Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2021 17:12:00

Marže míří k dalším rekordům, ziskovost technologií je ve srovnání se zbytkem trhu trojnásobná

V počáteční fázi cyklu jde obvykle nahoru poměr cen a zisků obchodovaných společností (PE), pak se zvedají zisky a PE naopak koriguje. Minulé pondělí jsme se tu dívali na projekce dalšího vývoje na akciovém trhu od Goldman Sachs, které stojí na růstu zisků a zároveň relativně stabilním, a tudíž stále dost vysokém PE. Diskuse o tomto scénáři by se tak mohla zaměřovat právě na onu PE stránku, ale dnes se budeme věnovat té druhé, tedy ziskovosti. Konkrétně pohledem na vývoj marží všech obchodovaných firem a jejich rozdělení na technologie a ne-technologie.

1. Nahoru a u technologií trojnásob:
Následující graf je také z dílny Goldman Sachs a ukazuje výše popsaných marží. Na úrovni celého trhu jdou již celá desetiletí trendově nahoru, na počátku devadesátých let se pohybovaly kolem 4 %, nyní dosahují více než dvojnásobku:
1
Zdroj: Twitter

U technologií platí onen trend dvojnásob, či spíše trojnásob. Naopak u zbytku trhu se nyní marže pohybují „jen“ kolem úrovní z lokálního vrcholu roku 2007. GS přitom pro následující čtvrtletí predikuje všude nová maxima a pak mírnou korekci, u technologií o něco znatelnější. Ale stále nic, co by znamenalo byť jen náznak posunu k nějakému historickému průměru.

2. Makroobrázek a co bude dál:
Jelikož jde o marže na úrovni čistého zisku, promítá se do nich vedle provozu i zadlužení (výše úrokových nákladů daných objemem dluhu a jeho nákladem – sazbami) a zdanění. Onen trend ale asi bude odrážet zejména provozní fundament včetně toho, že zisky si na makroúrovni trendově ukrajují stále větší podíl z celkových příjmů. Příčin bývá zmiňována celá řada - od globalizace (negativní tlak na mzdy ze strany nízkomzdových zemí) až po automatizaci (negativní tlak na mzdy daný konkurencí ze strany strojů), či monopolizaci a monopsonizaci (negativní tlak na mzdy daný rostoucí tržní silou a koncentrací řady odvětví).

Podle toho, ke kterému faktoru bychom se více přiklonili, bychom pak hodnotili i udržitelnost oněch vysokých marží. Pokud bychom se tedy přiklonili například k automatizaci, vyznívaly by asi udržitelněji, než u globalizace, jejímuž vrcholu možná již odzvonilo. Je tu ale ještě možnost, kterou bych rád zmínil, a tou je jakési opakování boomu dvacátých let minulého století taženého novými technologiemi, u kterých se tak nějak ještě čeká na to, aby se více projevily v produktivitě a potenciálu. V nějakém takovém případě by se marže mohly držet vysoko, ne „na úkor“ mezd, ale ruku v ruce i s jejich růst. To by byl scénář, který bych projektoval (v tom pravém smyslu tohoto slova) já.

Když už jsme i u toho porovnávání technologií a zbytku trhu, tak se můžeme na závěr podívat na aktuální podíl techna (reprezentovaného pěti největšími firmami) na celkové kapitalizaci a ziscích obchodovaných firem:
2
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688