Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.02.2021 05:58:00

Budoucí auto od Apple by mohla pomoci montovat Kia nebo japonská automobilka

Spekulace, že Apple hledá partnera pro vývoj vlastního elektromobilu, se prohnaly Jižní Koreou a Japonskem jako tajfun. Akcie tamních automobilových společností v pátek v reakci na tuto zprávu rostly.

Wall Street Journal v pátek uvedl, že společnost Kia Motors jedná s potenciálními partnery o plánu výroby automobilu navrženého společností Apple. List Nikkei psal, že Apple vede diskuse s nejméně šesti výrobci automobilů. Dohoda o tajném projektu společnosti Apple na návrh a prodej vlastního automobilu se po několikaleté přestávce znovu objevila v prosinci, přičemž jako potenciální partner byl uveden spolumajitel společnosti Kia - společnost Hyundai Motor.

Klíčovou otázkou je, jak vážně bere Apple zapojení společnosti Tesla a dalších výrobců elektromobilů, a zda se rozhodl, že k rozjetí vlastního produktu bude potřebovat zavedeného výrobce automobilů. Kalifornská firma Cupertino má údajně malý tým inženýrů vyvíjející řídicí systémy a také designéry, ale vzhledem k tomu, že jsou vývojové práce ještě v rané fázi, by k jakémukoli zavedení pravděpodobně nedošlo ani v dalších pěti letech.

Tatsuo Yoshida, hlavní analytik společnosti Bloomberg Intelligence, řekl, že japonské automobilky jsou obvykle příliš zaneprázdněné vlastním vývojem, výrobou, prodejem a zákaznickým servisem, aby přijaly spolupráci s Applem. Společnost Nissan Motor nebo Mitsubishi Motors „však nemají mnoho práce a jsou poněkud nevyužité, takže by mohly být pro,“ doplnil.

Na otázku, jestli je oslovily, odmítly Honda i Mazda komentovat, psal Nikkei . Mitsubishi uvedla, že nebyla kontaktovaná, a Nissan podle zprávy rovněž odmítl komentovat. Finanční ředitel společnosti Subaru na to konto uvedl, že o automobilu od Applu nic neslyšel. Akcie Kia v Soulu rostly po zrávě, že Apple v rámci spolupráce s touto automobilkou při výrobě elektromobilů zainvestuje 4 biliony wonů. V prosinci společnost Hyundai ustoupila od prohlášení, že s Applem jedná.

Časopis Journal oznámil, že dohoda mezi společnostmi Apple a Kia bude zahrnovat investice za několik miliard dolarů, přičemž montovat se bude ve státě Georgia. Tento týden CNBC oznámila, že Apple je blízko dokončení dohody se společností Hyundai-Kia o vybudování autonomního elektromobilu v americkém závodě Kia. Nebylo dosaženo ještě žádné dohody, ale předběžně je naplánováno zahájení výroby na rok 2024, uvedl zpravodajský kanál. Zástupce společnosti Kia to odmítl komentovat.

Hyundai vyvinul novou platformu zaměřenou na elektromobily a plánuje postavit 23 elektromobilů, nejprve Ioniq 5 v březnu v Evropě a následně model Kia. Elektromobily vyrobené na této platformě budou schopné se nabít až na 80 % kapacity za 18 minut a navýšit dojezd až o 100 kilometrů budou schopné za pouhých pět minut. Na jedno nabití budou mít nejvyšší dojezd 500 kilometrů. Hyundai má v úmyslu prodat do roku 2025 až 1 milion automobilů.

Z japonských výrobců automobilůNissan pro výrobce iPhonů, který se snaží vstoupit na trh elektromobilů, pravděpodobně to správné řešení. Japonská automobilka vyvinula s francouzským partnerem Renaultem společnou platformu pro elektromobily, kterou lze použít k vývoji různých značkových produktů.

Nidec, hlavní japonský dodavatel elektromotorů, se rovněž snaží nabídnout téměř kompletní platformu pro elektromobily. Jun Seki, provozní ředitel této společnosti, v nedávném rozhovoru uvedl, že noví účastníci v tomto odvětví by se raději zaměřili na interiér a styling vozidel. "Jakákoli nová společnost vstupující do říše elektrických vozidel je pro nás šancí," řekl Seki. "Naše očekávání od společnosti Apple jsou poměrně vysoká. Apple je naším důležitým zákazníkem i v jiných oblastech. “

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:46  ⛽ Ropa se zotavuje z dvouměsíčního minima X-Trade Brokers (XTB)
St 17:05  Tesla po zprávě agentury Reuters klesá X-Trade Brokers (XTB)
St 16:49  China's foreign exchange reserves fall to 3.2 trillion USD in April China state infooffice (scio.gov.cn)
St 16:36  Ropa po zprávě o zásobách roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688