ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  02.08.2021 10:15:57

Hlavní událostí týdne bude zasedání bankovní rady ČNB

Hlavní událostí tohoto týdne bude pro český finanční trh nepochybně zasedání bankovní rady ČNB. Série jestřábích komentářů dala jasně najevo, jaký je asi většinový postoj centrálních bankéřů, takže čtvrtprocentní navýšení sazeb by ani tentokrát nemělo nikoho překvapit. Nelze však vyloučit, že i tentokrát padne návrh na ještě rychlejší navýšení repo sazby, který nejspíš nezíská dostatečnou podporu. Pro finanční trhy bude zajímavý nejenom výsledek jednání, ale i nová prognóza, jejíž horizont se posune až na konec roku 2023 a ukáže se tak, s jakou rychlostí by se asi ČNB mohla (podle jejího modelu) dostávat k neutrální tříprocentní hranici, o které mluvil v polovině července viceguvernér Mora.

Nebudou to však jen vzdálené výhledy ČNB, které budou poutat pozornost domácího trhu. Tento týden totiž bude docela bohatý na nové zprávy z domácí i evropské ekonomiky. Už dnes přijde na řadu červencový index nákupních manažerů v průmyslu, který zřejmě potvrdí, že tuzemské firmy sice mají dostatek zakázek, avšak vzhledem k logistickým problémům je nestíhají dokončovat. Zpřesnění se navíc dočká i evropský PMI za průmysl a ve středu i za služby, kterým se nejspíš po rozvolnění daří dohánět předchozí útlum, jak se dá usuzovat z velmi slibného předběžného výsledku HDP eurozóny zveřejněného už v pátek.

Kromě předstihových PMI však tento týden přijdou na řadu i tvrdá data. Dnes to bude výsledek hospodaření státního rozpočtu za prvních sedm měsíců roku, který by už mohl být pozitivněji ovlivněn vyšším výběrem daní. Ve čtvrtek to bude nejspíš velmi dobrý výsledek maloobchodu, který v pátek vystřídají horší čísla z tuzemského průmyslu. Jak už bylo vidět z průběžných čísel, automobilový průmysl se už v důsledku nedostatku komponent dostal na sestupnou dráhu.

Z evropských čísel stojí tentokrát za zmínku vývoj produkčních cen (úterý), který ukáže sílu a částečně i do jisté míry i trvalost inflačních tlaků ve výrobě. Další v pořadí budou nepochybně zakázky v německém průmyslu, jehož vyhlídky nejsou podle Ifa tak optimistické jako v předchozích měsících. Na americkém trhu budou pozornost poutat zprávy o zlepšování situace na tamním trhu práce. Ve středu to bude ADP report a týden pak mohou završit povzbudivé payrolls.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688