Makroekonomika  |  02.08.2021 15:06:41

Rozpočet míří k pozitivnímu „překvapení“

Trend, který avizoval již červnový výsledek, byl v červenci potvrzen – státní finance se vyvíjejí lépe, než předpokládá aktuálně platný schodek rozpočtu na úrovni 500 mld. . Za prvních sedm měsíců roku dosáhl deficit úrovně 279,4 mld. , a byť se jedná o suverénní rekord v historii země, došlo meziměsíčně k nárůstu schodku o „pouhých“ 14 mld. . Příjmy státní kasy jsou již meziročně vyšší o 19 mld. , výdaje pak o necelých 94 mld. . Celkové saldo hospodaření se tak zhoršilo o 74 mld. .

Stejně jako v závěru loňského i průběhu letošního roku se hlavně příjmová strana rozpočtu vyvíjí optimističtěji, než vláda předpokládala. Na DPH se letos již vybralo o téměř 6 mld. více než vloni, na pojistném na sociální zabezpečení o téměř 30 mld. a na dani z příjmu právnických osob o 26 mld. , byť je tento údaj zkreslen pandemickým posunutím lhůty pro podání přiznání. Příznivou zprávou je hlavně skutečnost, že významná část vybraných příjmů již předbíhá nebo přinejmenším dobíhá objem, který by alikvotně připadal na sedmý měsíc roku. To se týká například pojistného na sociální zabezpečení, které již nabírá znatelný náskok, či daně z příjmu fyzických osob. Daň z přidané hodnoty meziměsíčně také nabrala tempo a k dorovnání alikvotního podílu jí chybí již jen krůček. Poněkud daleko k němu naopak stále má výběr spotřebních daní, ovšem i zde je patrné dohánění.
Pozitivní vývoj lze pozorovat i na výdajové straně. Meziročně sice běžné výdaje narostly o mamutích 111 mld. , přičemž největší podíl na tomto měly neinvestiční transfery podnikatelským subjektům (33,9 mld. ) fondům sociálního zabezpečení (23,5 mld. ) a rozpočtům územní úrovně (23 mld. ), tempo jejich růstu ovšem opět zvolnilo. Zvýšily se i útraty za důchody, konkrétně pak o 14,6 mld. . Pozadu naopak zůstávají výdaje investiční, které meziročně poklesly o 8,6 mld. .
Výdaje klasifikované Ministerstvem financí jako bezprostředně související s pandemií za prvních sedm měsíců dosáhly 186,2 mld. ze státního rozpočtu, přičemž největší podíl připadal na zrušení superhrubé mzdy (25,5 mld. ), program Antivirus (25,5 mld. ) a zvýšení plateb za státní zdravotní pojištěnce (29,3 mld. ).
Dosavadní letošní vývoj potvrzuje, že schválený deficit ve výši 500 mld. nakonec nebude zdaleka zapotřebí. Za předpokladu, že podzim nepřinese vzedmutí další drtivé pandemické vlny spojené s nucenými ekonomickým uzavírkami, by se měl stav příjmové i výdajové strany státní pokladny dále zlepšovat. Hlavně příjmová strana se vyvíjí podstatně lépe, než s čím rozpočet počítal. Podobně i schválený objem výdajů se ukazuje jako poněkud naddimenzovaný. Nadále tak předpokládáme, že konečný letošní deficit dosáhne maximálně 400 mld.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
03.08. 18:01  Překvapení? (FMach)
02.08. 22:34  Nic (fic)
02.08. 15:32  to demo-kradi poděkaj... (Santa)


Přečtěte si také:

02.11.2021Státní rozpočet míří k -400 mld. Kč Research (Česká spořitelna)
04.05.2021Ranní glosa: Český rozpočet míří k rekordnímu schodku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688