevu například připustil, že by Fed mohl začít se zvyšováním úrokových sazeb už v příštím roce. To by znamenalo předběhnutí současné prognózy, která počítá se zvyšováním sazeb až v roce 2023.

Další dva zástupci Fedu James Bullard a Esther Georgeová se ve svých vyjádřeních snažili uklidnit trhy. Mírnili negativní očekávání ve vztahu k šíření mutace delta a jejích dopadů na ekonomiku. Připustili ale, že se jedná o závažný problém, který by mohl opět ochromit světovou ekonomiku. Šíření varianty delta zatím nejsilněji probíhá v asijských zemích s nízkou mírou očkování. Problém se však projevují už i v západních ekonomikách, které jsou závislé na dodávkách výrobních vstupů z Asie. Pokud dojde k dalším uzavírkám, pak lze očekávat další prohloubení problémů v odběratelsko-dodavatelských řetězcích, které už nyní výrazně brzdí velké ekonomiky, např. Německo.

Pro kurz dolaru bude zásadní dnešní vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella, který se dle očekávání nebude snažit trhy jakkoliv šokovat. Powell dnes může ohlásit začátek taperingu ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. V takovém případě by podle nás došlo k posílení dolaru. Pravděpodobnější variantou ale je, že Powell „pouze“ zdůrazní možnost začátku taperingu v době čtvrtého čtvrtletí letošního roku, případně začátkem příštího roku. Upřesnění termínu by přitom bylo poskytnuto během dalších zasedání, pravděpodobně na tom zářijovém. Na něm bude k dispozici aktualizovaná prognóza, včetně klíčového amerického trhu práce. V takovém případě by dolar posílil o něco méně. Více holubičí přístup šéfa Fedu by mohl alespoň v krátkém období poskytnout mírnou podporu rizikovým měnám, kam patří i česká koruna. Do konce roku však v Roklenu očekáváme zpevnění dolaru, který zareaguje na utahování měnové politiky. Posílení však dle našeho názoru nebude zásadní. Americká ekonomika trpí zdražováním lodní dopravy, ropy a nedostatky výrobních vstupů. Například cena přepravy lodního kontejneru z Šanghaje do Los Angeles zdražila meziročně zhruba pětkrát, zatímco kontejner z Šanghaje do Rotterdamu zdražil až třináctkrát.

Trhy se navíc ve světle globálních rizik obávají kondice americké ekonomiky v dalších letech. Zplošťování americké výnosové křivky ukazuje, že trhy neočekávají výrazné posílení americké ekonomiky. Zároveň lze pozorovat výrazné tlaky na růst cenové hladiny, mezi které patří silné proinflační tlaky na straně nabídky i poptávky. K přiškrcení amerického růstu by navíc dále přispělo plánované utažení měnové politiky.

Rizika mutace delta a jejich dopady lze pozorovat už nyní v Číně, kde došlo k významnému propadu poptávky po úvěrech, což značí omezení ekonomické aktivity a nižší apetit riskovat. Exploze nákazy se dále objevují i v okolních zemích. Rizikové měny jako česká koruna jsou kvůli tomu slabší. Koruna by ale mohla posílit, pokud by se ukázalo, že mutace delta je pouze přechodným šokem pro globální ekonomiku, čemuž ale zatím nic nenasvědčuje. Pro silnější kurz by naopak mohlo hovořit případné zvládnutí podzimní vlny nákazy, a to především díky relativně vysoké proočkovanosti a promořenosti české populace. Klíčovým fundamentem bude zvyšování sazeb ze strany ČNB, které v současné situace očekáváme na zasedání v září, listopadu a pravděpodobně i v prosinci.

Pavel Peterka

Zastupuje pozici hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen. Je kandidátem na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně přednáší. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se věnoval ekonomii, národnímu hospodářství, managementu a v rámci prestižní vedlejší specializace rozvoji firem. V minulosti pracoval jako analytik společnosti CETA, kde pracoval na odvětvových analýzách a na analýzách dopadů regulace. Ve finanční skupině Roklen pracuje na pozici hlavního ekonoma. Jeho specializací je dění na měnových a finančních trzích.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688