Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.06.2021 14:37:05

Investice v Číně i v USA, do technologií a rozdělování internetu

Steve Rattner z Willett Advisors hovořil na Bloomberg Markets o tom, že se neztotožňuje s negativními pohledy na investice v Číně, ve Spojených státech podle něj investoři podstupují ekonomické riziko, v Číně zase politické. Její ekonomika je pak „nejlepším ekonomickým motorem, který v životě viděl.“

Rattner míní, že ono politické riziko je příčinou, proč se čínské akcie obchodují s diskontem ve srovnání s jinými trhy, včetně toho amerického. Šéfka akciových investic v Goldman Sachs Asset Management Katie Koch k tomu na Bloomberg Markets dodala, že podle ní je dobré investovat jak v USA, tak v Číně. Investiční příležitosti jsou zejména v technologickém sektoru. Následující graf ukazuje vývoj vybraných trhů od počátku roku 2020:

index usa čína akcie
Zdroj: Twitter

Koch v souvislosti s technologiemi zmínila dvě oblasti. V USA a Evropě se podle ní bude hodně investovat do výroby čipů, protože se ukázalo, že současné výrobní vertikály jsou hodně zranitelné. Atraktivní tak podle ní jsou firmy, které dodávají příslušné výrobní technologie. Za druhé pak podle ekonomky dojde k rozdělování internetu na americkou a čínskou část a to sebou přinese i rozdělování cloudových služeb. Tento proces sebou také nese investiční příležitosti, a to v obou zemích, je ale nutné investovat přímo tam. A jde o témata, která se týkají následujících deseti let i delšího období.

Rattner ohledně Číny uvedl, že tamní vláda se začíná zajímat o velké technologické firmy a snaží se omezit jejich vliv a velikost. Tento posun má za sebou má i snahu o zvýšení konkurence a blahobytu spotřebitele. Celkově je ale v Číně stále „velký počet investovatelných firem“.

Oba odborníci byli tázáni i na chování drobných investorů na americkém trhu, a to včetně zájmu o takzvané meme akcie. Koch k tomu uvedla, že obecně větší zájem investorů trhu prospívá. Nyní je přitom zřejmé, že tento zájem nebyl jen vedlejším efektem pandemie, protože trvá i nyní, když dochází k otevírání ekonomiky. Patrné je i to, že na trhu se pohybuje více investorů a zároveň se rozšiřuje skupina akcií, o kterou mají zájem.

Následující graf porovnává vývoj celkového úvěrového financování od roku 2017. Letošní rok je ve srovnání s rokem minulým mnohem umírněnější. Rattner se s ní neshodl, podle něj si lidé doma sami také nedělají instalatérské práce, a proto by měli i u investování vyhledat pomoc profesionála.

čína finance akcie

Zdroj: Bloomberg Finance, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688