Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  15.04.2021 07:46:44

Americké statistiky potvrdí silné oživení tamní ekonomiky (Ranní zpráva z finančního trhu)

V USA zveřejní březnové maloobchodní tržby, které by měly být podpořeny dalším kolem fiskální podpory a jejich výše tak podle nás vzroste meziměsíčně o 4,3 %. Oživení americké ekonomiky by se mělo odrazit také ve výsledcích tamního výrobního sektoru, jehož produkce podle našeho odhadu v březnu vzrostla o 2,6 %. Indikátory podnikatelského sentimentu amerického Fedu se zřejmě udrží poblíž historických maxim. Příznivý vývoj na trhu práce v USA by pak měl potvrdit pokračují pokles týdenního počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Bidenův balíček zvýší maloobchodní prodeje

Dnešek bude především ve znamení amerických makroekonomických čísel, které by měly ukázat na svižné oživení tamního hospodářství. Tomu pomohlo významné rozvolnění protiepidemických opatření. Pandemie je totiž v USA na ústupu, což dokazuje i počet nových případů nákazy, který je nejnižší od konce loňského října. USA mají navíc vysokou šanci udělat za pandemií definitivní tečku, když patří mezi nejrychleji očkující země na světě. Alespoň jednu dávku vakcíny tam již dostalo 36 % obyvatel. Optimistický výhled americké ekonomiky se odráží také ve vyšších inflačních očekáváních finančního trhu, v růstu akciových indexů či ve vyšších výnosech dluhopisů.

Silnou podporu tamní ekonomice poskytla také výrazně expanzivní fiskální politika, která by se měla projevit i ve výši březnových maloobchodních tržeb. Ty podle našeho odhadu vzrostly meziměsíčně o výrazných 4,3 % po předchozím poklesu o 3 %. Vývoj amerických maloobchodních tržeb je v posledních měsících hodně rozkolísaný, když právě odráží načasování výplat vládní podpory. V lednu obdrželi Američané vydělávající méně než 75 tis. dolarů za rok jednorázový finanční příspěvek ve výši 600 dolarů a výsledkem byl raketový nárůst maloobchodních tržeb meziměsíčně o 7,6 %. V únoru vlivem vysoké srovnávací základy tržby mírně klesly, v průběhu března však byla vyplacena další jednorázová pomoc, a to ve výši 1 400 dolarů. Tento stimul by měl podle našeho názoru znovu podpořit maloobchodní prodeje, které jsou již nyní výrazně nad předkrizovou úrovní (viz graf na levé straně).

Oživující americká ekonomika by se měla projevit také v růstu průmyslové produkce a v dalším zlepšení týdenních statistik z trhu práce. Březnová průmyslová produkce podle nás vzrostla meziměsíčně o 2,6 %. Pokračující optimismus v americkém podnikatelském sektoru by dnes měly potvrdit hned dva indikátory Fedu za měsíc duben. Ten newyorský by podle tržního odhadu měl vzrůst na 20 b., tedy na nejvyšší hodnotu od listopadu 2018. V případě filadelfského indexu se sice očekává mírná korekce, avšak po výrazném březnovém nárůstu, kdy jeho hodnota byla nejvyšší za posledních zhruba 50 let. Za celý letošní rok očekáváme růst amerického HDP o 5,4 %.

Evropský průmysl v únoru klesl o 1 %

Průmyslová produkce v eurozóně v únoru klesla meziměsíčně o 1 % a ve srovnání s loňskem byla nižší o 1,6 %. To bylo zhruba v souladu s tím, co analytici předpovídali. Z velkých ekonomik eurozóny klesla průmyslová produkce zejména ve Francii a také v Německu (meziměsíčně o 4,7 %, resp. 1,8 %). V Itálii a Španělsku pak výroba zhruba stagnovala. Nižší výkon evropského výrobního sektoru souvisel především s problematickými dodávkami výrobních vstupů v důsledku platných protiepidemických opatření. Nejpalčivějším je pro Evropu především nedostatek součástek pro automobilový průmysl. Příspěvek průmyslu jako celku k růstu evropského HDP bude v prvním čtvrtletí letošního roku zcela jistě nižší, než jaký byl na konci roku loňského, kdy růst výroby podpořily jednorázové vlivy souvisejí s koncem pobrexitového přechodného období či s přísnějšími emisními standardy v automobilovém průmyslu. Ekonomika eurozóny tak podle našeho odhadu v prvním letošním čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,3 %. Předstihové ukazatele však indikují, že další měsíce by již měly přinést zlepšení a průmyslová produkce by tak mohla opět růst.

Včerejší dění bylo relativně strohé na kurzotvorné informace a finanční trhy se tak pohybovaly poblíž hodnot z konce předchozího dne. Euro k dolaru se obchodovalo nad 1,19 USD/EUR, což je nejsilnější úroveň za přibližně poslední měsíc. Silnější euro pomáhá i české koruně, která včera zůstala pod 26 CZK/EUR. Tlak na slabší korunu však může v dalších dnech vytvářet snižující se rozdíl mezi korunovými a eurovými sazbami. Polský zlotý včera také uzavíral poblíž hodnot z předchozího dne, zatímco maďarský forint nepatrně oslabil.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.04.2023Opatrné oživení domácí ekonomiky (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688