Investice  |  19.01.2021 15:18:33

Pandemie přesunula investice online. Přežijí jen ti, kdo se tomu přizpůsobí

V malém českém investorském rybníčku (kde bychom ideálně měli počítat andělské investory v tisících, ale máme jich sotva desítky) byly bezprostřední dopady covidu-19 celkem snadno pozorovatelné. Někteří andělé se v počátcích pandemie z opatrnosti stáhli, v obavě o svůj hlavní byznys. Jiní se rozhodli trpělivě čekat na krizi, ve které by mohli investovat raději do levnějších nemovitostí. Nakonec se ale ukázalo, že opatrnost byla úplně zbytečná.

Jistě, na některé podnikání covid dopadl tvrdě a neúprosně (opravdu bych dnes nechtěl mít restauraci nebo hotel). Ale startupový svět měl štěstí v neštěstí, a to především díky schopnosti mladých firem flexibilně upravovat svůj byznys plán. Takže i startupy, jako je například SmartGuide, které se pohybují v cestovním průmyslu a travel-tech, tedy v nejzasaženějších odvětvích, dokázaly pandemii ustát s grácií díky změně zaměření.

Také investoři záhy pochopili, že situace není tak děsivá, jak se zpočátku zdálo. Po prvotním šoku se v technologiích začaly objevovat nové možnosti a příležitosti, což nakonec láká stále více zájemců. A právem: stačí se podívat pár let do minulosti a o trochu víc na východ. Tehdejší epidemie SARS, která se do Evropy ani nedostala, dala vzniknout jedněm z největších technologických gigantů. Alibaba nebo WeChat dnes patří mezi špičky asijského trhu hlavně proto, že před lety pandemická situace donutila velkou část tamní populace k nákupům a komunikaci online. Není těžké vidět paralelu s tím, co se ve světě děje dnes.

Lidský faktor nahradí umělá inteligence

Situace okolo covidu-19 nakonec dohnala do čistě virtuálního prostředí i andělské investory. Praxe ukázala, že to, co se ještě před rokem zdálo nemožné, je dnes úplně běžné. Přelomovým zjištěním je zejména fakt, že investovat se dá snadno i bez fyzického potřesení rukou.

Samozřejmě že tato skutečnost spoustu lidí znepokojuje. Stále platí, že úspěšná transakce se odvíjí od dobrého prvního dojmu a že tento chybějící lidský faktor u některých vzbuzuje obavy. Ale ten, kdo chce v nových podmínkách uspět, se jim musí umět přizpůsobit. Pro skeptiky ostatně již dnes existují nástroje, které dokážou v přímém přenosu i zpětně vyhodnotit přítomné emoce z pouhého videohovoru. Ty tak mohou efekt prvního dojmu alespoň částečně nahradit, a osobně si troufám tvrdit, že je otázkou měsíců, než se stanou běžnou součástí nástrojů jako Zoom a podobně. Ve zbytku celého procesu pak pandemie prakticky nezměnila nic. Už mnoho let je standardem, že většina komunikace beztak probíhá online, včetně například due diligence.

Nové obzory na dohled

Na opadnutí potřeby setkávání se naopak lze dívat jako na obrovskou příležitost, která investorům otevírá dveře k projektům z celého světa. Najednou mizí bariéra, která limitovala investice na blízkou vzdálenost. Nám v Depo Ventures například otevřela dveře k investici do britského HoloMe.

I v takové mekce startupů, jakou je Londýn, se investoři začali během koronakrize menších investicí obávat. Proto se tamější startupy začaly dívat po příležitostech v zahraničí, a právě tak se k nám dostal tento pozoruhodný projekt, který vyvinul revoluční platformu pro přenášení reálných osob do rozšířené reality. Veškerá jednání s jeho zakladateli probíhala online, včetně první schůzky. Původní obavy vystřídalo nadšení ze skvělé spolupráce, která odhalila ještě jedno další pozitivum celé operace na dálku: zrychlení procesů a lepší syndikaci investorů. Jako globální síť andělských investorů považujeme tuto skutečnost za naprosto přelomovou.

Covid-19 přinesl do světa andělských investic změny, před kterými nelze zavírat oči. A vlastně ani není důvod, abychom se vraceli do starých kolejí – situace nás přinutila zkusit jiné cesty a ukázalo se, že ty skvěle fungují. Proč bychom si z nich neměli vzít to pozitivní? Pravda je, že kdo se neumí změnám přizpůsobit, nemá v turbulentním startupovém světě vůbec co dělat. Nakonec přece jen platí, že nepřežívají ti nejsilnější, ale ti, kteří v tom umí dobře chodit.

Petr Šíma
Zakladatel a CEO DEPO Ventures 


Petr Šíma udává směr DEPO Ventures - finanční skupiny, kterou založil a ve které je zároveň majoritním společníkem. V roli CEO se stará především o směrování týmu, posouvání jeho hranic a uvádění nových nápadů a projektů. Za posledních 25 let nasbíral spoustu zkušeností v oblasti fúzí a akvizic (M&A) a podnikového financování se zaměřením na malé podniky. Specializuje se také na fundraising.
Ještě jako student VŠE založil s pár dalšími lidmi investiční společnost a investiční privatizační fond. Později se díky této zkušenosti ocitl v představenstvu a dozorčí radě několika společností. V roce 1993 založil poradenskou firmu NSG Morison se zaměřením na podnikové financování, daňové a právní poradenství, která do dnešního dne vyrostla na 60 lidí. V roce 2000 se s firmou zapojil do asociace Morison International, kde Šíma působil v evropském i celosvětovém představenstvu, přičemž evropské svého času vedl jako prezident.
Na podzim roku 2020 se stal členem představenstva přední angel investorské sítě EBAN. Je také zakladatelem andělského fondu Grouport.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688