Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.07.2021 09:36:00

Víkendář: Svět už netancuje tak, jak Američané jezdí

V USA panuje široce rozšířený pocit, že to, co se stane zde (a možná ještě tak v Evropě), bude rozhodovat o dění na trhu s automobily po celém světě. Takový má podle svých slov dojem ekonom Tim Taylor, který na stránkách The Conversable Economist rozebírá, proč je tento dojem mylný.

Ekonom poukazuje na to, že v roce 1960 měly USA 62% podíl na globálních registracích nových vozů. V roce 2000 šlo již jen o 22 % a v roce 2018 jen o 11 %. Evropský a americký trh již roky v podstatě stagnuje, ale v zemích jako Čína probíhá prudký růst a výsledkem je uvedený pokles významu amerického trhu. Taylor se ve svém tvrzení opírá o novou analýzu Transportation Energy Data Book, jejímiž autory jsou Stacy C. Davis a Robert G. Boundy z Oak Ridge National Laboratory. Ta zahrnuje i následující tabulku s výrobou aut:
1

Podle tabulky jsou nyní USA na čtvrtém místě za Čínou, Japonskem a Německem s tím, že odstup od těchto zemí je značný a na Spojené státy se dotahuje Indie. Na třináctém místě v tabulce figuruje Česká republika, jejíž produkce byla v roce 2018 na více než polovině té americké.

Taylor v souvislosti s prodeji aut v jednotlivých zemích zmiňuje, že v sedmdesátých letech byla polovina aut na amerických silnicích mladší 4 let a jen asi 3 % z nich byla starší než 15 let. V roce 2018 byl ale podíl maximálně čtyřletých aut pouze čtvrtinový a starší patnácti let bylo téměř 20 % vozů. Hlavním tahounem klesajícího podílu na globálním trhu s automobily je prudký růst rozvíjejících se zemí. A následující graf ukazuje, jak se v USA vyvíjel počet vozů na 1000 obyvatel a jak vypadala situace ve vybraných zemích v roce 2008 a 2018:
2

Například ve východní Evropě tak bylo asi 400 vozů na 1000 obyvatel, což odpovídá situaci v USA ve druhé polovině padesátých let. Západní Evropa na tom byla v roce 2018 podobně jako Kanada v roce 2008 a USA v první polovině sedmdesátých let. Zde se počet aut na 1000 obyvatel v posledních letech stabilizoval mezi 800 až 850.

Další graf na stejné „americké“ křivce (do roku 1930) ukazuje pozici některých rozvíjejících se zemí. Čína byla v roce 2018 na úrovni Spojených států roku 1925, tedy asi na 160 vozech na 1000 obyvatel. Indie roku 2018 je s méně než 50 vozy na 1000 obyvatel srovnatelná s USA kolem roku 1915:
3

Taylor tvrdí, že budoucnost bude v tomto odvětví psána povětšinou mimo Spojené státy. Už proto, že podle studie je příjmová elasticita poptávky po autech v Číně na hodnotách kolem 2,5. Každý 10% růst příjmů v této zemi, (ke kterému dochází zhruba každý rok), vede k 25% zvýšení počtu poptávaných vozů.

Zdroj: The Conversable Economist, Transportation Energy Data Book

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.03.2022Evropský příklad Američanům? - Víkendář Patria (Patria Finance)
13.09.2020Víkendář: Nepřehání to Američané s prací? Patria (Patria Finance)
20.08.2020Tak v čem budeme jezdit? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688