Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.04.2021 12:11:00

Co se děje na dluhopisech a dopady na akcie

Výnosy amerických vládních obligací opět klesly pod hranici 1,6 %. Ukázalo se totiž, že na těchto úrovních se uvedené dluhopisy opět stávají atraktivní a dokážou přilákat investory, kteří výnosy následně stlačí dolů. Pro Bloomberg Markets to uvedl Claudio Piron z BofA Securities. Dodal ovšem, že jeho společnost se stále domnívá, že na konci roku se výnosy desetiletých dluhopisů budou pohybovat na 2,15 %, a to kvůli silnému oživení amerického hospodářství.

Gabriela Santos, která působí jako globální strategička v J.P. Morgan Asset Management, na CNBC tvrdila, že za poklesem výnosů obligací pod 1,6 % můžeme vidět „nějaký makroekonomický příběh“, nicméně hlavní jsou podle ní technické faktory. A zejména to, že na trh se vrátili zahraniční investoři. Včetně japonských, kteří podle strategičky tvoří asi 17 % celkové poptávky ze zahraničí. Dá se s touto úrovní výnosů ale počítat i nadále?

Santos podobně jako Piron míní, že ne, protože „bude pokračovat napřimování výnosové křivky“. Pro akcie to tedy znamená, že by stále měla probíhat rotace směrem k cyklickým a finančním titulům. Na dluhopisech ale přišel medvědí trh, takže zde by se investoři měli pohybovat směrem ke kratším duracím a jiným segmentům trhu, včetně dluhopisů se spekulativním ratingem.

Jake Walthour z Capital Advisors navázal s tím, že J. Powell dává najevo, že „neplánuje vzít z párty mísu s punčem“. Fiskální stimulace a vládní deficity by pak mohly přijít v delším období, ale v následujících měsících by neměly ohrozit valuace akciového trhu. Na trh stále přicházejí investoři, kteří doposud drželi defenzivní pozice, například na dluhopisech. Opustit by ale investoři měli některé akcie, které si doposud vedly velmi dobře, a zaměřit se místo toho na ty, které budou nejvíce těžit z otevírání ekonomiky.

Walthour dodal, že dobře si podle něj povedou stále technologie, a to kvůli kreativní destrukci, kterou vytváří a která tu bude dlouhodobě. Jde tedy o strukturální téma, k němuž se přidává téma cyklické – retail. Maloobchod by totiž měl těžit z toho, že domácnosti začnou znovu nakupovat a uvolní se doposud zadržovaná poptávka.

Graf ukazuje vývoj rozdílů výnosů desetiletých a dvouletých vládních obligací vybraných zemí. Tento rozdíl (sklon výnosové křivky) je nejvyšší v USA, kde se donedávna pohyboval nad 150 bazickými body. Naopak v Německu se nachází pod 50 bazickými body:

Zdroj: CNBC, Yahoo Finance, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688