Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.05.2021 07:38:01

Rozvolňování se podepíše na prohloubení schodku zahraničního obchodu v USA (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejším svátku se dnes na londýnský trh vrátí obchodníci. Rozjezd obchodování ale bude pozvolný. Ekonomický kalendář je pro dnešek totiž relativně nezajímavý. Americká data potvrdí rozvolňování restriktivních opatření s pozitivním ekonomickým dopadem.

Americké podnikové objednávky začínají růst

Výrazné zlepšení pandemické situace a proočkovanosti umožňuje rychlé rozvolňování americké ekonomiky. To by měla dnes zveřejňovaná odpolední data reflektovat. Trh tedy počítá se solidní meziměsíční dynamikou březnových podnikových objednávek. Oživení spotřební i produkční aktivity se pak odrazí i ve vyšším objemu dovozu, což ve výsledku znamená prohloubení schodu bilance zahraničního obchodu. Data by neměla trhy zásadnějším způsobem ovlivnit. Vzhledem k předpokládanému zrychlení vakcinace v zemích EU by se podle nás měla postupně začít zvyšovat růstová očekávání pro ekonomiku eurozóny, což by se mělo projevit v síle eura v průběhu letošního roku.

Regionální kalendář je relativně prázdný, zveřejněna bude pouze statistika PMI důvěrypolském průmyslovém sektoru. Vzhledem k již zveřejněným ostatním regionálním číslům i eurozóny jako celku lze předpokládat, že i polský PMI ukáže na zvyšující se aktivitu v tamním průmyslu. Z pohledu koruny to nebude představovat kurzotvorný impuls. Na domácí měně lze předpokládat zvýšení volatility až v souvislosti se čtvrtečním jednáním ČNB (detailní popis našich očekávání naleznete v Ekonomických výhledech zde https://bit.ly/KB21Q2CZ).

Koruna pod 25,80 CZK/EUR

Za nízké obchodní aktivity kvůli zavřenému londýnskému trhu včera euro proti dolaru mírně posílilo a lehce korigovalo ztráty, které utrpělo v závěru minulého týdne. Ve prospěch eura vyzněla ranní silná data německých březnových maloobchodních tržeb. A to nejenom z meziročního pohledu. To se dalo čekat vzhledem k tomu, že první silná vlna restrikcí přišla v loňském březnu. Nečekaně silný byl i meziměsíční vzestup navzdory tomu, že během letošního března nebyla pandemická situace v Německu nejrůžovější a ekonomika se nadále potýkala s poměrně významnými restriktivními opatřeními. Výsledek je povzbudivý pro další měsíce, kdy by již efekt rozvolňování měl být patrný.

Středoevropské měny se na úvod týdne nesly na optimistické vlně, koruna z ranních otevíracích 25,86 CZK/EUR posílila během dopoledne o cca deset haléřů, aby se v odpoledních hodinách stabilizovala těsně pod hladinou 25,80 CZK/EUR. Povzbudivé statistiky přinesly PMI průmyslové aktivity z regionu. Z toho vyčníval právě ten český, který si polepšil až na 58,9 bodu (podrobněji zde: https://bit.ly/3vFm5ap). Co naopak nepotěšilo, to byla statistka hospodaření státu odrážející se v deficitu státního rozpočtu, který byl v dubnu nejhlubší v historii (detailní komentář je k dispozici zde https://bit.ly/3eIhWLO).

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688