Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.09.2021 10:40:10

Úpis akcií Harvardu začíná. Akcionáři čekající na likvidační zůstatek mají totiž firmě naopak poskytnout dalších 25 milionů korun

Kauza bývalých harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice vstupuje do dalšího již několikátého dějství. Nástupnická společnost Harvardský průmyslový holding (HPH) je sice již přes dvě dekády v likvidaci, akcionáři se však zatím přímo od firmy nedočkali jediné koruny. A aby naděje na výnos úplně nezemřela, HPH díky prázdné pokladně již podruhé žádá akcionáře o finanční injekci na svůj provoz. Tedy vlastně primárně na právní spory o majetek, který se okolo HPH pohybuje stále v řádech miliard korun.

Akcionáři tak na letošní červnové valné hromadě posvětili již druhé zvýšení základního jmění za poslední tři roky. A stejně jako v roce 2018 to pro firmu znamená opět přítok 25 mil. korun. Udržet si svůj podíl na společnosti však pro akcionáře nyní nebude již tak „levné“. Zatímco při předchozím prodeji si šlo nové akcie HPH koupit po koruně, tentokrát je cena stanovena na čtyři. Díky tomu tak dojde v porovnání k menšímu ředění podílu stávajících akcionářů, kteří se úpisu nezúčastní.

 

Základní jmění společnosti, resp. počet vydaných akcií HPH se transakcí zvyšuje o 6,25 mil. akcií, tedy ze současných necelých 40 mil. na zhruba 46,1 mil. akcií. Očekávaný příp. likvidační zůstatek se tak každopádně bude dělit mezi více akcií. Kdo si chce poměrově udržet podíl na společnosti, či jej případně zvýšit, bude se tak muset navyšování kapitálu zúčastnit. To proběhne pro akcionáře vlastně ve 3 kolech. Úvodní startuje v pondělí 6. září.

Právo upsat nové listinné akcie budou mít opět pouze dosavadní akcionáři HPH. Například v prvním kole na každou vlastněnou akcii tedy v poměru k současnému základnímu jmění (6250000/39888578). Jinými slovy na upsání jedné nové akcie musí akcionář vlastnit zhruba 7 akcií. Koupit si nové akcie HPH mohou akcionáři opět pouze osobní návštěvou v pražském sídle společnosti. Nyní si však musí předem zarezervovat konkrétní termín návštěvy přes stránky HPH. Poslední den úpisu 1. kola je stanoven na pátek 24. září.

Jak již bylo naznačeno, transakce může dále zahýbat s akcionářskou strukturou společnosti. Neúčast kyperských společností spojených s Viktorem Koženým při navyšování kapitáluroce 2018 přinesla skokovou redukci jejich původně více než 40% podílu na společnosti. Naopak řada menších akcionářů své postavení posílila. V tomto ohledu zcela vybočuje Vlastimil Jiřík, pod jehož taktovkou se odehrávala i zmiňovaná letošní valná hromada. Na ní totiž disponoval již více než 25 % všech vydaných akcií společnosti. Valné hromady se přitom účastnili akcionáři s celkem jen cca 36 % akcií…

Nevyzvednuté listinné akcie

Do akcionářské struktury mohou dále výrazně promluvit i nevyzvednuté listinné akcie. Tedy původně dematerializované akcie HPH uložené předtím v CDCP (dříve SCP), o jejichž přeměně rozhodla valná hromada v roce 2019. Dle posledních údajů k letošní valné hromadě si je stále vyzvedla jen sotva desetina z 240 tis. akcionářů firmy. V absolutních číslech zhruba 5 mil. akcií, tedy stále zbývá k vyzvednutí cirka 10 mil. akcií HPH.

Přestože již loni uběhla vyhlášená dodatečná výzva k jejich vyzvednutí, společnost stále nepřistoupila dle zákona k jejich prodeji. Odvolává se na situaci ohledně pandemie, která mohla zájem o převzetí negativně ovlivnit. HPH tak dle sdělení vyčkává na opozdilce, resp. nabídne akcie k prodeji nejspíše až v příštím roce. Jakou formou zatím není jasné. Z dnešního stavu se každopádně zdá, že na trhu by následně mohla být ke koupi zhruba pětina z celkového počtu aktuálně vydaných akcií HPH. Otázkou bude cena, za kterou se nevyzvednuté listinné akcie podaří prodat. Daný výnos bude samozřejmě náležet lidem, kteří si akcie nevyzvedli. Těšit se na zajímavý výnos dle všeho nemohou. U menšího počtu akcií, by v případě požadavku na zaslání složenkou, výnos ani nemusel pokrýt náklady na transakci.

V příštím roce by tak na valné hromadě měla být akcionářská struktura nejspíše již zcela vykrystalizovaná. Akcionáři každopádně primárně vyhlíží pokrok v soudních sporech, potažmo jak na poslední valné hromadě deklarovalo vedení firmy společně s likvidátory, snahu dosáhnout se všemi zúčastněnými stranami komplexní dohody. Vzhledem ke spletitosti celé kauzy HPH se totiž akcionáři fyzického peněžního výstupu z likvidace zřejmě jinak nedočkají. V návaznosti na provozní náklady HPH by se tak mělo stát do tří let, jinak bude muset firma zřejmě opět hledat cizí zdroje na své další financování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688