David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  05.08.2021 14:39:44

Proč je AMD nejlepší růstovou akcií k nákupu právě teď

Společnost Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) nevykazuje žádné známky zpomalení. Výrobce čipů se řídí několika rychle se rozvíjejícími technologickými trendy, které v posledních čtvrtletích podpořily růst jeho tržeb a zisků, a tyto katalyzátory v dohledné době nezmizí.

Zjednodušeně řečeno se zdá, že AMD je uprostřed několikaleté růstové křivky. A pokud jste si tuto růstovou akcii ještě nekoupili, nyní je k tomu skvělý čas. Podívejme se na jeden z největších důvodů, proč byste měli zvážit zařazení společnosti AMD do svého akciového portfolia.

Největším katalyzátorem pro AMD by mohl být nárůst podílu na trhu s procesory

 

Společnost AMD získává většinu svých příjmů z počítačového a grafického segmentu, jehož prostřednictvím prodává své centrální procesory (CPU) Ryzen a grafické procesory (GPU) Radeon. Příjmy tohoto segmentu přímo souvisejí se zdravím trhu s osobními počítači a také s oblastí datových center, kde jsou grafické karty nasazovány pro akceleraci pracovních úloh.

Příjmy společnosti AMD z výpočetní a grafické techniky ve druhém čtvrtletí meziročně vystřelily o 65 % na 2,25 miliardy dolarů, což představuje 58 % celkových příjmů. Společnost tento úžasný růst připisuje zvýšení průměrné prodejní ceny (ASP) a dodávkám svých procesorů Ryzen, které se používají v noteboocích a stolních počítačích. Podle společnosti AMD se její podíl na tržbách na trhu klientských procesorů zlepšuje již pět čtvrtletí v řadě.

Společnost zaznamenává silnou poptávku po svých špičkových procesorech, jako je řada Ryzen 9, jejíž dodávky se meziročně více než zdvojnásobily. Mezitím nové procesory pro notebooky řady Ryzen 5000 pomohly společnosti AMD zaznamenat již sedmé čtvrtletí v řadě rekordní tržby v oblasti mobilních procesorů.

Společnost AMD těží z kombinace vyšších objemů a silnějších cen na trhu klientských procesorů. To není překvapivé, protože výrobce čipů ubírá společnosti Intel (NASDAQ:INTC) na dominanci v oblasti procesorů. Podle poskytovatele benchmarků PC PassMark Software skončilo AMD druhé čtvrtletí s podílem na trhu procesorů 44,1 %, což je pěkný skok oproti 35 % v předchozím roce. Zbytek trhu ovládá společnost Intel, která však od příchodu procesorů řady Ryzen ztrácí na AMD.

Za zmínku také stojí, že lepší cenová síla společnosti AMD vedla k nárůstu prodejních cen procesorů. Společnost Intel se naopak potýká s prudkým poklesem prodejních cen procesorů. ASP desktopových procesorů Chipzilla v minulém čtvrtletí meziročně klesl o 5 %, zatímco ASP notebooků se snížil o 17 % poté, co se uchýlil ke slevám, aby prodával více kusů. Na druhou stranu AMD využívá své technologické a výkonnostní převahy nad čipy Intel k tomu, aby si za své procesory účtovala vyšší cenu, a zákazníci jsou vzhledem k vyšším dodávkám zjevně ochotni platit.

Společnost AMD pravděpodobně odebere společnosti Intel další podíl na trhu, protože se očekává, že první jmenovaná společnost uvede příští rok na trh novou generaci procesorů Zen 4, které by měly být založeny na 5nanometrovém výrobním procesu. Současné čipy AMD Zen 3 jsou založeny na 7nanometrovém uzlu, což znamená, že čipy nové generace mohou přinést vyšší výpočetní výkon a snížit spotřebu energie.

To proto, že tranzistory na menším výrobním uzlu jsou těsně u sebe, díky čemuž jsou energeticky úspornější a jsou schopny provádět více výpočtů. Důležitější je, že přechod na 5nanometrový proces by znamenal pro AMD velkou výhodu oproti Intelu.

Současné desktopové procesory Intel Rocket Lake jsou založeny na starém 14nanometrovém procesu, zatímco AMD používá moderní 7nanometrový proces. Díky tomu může AMD do svých procesorů nacpat více jader, zvýšit jejich energetickou účinnost a zároveň generovat vyšší výkon.

Očekává se, že Chipzilla přejde na 10nanometrovou platformu ještě letos, jakmile budou uvedeny na trh její desktopové procesory Alder Lake. To by mohlo společnosti AMD způsobit bolesti hlavy, protože Intel tvrdí, že jeho 10nanometrový uzel obsahuje více tranzistorů než 7nanometrový proces společnosti AMD. Společnost AMD by však měla být připravena přejít na 5nanometrový proces do konce letošního roku, což by jí pomohlo udržet si náskok před společností Intel.

Velké finanční zisky by mohly být na cestě

Segment výpočetní techniky a grafiky společnosti AMD je ve srovnání se segmentem společnosti Intel stále poměrně malý. Například společnost Intel dosáhla v minulém čtvrtletí příjmů ze své skupiny klientských počítačů (CCG) ve výši 10,6 miliardy dolarů, což je více než čtyřnásobek příjmů společnosti AMD z oblasti počítačů a grafiky.

Společnost AMD uvedla v roce 2017 na trh první generaci procesorů Ryzen, které superdůležitě posílily podnikání v oblasti počítačů a grafiky. Příjmy tohoto segmentu se v roce 2017 vyšplhaly na 3 miliardy dolarů z 1,97 miliardy dolarů v roce 2016. V roce 2020 dosáhla společnost AMD v segmentu počítačů a grafiky příjmů ve výši 6,4 miliardy dolarů, takže se tento byznys za tři roky více než zdvojnásobil.

Mezitím příjmy společnosti Intel z CCG činily v roce 2020 40,1 miliardy USD, což je jen o 22 % více než 32,9 miliardy USD na konci roku 2016. Je zřejmé, že společnost AMD roste mnohem rychleji než Intel, a to díky zisku tržního podílu. Ještě důležitější je, že velikost obchodu CCG společnosti Intel naznačuje, že AMD má před sebou obrovskou příležitost zvýšit své příjmy z prodeje klientských procesorů.

Technologická převaha společnosti AMD nad společností Intel by jí mohla pomoci udržet ohromné tempo růstu jejího největšího obchodního segmentu prostřednictvím dalšího podílu na trhu a silnější cenové politiky. Není divu, že analytici očekávají, že společnost AMD bude v příštích pěti letech dosahovat 32% ročního růstu zisku. Vzhledem k tomu, že se akcie AMD nyní obchodují za 38násobek klouzavého zisku ve srovnání s jejich pětiletým průměrným násobkem 120, jedná se o špičkovou růstovou akcii, kterou je nyní vhodné koupit, protože může přidat miliardy dolarů ke svým tržbám a podstatně zvýšit zisk tím, že důsledně poškodí svého většího konkurenta.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.11.2023Je právě teď vhodný čas na nákup bytů? Radoslav Jusko (Ronda Invest)
25.05.2023Ceny paliv klesají, nejvhodnější čas pro nákup je právě teď Tisková zpráva (Tisková zpráva)
16.03.20233 důvody, proč se právě teď zaměřit na dividendové tituly Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688