Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.06.2021 06:15:06

Akcionáři Harvardu musí firmě poskytnout peníze, jinak se jim sníží podíl na společnosti, potažmo na likvidačním zůstatku

pátek 11. června akcionáři společnosti Harvardský průmyslový holding v likvidaci (HPH) na valné hromadě schválili všechny navrhované body. Rozhodující slovo měl přitom Vlastimil Jiřík. Tedy akcionář, který především díky předloni dokončenému zvýšení základního jmění HPH skokově zvýšil podíl ve společnosti. A v jeho navyšování navíc neustal, když dle posledních údajů ovládá dokonce již více než čtvrtinu všech hlasovacích práv.

Setkání akcionářů se v Hotelu Olšanka v Praze zúčastnili zhruba tři desítky osob se souhrnným podílem na hlasovacích právech ve výši zhruba 36 %. Zmiňovaný Vlastimil Jiřík přitom disponuje 25,11 %, takže při každém hlasování jeho podíl s náskokem přesahoval dvě třetiny. Vzhledem k tomu, že tento v současnosti s výraznou převahou největší akcionář HPH se postaral také o zařazení bodu zvýšení základního jmění, a tedy dalšího možného ředění podílů akcionářů, několik jiných akcionářů se na valné hromadě ozývalo s protesty ohledně zneužití jeho postavení ve společnosti.  

Každopádně všechny navrhované body akcionáři schválili vždy minimálně s více než 76 % přítomných hlasů. Nejméně podpory získala vlastně změna stanov, největší souhlas pak byl s vypořádáním loňské ztráty a zvolením auditora, když se v těchto bodech vyslovili akcionáři s podílem téměř 82 % přítomných hlasů. Pro akcionáře asi nejdůležitější bod, zvýšení základního jmění, prošel s necelými 80 % hlasů.

Představenstvo akcionáře informovalo, že zopakování navýšení kapitálu o 25 mil. korun, by mělo stačit financovat společnost po dobu alespoň tří let. Tedy že odhaduje potřebu zhruba 7 mil. korun na každoroční financování firmy. Vidina vedení HPH je dotáhnout hlavní spory právě za zhruba 3 roky. Vzhledem k propletenosti celé kauzy HPH je cílem dosáhnout komplexní dohody všech zúčastněných stran.

Ředění podílu aneb navýšení počtu akcií o více než 15 %

Schválené navýšení kapitálu proběhne vlastně obdobným způsobem, jako na přelomu let 2018/19. Lišit se však bude cena a tudíž i počet prodávaných akcií. Akcie se tentokrát nebudou prodávat jen za nominální hodnotu 1 koruny, nýbrž tzv. s emisním ážiem za 4 koruny. K dispozici bude tedy jen 6,25 mil. akcií. Základní jmění společnosti, resp. počet vydaných akcií HPH se zvýší ze současných necelých 40 mil. na zhruba 46,1 mil.

Očekávaný likvidační zůstatek se tak bude dělit mezi více akcií. Kdo si chce poměrově udržet podíl na společnosti, či jej případně dokonce zvýšit, bude se tak muset zúčastnit navyšování kapitálu.

Právo upsat nové listinné akcie budou mít opět pouze dosavadní akcionáři HPH. Například v prvním kole na každou vlastněnou akcii tedy v poměru k současnému základnímu jmění (6 250 000 / 39 888 578). Jinými slovy na upsání jedné nové akcie musí akcionář vlastnit 7 akcií. Predikovat lze, že úpis započne letos na podzim. Odstartovat má vlastně do 60 dnů poté, co akcie prvotně upíše opět obchodník s cennými papíry BH Securities.  

Nevyzvednuté listinné akcie zatím vedení firmy nabídnout k prodeji nehodlá

Z více než 240 tisíců akcionářů HPH, kteří si dosud vyzvedli či alespoň distančně požádali o uschování listinných akcií vzniklých z dříve zaknihovaných, je stále sotva desetina. V souhrnu se jedná o zhruba 5 mil. akcií. Akcionářskou strukturu společnosti tak bude moci v budoucnu dále pozměnit také očekávaný prodej nejspíše nakonec více než 10 mil. nevyzvednutých akcií HPH. Tedy pokud nedojde v následujících měsících k překvapivé větší aktivitě dosud „spících“ akcionářů. V návaznosti na dosavadní omezení v souvislosti s onemocněním COVID-19, každopádně společnost zatím nepřistoupila k zákonnému prodeji nevyzvednutých akcií. Čeká, zda akcionáři v druhé polovině letošního roku přeci jen neprojeví větší zájem o vyzvednutí akcií.   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688