Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.07.2021 10:59:25

Jsme svědky největšího snížení obtížnosti těžby bitcoinu v historii


 

V minulých týdnech docházelo k cílenému zátahu na celý čínský kryptoměnový průmysl. Protože jednotlivé těžařské farmy a pooly byly nuceny zastavit všechny své aktivity týkající se kryptoměn včetně těžby, došlo v celosvětovém měřítku k významnému propadu výpočetního výkonu, který se na těžbě a ověřování transakcí podílel. Následkem těchto událostí je dosud největší pokles obtížnosti těžby bitcoinu. K tomu přispěl automatický stabilizační mechanismus celé blockchainové sítě, který navrhl již zakladatel této kryptoměny Satoshi.

Co je těžební obtížnost bitcoinu?

Obtížnost těžby bitcoinu se měří pomocí interního skóre, které začínalo na hodnotě 1. Tato hodnota byla nastavena pro nejjednodušší úroveň těžby v raných začátcích, kdy Satoshi s těžbou začínal. Interní skóre je naprogramováno tak, aby se postupně zvyšovalo nebo snižovalo v závislosti na tom, kolik těžařů v síti soutěží.  V současné době je skóre obtížnosti těžby 14,363,025,673,659 (14,36 T). Před dnešní úpravou skóre (03.07.2021) byla obtížnost těžby na 19,932,791,027,262 bodech (19,93 T; 13.06.2021). To znamená historicky největší pokles obtížnosti těžby o 27,94 % u bloku 689.472.

Dnešní úprava tak znamená již třetí pokles těžební obtížnosti v řadě. Tato situace nastala poprvé od prosince 2018, kdy došlo také ke snížení obtížnosti těžby třikrát po sobě. Tehdy došlo o celkový pokles obtížnosti o 32.08 %. V součtu to však je mnohem menší pokles, než čeho jsme svědky v posledních týdnech. Podle údajů poskytovatele těžebních služeb BTC.com klesla 30. května a 13. června těžební obtížnost o 15,97 %, respektive o 5,30 %. Celkově se tak jedná o pokles hashrate (výpočetního výkonu) o 49,24 %. 

Graf obtížnosti těžby | zdroj BTC.com

Aby mohl bitcoin zůstat opravdu nezávislý, je potřeba zapojit do těžby bloků a ověřování transakcí co nejvíce počítačů. Ti, co se do tohoto procesu zapojí, mohou počítat s tím, že jednotlivé bloky jsou do blockchainu přidávány pravidelnou a předvídatelnou rychlostí. K přidání nového bloku dochází zhruba každých zhruba 10 minut. Toto tempo však může kolem oněch 10 minut kolísat. Závisí totiž na počtu těžařů v celé síti a jejich celkové výpočetní síle. Čím více entit se podílí na těžbě, potažmo ověřování transakcí, tím jsou větší tendenční tlaky na rychlejší nalezení bloku a získání odměny. Odměna za takovou transakci nyní činí 6,125 BTC. Když však těžaři ze sítě vypadnou, může se čas potřebný k těžbě bloků zpomalit. Aktuálně trvá těžba jednoho bloku zhruba 14 minut. Algoritmus Bitcoinu je naprogramován tak, aby sám upravoval úroveň obtížnosti každých 2.016 bloků, tedy zhruba každé dva týdny. K další úpravě dojde 20. července. Lze předpokládat, že dnešní korekcí dojde ke snížení obtížnosti těžby tak, aby se čas potřebný na těžbu 1 bloku opět přiblížil limitu 10 minut. 

Za poslední období činila průměrná rychlost hashrate 102,78 EH/s. Aktuálně se hashrate propadnul na ještě nižší úroveň. Ta činí 85,48 EH/s, což je nejnižší hodnota od prosince 2019. V polovině května, než trh začal torpédovat Elon Musk a hned vzápětí Čína, byla úroveň výpočetního výkonu na nejvyšší hodnotě 180 exahashů za sekundu (179,25 EH/s). 

Graf poměru výpočetního výkonu a ceny | zdroj compassmining

Pro samotné těžaře, kteří na těžbě nejsou nijak omezeni, to pak znamená, že mohou dosáhnout větších zisků bez toho, aniž by byli nuceni navýšit svůj výpočetní výkon. Také jím k tomu nahrává relativně nízká cena poplatku za bitcoinovou transakci. Ta je na hodnotě 10,95 USD. V dubnu, kdy byl tento poplatek na maximu, činila výše poplatku 62,79 USD. V půlce května pak poplatek činil 13,43 dolarů za transakci. Nutno však dodat, že oproti nejnižší červnové úrovni (4,385 USD; 06.06.2021) se výše poplatku za bitcoinovou transakci více než zdvojnásobila. Pokud však uživatel netrvá na okamžitém potvrzení, může poplatek za transakci několikanásobně snížit. Výjimkou nemusí být ani poplatek nižší než jeden dolar. 

Graf poplatků za BTC transakci | zdroj ycharts 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688