Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.07.2021 17:52:00

Co se děje v druhém roce býčího trhu

Druhý rok býka prý nebývá tak jednoznačný jako ten první. Podívejme se dnes na to, co o podobných tvrzeních říká historie. A proč by tomu tak mělo, či nemělo být.

1. První rok nahoru, druhý dolů? LPL Research v následujícím grafu ukazuje první dva roky býčího trhu v posledních třech, s tím posledním vlastně čtyřech cyklech. Takto vybraná historie v principu potvrzuje to, co jsem zmínil výše – po výrazném propadu trhu a narození nového býka přichází rok povětšinou jednoznačného růstu, pak je ale vývoj pestřejší: Stagnace, pokles, či alespoň výrazná několikaměsíční korekce (po roce 2009). Vývoj posledních více než 12 měsíců zatím celkem kopíruje dva ze tří předchozích cyklů:

první rok nahoru býčí trh
Zdroj: Twitter

2. Zisky: Podívejme se nyní na tahouny trhu ve smyslu zisků a valuací. Poslední projekce vývoje ziskovosti obchodovaných firem od Goldman Sachs shrnuje následující graf. Jednak na agregátní úrovni a pak u mediánu. Možná stojí za připomenutí, že už rok 2019 přinesl znatelné ochlazení tempa růstu zisků. Růstový útlum by podle GS měl přijít i po rekordním druhém čtvrtletí letošního roku, ale zdaleka ne takový, jako ten z roku 2019.

zisky první rok nahoru býčí trh
Zdroj: Twitter

Pokud by zisky rostly, byť i pomaleji než v uvedeném grafu, a valuace zůstaly stejné, trh by stále mířil nahoru. Co tedy ony valuace?

3. Valuace: Ceny akcií můžeme vnímat právě jako produkt zisků na akcii (viz výše) a valuací – poměrů cen a těchto zisků. Třetí dnešní graf ukazuje historický vývoj valuací na úrovni PE, a to počítaného na základě zisků za posledních 12 měsíců:

valuace vysoko soustružník
Zdroj: Twitter

Graf ukazuje známou věc – valuace jsou hodně vysoko. Onen předpoklad růstu zisků a minimálně konstantních valuací tak není nic konzervativního, naopak. Standardní cyklus přitom probíhá tak, že na počátku býka rostou valuace, pak štafetu přebírají zisky obchodovaných firem a valuace poněkud korigují. Interakce těchto dvou proměnných pak generuje vývoj zobrazený v prvním grafu. Můžeme to vnímat i tak, že když nastává ono přebírání štafety, výsledek na úrovni cen akcií již nebývá tak jednoznačný, jak předtím.

Z nemalé části to nyní bude (opět) dáno tím, jak to nakonec skončí s růstem ekonomiky a sazbami. Donedávna se uvažovalo ve smyslu „růst bude, jen aby se moc nezvýšily výnosy dluhopisů“. Nyní, zdá se mi, nastal posun. Uvažuje se stále více ve smyslu „výnosy nijak zvlášť neporostou, jen aby byl ten růst“. Na jednu stranu je to opak, na stranu druhou je to vlastně to samé: Kdo se chce stále něčeho bát, stále má čeho.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688