Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2018 17:33:32

Medvěd se zavrtěl ve spánku a vytvořil investiční příležitosti


David Katz, který je investičním ředitelem Matrix Asset Advisors, se domnívá, že korekce na akciích vytvořila řadu zajímavých nákupních příležitostí. Investor na CNBC uvedl, že podle jeho názoru mezi ně patří akcie společností eBay, Schlumberger a Alphabet. U té poslední se omezil na tvrzení, že za rok by akcie mohla být o 20 – 30 % výše. Ropný Schlumberger je prý zajímavý díky 4 % dividendovému výnosu a dobrému managementu. Dodal, že „s tím, jak se zotaví trh s ropou, půjde nahoru i tento titul“. A to prý o celých 30 %. Na eBay se podíváme detailněji.

Podle Katze zisky společnosti eBay příští rok „hezky porostou“ a pak ještě dojde k jejich akceleraci. S PE ve výši 12 je tak k mání velmi dobrý byznys. Ovšem třeba na Morningstar tak nadšení nejsou. Obecně podle nich platí, že eBay má své místo na trhu a drží si zajímavé niky. Jenže i on by měl cítit tlak ze strany Amazonu a dalších, kteří se stávají vstřícnější i vůči menším prodejcům.

Jak vidíme z následující tabulky, tržby společnosti eBay se v roce 2017 dostaly na 9,6 miliardy dolarů, za posledních 12 měsíců na 10,22 miliardy dolarů. Volný tok hotovosti se v roce 2017 dostal na 2,5 miliardy dolarů, za posledních 12 měsíců klesl na 1,7 miliardy, a to jak kvůli vyšším investicím, tak nižšímu provoznímu toku hotovosti:



Zdroj: Morningstar

Je nyní cena akcie této společnosti relativně k její schopnost generovat cash flow na nějakém „křičícím koupit“?. Kapitalizace nyní mírně převyšuje 27 miliard dolarů. Pokud bychom vzali za bernou minci volný tok hotovosti z minulého roku (tedy vyšší číslo), tak trh implicitně počítá s jeho dlouhodobým velmi mírným poklesem. Pokud bychom se odpíchli od 1,7 miliardy dolarů (volného toku hotovosti za posledních 12 měsíců), na ospravedlnění kapitalizace by musela tato částka růst asi o 2,5% ročně.

Za poslední tři roky je akcie eBay zhruba na nule, letos ztrácí asi 25 %. Tržby sice již nějakou dobu rostou, ale dochází ke znatelnému snížení marží a provozní ziskovost se tak spíše plácá kolem stagnace. Tok hotovosti (provozní i volný) je dost rozházený, podle BusinessInsider analytici čekají, že do roku 2022 vzroste asi 40 % (a EBITDA o necelých 30 %). Tržby přitom podle těchto očekávání vzrostou asi o 20 %, takže analytici čekají obrat a zvyšování marží. Pokud by takové výsledky eBay skutečně generoval, tak má cenu naslouchat panu Katzovi. Je to ale velké „pokud“, protože implikuje značný obrat v dosavadním trendu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688