Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.08.2021 09:50:23

Historie se (možná) opakuje aneb Přichází znovu prosperita dvacátých let?

Dvacátá léta dvacátého století byla ve Spojených státech dekádou prosperity. Cesta, která k době hojnosti vedla, ale byla lemována trním. První světová válka, španělská chřipka, recese a deprese, to byla realita doby předcházející dvacátým létům. Pandemie covidu-19 byla těžkou zkouškou, ve srovnání s tím, co lidé zažívali začátkem minulého století, ale nešlo de facto o nic. I tak ale lze určitou podobnost těchto dvou období najít.

Prosperitu dvacátých let dvacátého století přinesla mimo jiné ochota lidí utrácet, žít, užívat si po konci první světové války. A Ben Carlson ze společnosti Ritholtz Wealth Management je přesvědčený, že to, co prožíváme v současnosti, je obdobou toho, co se dělo před sto lety. To potvrzuje také index spokojenosti agentury Gallup. Podle něj téměř 60 % Američanů hodnotí svůj současný život jako velice úspěšný. To je nejvyšší podíl za více než 13 let, tedy za dobu existence indexu. V době vrcholící koronavirové krize v dubnu 2020 ukazatel spadl na 46,4 bodu.

Podíl lidí v USA hodnotících život jako velmi úspěšný, zdroj: Gallup
Podíl lidí v USA hodnotících život jako velmi úspěšný, zdroj: Gallup

Ben Carlson přiznává, že lidé pohybující se hlavně na sociálních sítích mohou situaci vidět jinak, celková nálada ve Spojených státech je ale podle něj skutečně velmi pozitivní. Politická situace se zdá být relativně stabilní, očkovací kampaň nese ovoce, podniky se podařilo udržet v chodu a trh práce pokračuje v ožívání. Carlson v této souvislosti připomíná slova amerického historika první poloviny dvacátého století Fredericka Lewise Allena, který napsal: "Prosperita je více než ekonomický stav. Je to stav mysli."

Optimismus je patrný také na trzích. Americké akciové indexy přepisují rekordy, ceny nemovitostí jsou nejvyšší v historii a majetek lidí má větší hodnotu než kdy dříve. Rovněž mzdy silně rostou, po dlouhé době cítí zlepšující se situaci i chudší polovina americké populace a hospodářství by letos mělo expandovat nejvyšším tempem za několik desetiletí. Čistým porovnáním počtu nezaměstnaných a nabízeních pracovních pozic pak mají Spojené státy místo pro každého, kdo je bez práce.

Vývoj čistého jmění amerických domácností, zdroj: A Wealth of Common Sense
Vývoj čistého jmění amerických domácností, zdroj: A Wealth of Common Sense

"Stejně jako před sto lety čelí i nyní Spojené státy řadě problémů. Pokud se ale budeme méně věnovat příspěvkům na sociálních sítích a více se zaměříme na situaci v ekonomice a na trzích a na to, jak se cítí většina Američanů, nelze si nevšimnout nápadné podobnosti situace se stavem ze začátku dvacátých let dvacátého století. A že to tehdy byla úchvatná jízda," uzavírá Ben Carlson. Varováním nicméně zůstává, v co koncem 20. let vyústila.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688