Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  03.02.2021 15:52:47

Wall Street v úzkostech, Tesla očekává zásadní růst

Poslední rok si člověk občas připadá jako ve snu, nebo snad v noční můře – záleží na úhlu pohledu. Počet věcí, které jsou dnes vzhůru nohama, přímo bere dech. A poslední dva týdny dodaly všemu, co už se strukturálně sesypalo, nový rozměr. Kromě toho se budeme věnovat i nedávno uveřejněným výnosům firem Apple, Facebook a Tesla.

Přinese současná růstová špička novou zákonnou úpravu?

Současná americká růstová špička minulý čtvrtek dál zrychlila. Akcie firmy GameStop poskočily o 135 % a akcie AMC Entertainment dokonce o 301 %. Některým hedgovým fondům vznikly velké škody, protože u těchto titulů vsadily na krátké pozice. Takové fondy by však neměl nikdo litovat. „Nájezd“ na tyto krátké pozice přestavuje fascinující společenský fenomén, který za svůj vznik vděčí akciovému diskusnímu fóru WallStreetBets na sociální síti Reddit. To získalo po svém fantastickém tažení během pouhých dvou dnů více než milion nových uživatelů. Agentura Bloomberg pak oznámila, že útok na nejshortovanější akcie už nabyl globálních rozměrů. Rozšířil se i na japonské, australské a evropské burzy. Jako by hnutí „Occupy Wall Street“ opustilo okolí nablýskaných mrakodrapů a vrhlo se do boje ve finanční aréně. Stačí si přečíst vlákna na Redditu a komentáře na Twitteru, abyste nasáli atmosféru vzpoury rozhněvaných davů proti elitám. Ale i když vám návštěva WallStreetBets pomůže současné dění lépe pochopit, celá záležitost je poněkud složitější. Výzkumné studie od některých našich partnerů, kteří se ve Spojených státech zabývají tvorbou trhu, naznačují, že drobní investoři byli u mnoha titulů čistými prodejci fyzických akcií.

Ironií je, že i když budou na této akci mnohé hedgové fondy tratit, prozíraví tvůrci trhu z Wall Street na ní nezřízeně vydělají. Za toto chování na trzích i za tsunami nových investorů může fakt, že se v USA obchodují akcie a akciové opce bez provize. To je v podstatě důsledek „plateb za tok objednávek“, které jsou sice v Evropě zakázané, ale v USA povolené. To znamená, že mohou makléřské firmy jako Robinhood nebo ETrade nabízet „bezplatné“ obchodování a zároveň prodávat tok objednávek, neboli order flow, americkým tvůrcům trhu. Tyto instituce pak mohou order flow drobných investorů využít k uspokojení vlastního toku objednávek a navíc z něj získají cenné informace, které se hodí například při určování bid/ask ceny. Jestli bude nucené uzavírání krátkých pozic pokračovat a vyvolá finanční nestabilitu nebo odliv likvidity, mohou se americké regulační orgány rozhodnout zvýšit marži vyžadovanou u akciových opcí, aby omezily spekulace, a nakonec v delším časovém horizontu změnit zákonnou úpravu plateb za tok objednávek.

Klidná země kvantitativní analýzy uprostřed bouře

Není bez zajímavosti, že výše zmiňovaná růstová špička je důsledkem obrovského posunu trhu, k němuž došlo koncem roku 2019. Tehdy si velcí tradiční američtí makléři vzali příklad z firmy Robinhood a začali nabízet obchodování s americkými akciemi a akciovými opcemi bez provize. Došlo ke strukturální změně a nová skupina investorů se začala rychle rozrůstat. Když potom přišla pandemie, celý trend se ještě urychlil a počet zdarma obchodujících investorů se znásobil. Tato skupina investorů získává informace z mnoha různých zdrojů a ne vždy je ochotná věřit zavedeným makléřům. Proto také dramaticky vzrostla popularita fóra WallStreetBets na Redditu.

