Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.01.2021 15:28:37

Damodaran: Nevěřte zjednodušeným poučkám

Známý valuační a investiční odborník Aswath Damodaran na svém blogu přemítá o uplynulém roce a o lekcích, které (nejen on) přinesl. Podle profesora žijeme v době, ve které uctíváme data. Zároveň ale mají přístup k datům téměř všichni a to snižuje jejich investiční hodnotu. A platí, že „data jsou zajímavá, ale pokud je nelze jednoduše monetizovat prostřednictvím nějakého produktu či služby, nemají hodnotu“. Jaké jsou další Damodaranovy postřehy?

Profesor podle svých slov pracuje s běžně dostupnými daty a k tomu má přístup k datům z placených databází, ale ten má dlouhá řada jiných. Má tedy smysl s takovými daty pracovat? Podle Damodaran ano, a to hned z několika důvodů. V první řadě umožní vytvořit si svou vlastní perspektivu a obrázek, podle kterého pak posuzujeme konkrétní případy a situaci. Někdo se tak může například domnívat, že nějaká firma a akcie je atraktivní, pokud se obchoduje s poměrem tržní hodnoty akcie a její hodnoty účetní ve výši 1,5. Jenže takový závěr je lepší činit až poté, co víme, jak se tento poměr běžně pohybuje v celém odvětví nebo u podobných společností.

Se získáním perspektivy souvisí problém takzvaného tunelového vnímání. Tedy vnímání, které představuje úzký pohled na nějakou věc daný tím, že se na něco specializujeme. Pokud například nějaký analytik či investor sleduje jedno nebo dvě odvětví a pár firem v něm, může podle něj soudit i odvětví jiná či celou ekonomiku, kde ovšem panuje jiná situace. Data pak umožňují rozšířit tento tunelový pohled a získat širší obrázek.

Damodaran pokračuje s tím, že data pak někdy pomáhají odbourat vyložené nesmysly. Jinak řečeno, „každý má právo na svůj názor, ale ne na svá data.“ Problém, kdy si lidé zakládají své názory na pochybných základech, je podle profesora rozšířen. Otázky, jako je vývoj zadlužení firem, finanční stabilita společností, které provádí odkupy, či skutečná daňová zátěž amerických firem by měly být zodpovězeny daty a ne volnými argumenty a názory.

V neposlední řadě je pak podle Damodarana dobré nepřijímat automaticky osvědčená pravidla a rady, ale zkoumat je pomocí faktů a dat. Podobná pravidla mohou mít například formu používání příliš zjednodušených valuačních násobků. Jiným příkladem je podle Damodarana používání rizikové prémie za malou velikost. „Tato prémie byla objevena na počátku osmdesátých let, když vědci zjistili, že akcie malých společností v USA vynášejí výrazně víc než akcie velkých firem. Ukazovala to data z let 1926–1980. V následujících desetiletích ale prémie malých společností zmizela, ovšem zvyky a lenost ji udržují při životě a je při valuacích stále používána,“ píše Damodaran.

Na závěr Damodaran poukazuje na to, že data nemusí být objektivní a neplatí, že lidé, kteří s nimi pracují, musí mít objektivní názory. „Pokud máte nějaký předsudek či předem vytvořený názor, je neuvěřitelné, jak rychle jste schopni ohnout data tak, aby reflektovala vaši pozici,“ míní profesor, který na svém blogu (http://aswathdamodaran.blogspot.com/) umožňuje přístup k mnoha databázím s investičními a valuačními daty.

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:13  Koruna se po zasedání pokouší testovat 25,00 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:11  Eurodolar vyhlíží dubnové payrolls ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688