Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  29.07.2021 00:00:00

Návštěvníkům Památníku tří odbojů v Lošanech se budou věnovat průvodci z Regionálního muzea Kolín

mašíni

Další krok v přípravě otevření Památníku tří odbojů v Lošanech u Kolína schválila Rada kraje na svém zasedání 29. 7. 2021. Zájemcům o moderní historii se v památníku budou věnovat lektoři a průvodci z Regionálního muzea Kolín. Základ k této dohodě položilo Memorandum o spolupráci se spolkem Mašínův statek – památník tří odbojů, které Středočeský kraj uzavřel do 31. 12. 2024.

„Naším cílem je prostřednictvím odborných průvodců a lektorů kolínského muzea podchytit probuzený zájem veřejnosti o dějiny 20. století,“ říká radní pro oblast kultury a památkové péče Mgr. Václav Švenda (SPOJENCI). Připomněl také hlavní společné cíle nastavené spolupráce mezi muzeem a spolkem Mašínův statek zaměřené na zviditelnění a zajištění provozu Památníku tří odbojů v Lošanech, výstavní činnost pro prezentaci dějin tří československých odbojů a přípravu vzdělávacích programů s tématikou tří odbojů.

Provoz objektu bude Středočeský kraj stát cca 1,2 milionu korun ročně. Dotčená část rodného statku Josefa Mašína prochází od června letošního roku druhou fází stavebních úprav. Jejich součástí je také dokončení finální podoby památníku, vytvoření trvalé expozice v jižní části hospodářské budovy, pietní zahrady a sociálního zázemí pro návštěvníky památníku. Předpokládaný termín dokončení těchto prací je konec července příštího roku tak, aby 26. srpna 2022 u příležitosti 126. výročí narození Josefa Mašína mohlo dojít k otevření Památníku tří odbojů pro veřejnost.

„Součástí prohlídky by byl přístup do nově upravené odpočinkové pietní zahrady, přístup do památníku i do trvalé expozice. Návštěvník bude moci využít interaktivního přístupu ke všem tematickým celkům na svém chytrém telefonu, případně si bude moci za velmi přijatelnou cenu zakoupit tištěného vícejazyčného průvodce, který bude na stejném principu poskytovat ucelený obrázek nejen o historii selského rodu Mašínů, ale také o historii všech tří československých odbojů,“ upřesnil radní Švenda. Součástí trvalé expozice bude i promítání krátkých dokumentů s možností využití nabídky zakoupení drobných upomínkových předmětů a knih.

„Díky stovkám dárců na transparentní bankovní účet veřejné sbírky se našemu spolku daří naplňovat přání výjimečné ženy paní Zdeňky Mašínové ve věci zachování odkazu nejen jejích rodičů, ale také nedohlédnutelného elitního zástupu účastníků prvního, druhého a třetího československého odboje, jejichž jména byla usilovně mazána nejen z historie, ale také ze všech školních učebnic. Velké poděkování patří také vedení Středočeského kraje a řediteli Regionálního muzea Kolín. Pevně věřím, že toto společné úsilí bude završeno k datu 126. výročí narození Josefa Mašína otevřením Památníku tří odbojů v Lošanech veřejnosti, jakožto velmi drobné splátky nezměřitelného dluhu, s jehož splácením má naše společnost problémy dosud,“ sdělil místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů Jiří Klepsa.

Spoluprací mezi Regionálním muzeem Kolín a spolkem Mašínův statek – památník tří odbojů je v praxi naplňován i cíl Středočeského kraje více propojovat odborné paměťové instituce zřizované krajem (muzea, galerie, knihovny) a lokální kulturní aktéry (spolky, příspěvkové organizace zřizované obcemi, apod.). Lokální aktéři přinášejí projektům potřebnou energii a instituce udržitelnost. Výstavbu Památníku tří odbojů v Lošanech podle projektu doc. Ing. arch. Tomáše Hradečného může veřejnost sledovat na www.masinuvstatek.cz.


mašíni (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688