Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  12.12.2002 11:18:01

Bouřlivé projednávání zprávy o výsledku vyjednávání při vstupu do EU


PRAHA (ČIA) - Bouřlivou diskuzi včera prožila Poslanecká sněmovna po vyslechnutí informace vlády, týkající se stavu jednání o vstupu České republiky do Evropské unie před summitem v dánské Kodani. Jménem kabinetu ji přednesl ministr zahraničí a místopředseda vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Na konci debaty se předseda vlády i komunistický poslanec Miloslav Ransdorf odvolávali dokonce na bibli.

Ministr Svoboda vyjmenoval výjimky, které se v rámci diskutovaných podmínek podařilo vládě vyjednat. Za všechny zmínil přechodné období na nižší sazbu daně z přidané hodnoty na stavební práce, pro bydlení a teplo a trvalou výjimku na poloviční sazbu spotřební daně pro pěstitelské pálení. "Tento způsob výroby slivovice je jistě také naší národní tradicí a je to jeden z dílčích úspěchů, které dokázala naše vláda," řekl Svoboda. Ve sněmovně ale pro své nadšení k lepším podmínkám pro pálení slivovice příliš velké porozumění nezískal.

Cyril Svoboda dále konstatoval, že jsou ještě položky, o nichž se bude ještě v Kodani diskutovat. Přitom se chce zaměřit na další navýšení takzvaných kompenzací Evropské unie, přesto, že podle něj už dnes vyjednala Česká republika nejvyšší částku právě v kompenzacích.

Václav Klaus v rozpravě obvinil ministra Svobodu, že zásobil sněmovnu řadou nekompatibilních a nesčítatelných čísel. "Žádný z nás, ani génius by nedokázal vyzobat z těchto čísel celkový efekt nebo celkový náklad," konstatoval. Václav Klaus dále žádal po Svobodovi, aby řekl, zda jsou pravdivé údaje některých deníků o tom, že Česká republika dostane od EU 69,50 eura na obyvatele, zatímco Slovinsko 107,50 eura, Maďarsko 134 eur a Slovensko dokonce 164 eur na obyvatele. "Ano, ten údaj je pravdivý, ale zavádějící," reagoval na otázku velmi diplomaticky Cyril Svoboda.

"Nikdo nedokázal vyjednat pro svou zemi horší podmínky, než to dokázala právě tato vláda," konstatoval v rozpravě poslanec za ODS Vlastimil Tlustý. ODS spolu s komunistickými poslanci patřila k největším kritikům vládních vyjednavačů. Poslanec Jan Zahradil navrhl usnesení, v němž měla sněmovna konstatovat, že vyjednané podmínky jsou neuspokojivé a neodpovídají pozici ČR mezi ostatními kandidátskými zeměmi. Sněmovna však tento návrh nakonec většinou koaličních hlasů zamítla.

Ke konci debaty začaly sněmovnou poletovat citáty z bible. Tuto sérii zahájil předseda vlády Vladimír Špidla, když konstatoval, že na ty, kdo by vyslovili souhlas s usnesením Jana Zahradila se vztahuje biblický výrok "Pane odpusť jim, neboť nevědí, co činí". "Když bible, tak bible - Pokrytče, proč vodíš třísku v oku bratra svého, a trám ve svém oku nepozoruješ," reagoval komunistický poslanec Miloslav Ransdorf.

Poslanecká sněmovna si na závěr vyžádala od vlády zprávu ze summitu v Kodani, kterou předseda vlády Vladimír Špidla předloží dolní komoře Parlamentu v úterý 17. prosince. Česká vládní delegace odjíždí na summit zítra v 18 hodin.

-rzk-
-ph-

Více k našemu vstupu do Evropské unie se dozvíte v rámci naší mimořádné dlouhodobé přílohy:

  



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688