Nová kategorie investorů vidí svět investic výrazně odlišným způsobem, takže ve střednědobém horizontu přestávají platit tradiční vzorce fungující celá desetiletí (měsíční pozorování používaná zpravidla tradičními kvantitativními akciovými strategiemi). Výsledkem je raketový vzestup neziskových organizací a pokles významu hodnotového faktoru do té míry, že hodnotový gigant AQR přichází o velká kvanta kapitálu. Spoluzakladatel a generální ředitel firmy AQR Cliff Asness vystoupil nedávno na Bloomberg TV ve vynikajícím interview, kde pohovořil o stavu kvantitativního investování. Když se mluvilo o poměrně nepravděpodobné možnosti, že se situace nadobro změnila a staré vzorce se už nikdy nevrátí, čišela z něj přímo fyzická bolest. I pro další investiční firmy, které využívají kvantitativní analýzu, např. Two Sigma či Renaissance Technologies, byl rok 2020 z hlediska střednědobých kvantitativních fondů mizerný, což jasně ukazuje, že došlo přinejmenším dočasně ke statisticky významnému narušení struktury trhu. A zdá se, že současná růstová špička vše ještě zhoršuje a tyto fondy přicházejí o peníze i v prvním měsíci roku 2021.

Tesla očekává na řadu let 50% roční růst

Naštěstí ale dochází i k jiným věcem než k nucenému uzavírání krátkých pozic. Výsledková sezóna po 4. čtvrtletí je v plném proudu. Apple zveřejnil velmi vysoká čísla, která překonala odhady v oblasti příjmů i výnosů. Zároveň však nejhodnotnější světová firma nezveřejnila žádné výhledy, což investory vyděsilo. Čekáme, že až se situace uklidní, uvědomí si trh, že jsou výsledky Applu přímo fenomenální a že vedení jasně vyhodnotilo situaci v oblasti nabídky polovodičů s tím, že poptávka a nabídka budou v tomto čtvrtletí vyrovnané. To znamená, že Apple dokáže zajistit dobré výsledky i v dalším kvartále, kdy bude pokračovat cyklus upgradu na iPhone 12. Také Facebook překonal očekávání v oblasti příjmů i výnosů, i když při bližším pohledu je patrná nejistota spojená s nepříznivými faktory. Začnou se totiž uvolňovat lockdowny, které velmi prospívaly online reklamě i sledovanosti facebookových platforem.

Nejočekávanější zprávou však bylo zveřejnění výsledků Tesly. Ta překonala očekávání v příjmech, lehce zklamala ve výnosech a příjemně překvapila u volného cash flow. Vedení firmy prohlásilo, že na financování současných produkčních plánů má prostředků dostatek a že bude co nejrychleji navyšovat produkční kapacity. Kromě toho Tesla zveřejnila slibné výhledy a očekává, že v nadcházejících letech porostou její dodávky a příjmy každoročně zhruba o 50 %. Navíc má za sebou dosud nejlepší čtvrtletí v segmentu Výroba a akumulace energie, i když zde ještě pořád operuje se zápornou hrubou marží. Největším pozitivem Tesly je generování volného cash flow, který za posledních 12 měsíců dosáhl 2,8 miliard dolarů. Má tedy výnos volného cash flow 3,4 %, což odpovídá takovým technologickým firmám, jako jsou Microsoft, Facebook apod. To znamená, že vzhledem k jejímu růstovému profilu její akcie nejsou nadhodnocené. Nakonec byl tedy trh efektivní v tom smyslu, že nepřihlížel ke skokům v cash flow. Přesto se Tesla musí vyrovnat s jedním klíčovým rizikem a tím je ztráta podílu na evropském trhu. Volkswagen se začal více angažovat v elektromobilitě, což samozřejmě komplikuje situaci. Nic to však nemění na faktu, že bude Tesla v nadcházejících desetiletích nejspíš patřit mezi 3 největší výrobce elektromobilů na světě.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank 

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688