Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.04.2021 14:06:36

Primoco bude letos v černých číslech a potřebuje růst. Jdeme si pro peníze na novou výrobu v Písku i technologie, říká Ladislav Semetkovský

Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV, který je jedním z vůbec prvních emitentů na trhu START pražské burzy, teď investorům nabízí nové akcie. Spoluzakladatel firmy Ladislav Semetkovský hodlá výnos z prodeje dalších akcií investorům v očekávané výši až 170 milionů korun použít na nový výrobní závod přímo na letišti v Písku, které Primoco koupilo, a na nové technologie.

„Ten cíl, proč si jdeme pro nové finance, je zahájit přípravu výstavby nového závodu na letišti v Písku – Krašovicích, jsou tam určité vývojové náklady a samozřejmě chceme mít dostatečnou kapitálovou rezervu v hotovosti. Naše společnost nebyla nikdy financována pomocí dotací nebo bankovních úvěrů. Byla financována vždy ze zdrojů našich, hlavních akcionářů,“ říká zakladatel a CEO Primoco Ladislav Semetkovský.

Nové akcie Primoco UAV je možné v rámci veřejné nabídky upisovat ve dvou kolech. První kolo končí 2. května a je určeno pouze pro stávající akcionáře. Ti tak mohou uplatnit své přednostní právo k nákupu a získat tak nové akcie na ceně 240 korun za kus. Ve druhém kole, které se uskuteční mezi 3. a 17. květnem 2021 pak budou moci upisovat nové akcie všichni investoři v cenovém rozpětí 260 až 360 korun za akcii.

Letos by mělo Primoco podle Ladislava Semetkovského dosáhnout kladný zisk EBITDA s tím, že při současné konfiguraci je Primoco schopné si na sebe vydělat už při 6 prodaných letounech ročně. Už loni přitom Primoco prodalo 9 letounů několika zákazníkům a nebýt dřívějších nákladů na certifikace, černá čísla by dle Semetkovského byla už loni. „Pro letošní rok jsme si dali cíl tržeb na úrovni 300 milionů korun a umořit veškeré historické daňové ztráty. Budeme připraveni vyplácet v budoucnosti dividendy a meziročně násobně růst,“ uvádí Semetkovský. Jak vidí nejbližší roky? „Můj osobní cíl je pokořit hranici tržeb na úrovni jedné miliardy korun a v tom střednědobém plánu souvisejícím s výstavbou továrny v Písku je výroba 250 letounů ročně, to znamená řádově jeden letoun denně, a samozřejmě prodat,“ říká.

Po emisi dalších akcií by free float Primoca na trhu START pražské burzy měl narůst ze současných zhruba 6 na 13 procent. Proč o úpisu akcií uvažovat pohledem Ladislava Semetkovského? „Primoco nabízí hotový, certifikovaný produkt s velmi omezenou celosvětovou konkurencí. Každý investor, který má rád technologie, který má rád letectví a má možnost podívat se za horizont 3 – 5 let, kam bezpilotní letectví poroste, tak i ty výsledky v posledních týdnech a měsících na burze ukazují, že může jít o násobky té současné pořizovací ceny,“ uzavírá.



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688