Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  01.02.2021 08:49:38

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (1.2.2021)


Nový týden přinese na akciové trhy pokračující výsledkovou sezónu a zveřejnění výsledků hospodaření indexových gigantů jako jsou společnosti Amazon a Alphabet. V americkém Washingtonu se otevřou dveře jednáním o nové fiskální pomoci a nadále budeme svědky pompézní bitvě mezi Davidem a Goliášem na akciích společností GameStop. První týden v novém měsíci představí lednovou zprávu o přírůstku pracovních míst mimo sektor zemědělství, která poskytne trhům první pohled na zdraví amerického trhu práce a hybnou sílu největší ekonomiky světa. V průběhu týdne zazní komentáře centrálních bankéřů z Federálního rezervního systému, jenž mohou doplnit současný plán Jerome Powella na bojkoronavirovou pandemií zveřejněný během minulého týdne na pravidelném výstupu z dvoudenního zasedání monetární autority. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

„Short Squeeze“

Minulý týden zažili drobní investoři využívající platformy Robinhood nekontrolovatelný vzestup akcií GameStop (GME) a AMC (AMC). Tyto akcie dlouhodobě trpěly pod „shorty“ velkých hedgeových fondů.

Zámořské akciové trhy zaznamenaly v minulém týdnu největší týdenní pokles od měsíce října. Uzavírání ztrátových pozic velkých hedgeových fondů a výprodej akcií kvůli zajištění portfolií srazily indexy hluboko do červených čísel a to i navzdory velmi sympatickým hospodářským výsledkům společností Apple (AAPL) a Microsoft (MSFT).

Výsledková sezóna

Americká výsledková sezóna je v plném proudu a s přicházejícími výsledky obchodníci každým dnem zkoumají, zda společnosti mohou ospravedlnit svá současná vysoká ocenění. Dosavadní výsledky jsou vesměs pozitivní, za což však mohou i níže podražená očekávání analytického konsenzu.

Technologičtí giganty Alphabet (GOOGL) a Amazon (AMZN) se mají o své slovo přihlásit po uzavření úterní obchodní seance. V druhé polovině následují reporty společností Qualcomm (QCOM), Snap (SNAP) a Pinterest (PINS). Dočkáme se i zveřejnění hospodářských čísel od farmacií a společností zdravotní péče v čele s Pfizer (PFE), GlaxoSmithKline (GSK), AbbVie (ABBV), Biogen (BIIB), Gilead Sciences (GILD) , Merck (MRK) a Bristol-Myers Squibb (BMY).

Lednová zpráva o pracovních místech

Lednová zpráva o přírůstku pracovních míst mimo sektor zemědělství poskytne trhům první pohled na zdraví amerického trhu práce a hybnou sílu největší ekonomiky světa. Očekává se, že report poukáže na mírný nárůst po tom, co ekonomika v prosinci uvolnila 140 tis. pracovních míst (většinou z restaurací a barů).
 Je  však vysoce pravděpodobné, že se nedočkáme výrazného zlepšení, dokud nedojde k širšímu otevření ekonomiky. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat nezměněna na 6,7 %, což je téměř dvojnásobná před pandemická úroveň.

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell minulý týden uvedl, že vývoj ekonomiky bude významně závislý na vývoji pandemie koronaviru, včetně pokroku v oblasti vakcinace
.

Nová fiskální injekce

Demokratický Kongres USA se chystá podniknout první kroky k poskytnutí nové finanční pomoci rodinám a podnikům postiženým pandemií, která zabila v USA už více než 433 tis. Američanů. Američtí zákonodárci mají tento týden zahájit práci na legislativě. Joe Biden v pátek uvedl, že Kongres musí přijmout okamžitá opatření a dodal, že většina ekonomů věří, že je zapotřebí další fiskální expanze. Americký národní dluh vzrostl za Donalda Trumpa o 40 % a očekávání nových fiskálních stimulů nedávno posunula výnosy státních dluhopisů na deseti měsíční maxima.

Joe Biden byl 20. ledna 2021 slavnostně inaugurován jako 46. prezident Spojených států a ohlásil nový stimulační balíček, tzv. americký záchranný plán, ve výši 1,9 bilionu dolarů, který má navazovat na Trumpovu fiskální injekci v objemu 900 mld. dolarů. Návrh zahrnuje pomoc v objemu 415 mld. dolarů zaměřených na boj s covid-19, přibližně 1 bilion dolarů na přímou úlevu domácnostem a 440 mld. dolarů pro malé podniky a komunity tvrdě zasažené pandemií.

Komentáře FEDu

V novém týdnu se o slovo u řečnického pultu přihlásí řada představitelů americké centrální banky a zapojí se v diskuzi o zdraví amerického trhu práce. V pondělí vystoupí prezident Raphael Bostic v Atlantě a šéf bostonského FEDu Eric Rosengren, zatímco newyorský prezident John Williams a prezidentka clevelandského FEDu Loretta Mesterová mají vystoupit během úterní obchodní seance. Ve čtvrtek promluví prezident James Bullard ze St. Louis, šéf philadelphské pobočky Patrick Harker, opět Loretta Mesterová a prezident chicagské pobočky Charles Evans.

Pondělní obchodní seance startuje v zeleném navzdory horším datům indexů nákupních manažerůČíny a německých maloobchodních tržeb. Zvýšené volatility se dočkáme zejména ve středu a v pátek. Obchodníci by si měli dát velký pozor na probíhající zveřejnění výsledků hospodaření - během úterní seance reportuje svá čísla Amazon a Google.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.01.2022Burzovní kalendář 2/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.01.2022Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688