Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.01.2021 06:22:01

Dividenda jako lákadlo aneb setká se přesto nová emise pražské burzy se zájmem investorů?

Ve čtvrtek 28. ledna by pražská burza měla přivítat novou emisi. Na trhu Standard Market, kde se z emisí zařazených v indexu PX obchodují akcie Avast a PHILIP MORRIS, přibydou akcie SAB Finance. Tedy akcie společnosti, která jak sama prezentuje je u nás na trhu lídrem pro devizové obchody pro firemní klientelu. Titul by měl na pražské burze, po akciích PHILIP MORRIS, nabídnout v absolutních číslech vůbec druhou nejvyšší dividendu. Otázkou zůstává, zda si probíhající velikostně poměrně výrazná primární emise (IPO) aktuálně najde z řad investorů dostatek zájemců.

„Netradiční“ primární emise za více než 1,3 mld.

V současnosti je jediným akcionářem SAB Finance finančník Radomír Lapčík, resp. jeho společnost SAB Financial Group. Probíhající primární emise je tak vlastně částečným exitem Lapčíka ze společnosti, jelikož investorům jsou nabízeny pouze stávající akcie. Sama společnost ze vstupu titulu na trh nezíská žádné finanční prostředky.

Lapčík si chce v SAB Finance udržet jen těsně majoritní 51 % podíl. Nabízeno je tak investorům z řad institucí i retailu přes 126 tisíc akcií. A to za pevně stanovenou cenu 10 560 . Nezvykle tak není stanoveno jinak tradiční cenové pásmo pro IPO. Snad ještě neobvyklejší je, že k transakci nebyl ani najat žádný obchodník(ci) s cennými papíry. Asi také proto se na veřejnosti vlastně o objemově výrazném IPO ani příliš nemluví, přestože již nabídka akcií byla spuštěna před Vánoci.

Obchodníci s cennými papíry jistě budou pro své klienty schopni u prodávajícího akcie příp. zajistit, nicméně dle Prospektu se právě zájemci mají obracet přímo na SAB Financial Group. Ta se má nicméně dle Prospektu sama aktivně snažit potencionální investory oslovovat. Nehledě na plánované spuštění obchodování příští čtvrtek, prospekt navíc zmiňuje možnost přímého prodeje akcií ze strany majoritního akcionáře až do 30. června. Pro první týdny na trhu není ani ustanoven tzv. stabilizační manažer, jak jsme naposledy mohli vidět v případě vstupu CZG.

K nabídce možno ještě doplnit, že každá akcie společnosti má nominální hodnotu 3 880 , tedy základní jmění společnosti přesahuje miliardu korun. Stanovená prodejní cena akcií SAB Finance oceňuje společnost na 2,72 mld. .

Dividenda, ale…

Dlouhodobým prezentovaným záměrem společnosti je výplata roční dividendy ve výši 5 % z tržní ceny akcie v okamžiku přijetí titulu na trh. Tedy vzhledem k výše uvedené pevně stanovené ceně v IPO ji lze vypočítat na 528 . Vyplácena má být ve dvou pololetních splátkách. Stát se tak samozřejmě má, pokud společnost vytvoří dostatek zisku, příp. bude „sahat“ do nerozděleného zisku. Daný účet se má plnit právě z vyprodukovaného příp. vyššího zisku, než vyplácených „5 %“. Sama společnost v Prospektu uvádí, že pro splnění dividendového cíle musí zisk dosáhnout 100 mil. . To ale nějak nesedí…

SAB Finance má totiž vydáno 257 732 akcií. Při uváděném 100 mil. zisku by tak na každou akcii připadal podíl 388 . To však již není 5 % z ceny akcie. Tedy pokud logicky uvažujeme, že cena pro primární emisi se rovná tržní ceně v okamžiku vstupu titulu na trh. Zkrátka pro námi výše uvedenou dividendu, by roční zisk SAB Finance měl dosahovat minimálně 136 mil. .

Za rok 2019 činil zisk firmy necelých 74 mil. . Za celý rok 2020 zatím konečné výsledky hospodaření nejsou k dispozici, firma zisk predikuje na 117 mil. . V prvním pololetí dosáhl 58,5 mil. . Růstový trend hospodaření má pokračovat, když v letošním roce je firma cílí na cca 135 mil. . Tedy právě na zmiňovanou „5 % dividendu“.

Zajímavé je, že dividendy se však akcionáři letos nedočkají. Firma má totiž ve stanovách uvedeno rozhodné datum pro nárok na dividendu za rok 2020 vcelku nepochopitelně již na 30.11.2020. Bude-li dividenda vyplacena, obdrží ji tedy obdobně jako v předchozích letech jen stávající akcionář (R.Lapčík).

Například loni za účetní rok 2019 Lapčík, resp. jeho firma vyinkasovala téměř 70 mil. . Nicméně nutno také dodat, že SAB Finance loni poměrně výrazně zvýšila základní kapitál o 283 mil. . A při pohledu na zvyšování základního jmění lze zjednodušeně říci, že Lapčík na něm hodlá obratem výrazně vydělat. Upisování akcií totiž proběhlo za nominální hodnotu 3 880 , nyní je vlastně Lapčík prodává za více než 10 tisíc Kč…

Banka na Maltě se zaměřením na reality

K dalším aktivům skupiny SAB Finance možno zmínit především 99 % vlastnictví FCM Bank, tedy v roce 2017 pořízenou maltskou banku. Loni ji skupina poskytla další kapitál. Dále stojí za zmínku vlastnictví necelých 10 % mediálně vpřed se deroucí TRINITY BANK. Banky, která vznikla přeměnou z dříve jedné z největších kampeliček - Moravský Peněžní Ústav. Tedy kampeličky, za jejímž vznikem stál právě Radomír Lapčík. Poměrně logicky tak i k financování svého byznysu SAB Finance využívá právě také služeb TRINITY BANK. Dle posledně dostupných čísel ke konci roku 2019 měla od dané banky půjčeno téměř 155 mil. .

Struktura skupiny


Zdroj: Prospekt SAB Finance

O současné nabídce akcií SAB Finance lze závěrem zjednodušeně říci, že je poměrně neobvyklá. Vypíchnout lze v tomto ohledu například zmiňovanou letošní dividendu, resp. pro případné ocenění také jistě důležitý faktor. Není totiž jasné, zda vyprodukovaný zisk za loňský rok skončí vyplacen v rukou R.Lapčíka, či zůstane na účtu nerozděleného zisku a tedy k dispozici i pro „nové“ akcionáře.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688