Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.05.2021 17:41:00

Klidný investiční spánek

S dalším kreativním nadpisem investiční úvahy přichází Morningstar, která píše o „šesti akciích, které vám dají klidný spánek“. V podání Morningstar to jsou akcie firem, které mají výraznou konkurenční výhodu a zároveň historii velmi dobré alokace kapitálu. Na seznam a jedno jméno z něj se dnes podíváme detailněji. A také na celkový cyklicko/defenzivní vývoj na trhu.

1. Clorox a šest uspávacích akcií. Mezi onu šestku Morningstar řadí Clorox, Coca-Colu, Colgate, Dominion, Pepsi a Procter and Gamble. Ona kritéria pro klidný spánek akcie dávají smysl, protože je spojuje stabilita, kterou Morningstar také zmiňuje. Možná bychom ale měli dodat valuační atraktivitu, či alespoň nepředraženost. Nejsem si totiž jistý, zda na klidném spánku přidá třeba to, že někdo vlastní velmi stabilní a silnou firmu, jejíž valuace je ale úplně mimo nějaký rozumný odhad hodnoty. A samostatnou kapitolou by byla třeba diverzifikace...

Dnes se chci detailněji věnovat Cloroxu, mimo jiné výrobci čistících prostředků. Jak je to u něj? Firmě notně pomohla pandemie, protože zvedla poptávku po čističích všeho druhu (generují asi 40 % tržeb). To podle Morningstar dlouhodobě nepřetrvá, ale růstový potenciál by zde mohl zase mít grilovací segment firmy. K tomu by atraktivitu společnosti měly zvedat investice a výdaje na marketing a značku.

Pokud bychom se domnívali, že akcie je díky poptávce po čističích raketou, mýlili bychom se. Za poslední tři roky sice připisuje asi 50 %, za poslední půl rok ale ztrácí asi 14 %. Kapitalizace se tak dostala na 22,7 miliard dolarů, za posledních 12 měsíců firma po investicích vydělala 1,31 miliard dolarů (v roce 2019 to bylo 0,79 miliardy dolarů, rok předtím v podstatě to samé).

Akcie má velmi nízkou betu (ukazatel systematického rizika) – je na 0,19. Což by asi bylo v souladu s tím, co firma dělá a co prodává. Požadovaná návratnost by se tak měl pohybovat kolem pouhých 2,65 %. Kdyby pak Clorox dokázal neustále vydělávat oněch 1,31 miliard dolarů, současná hodnota takového toku hotovosti by se pohybovala kolem 50 miliard dolarů. Tedy na více než dvojnásobku kapitalizace. Pokud bychom pracovali s asi rozumnějším scénářem a Clorox by svým volným tokem hotovosti najel na standard předchozích let (0,79 miliard dolarů), současná hodnota tohoto toku hotovosti by byla 29 miliard dolarů.

I to je znatelně nad současnou kapitalizací. Na ní se podle mých kalkulací dostaneme, pokud necháme tento tok hotovosti ročně klesat o necelé 1 %. Pokud pak vezmeme za bernou minci dividendy (0,55 miliard dolarů za posledních 12 měsíců), musela by na ospravedlnění kapitalizace růst ročně asi o 0,2 %. Jinak řečeno, trh tedy od firmy podle mých hrubých kalkulací relativně k letům před pandemií čeká černou, či červenou „růstovou“ nulu (podle dividend, či FCF). Stačilo by to na klidný investiční spánek?

2. Defenzíva a ofenzíva:
Clorox je vyloženě defenzivní akcií, o čemže svědčí i jeho beta (viz výše). Následující graf ukazuje výkony defenzivní a cyklické části trhu od počátku minulého roku. Defenzíva během propadu oslabila o něco méně a rychleji se zotavila. Pak ale začaly táhnout trh nahoru zejména cyklické akcie s tím, jak se zlepšoval výhled, a opadaly největší obavy. Od března se ale sklony obou křivek zhruba vyrovnaly:

Clorox akcie defenziva poptávka
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2017Investice pro klidný spánek Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
30.04.2014Kvalitní povlečení – sladký spánek Jana Brožková (Bydlet.cz)
04.10.2013Dobrá postel - základ kvalitního spánku Jiřina Kavková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688