Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  03.01.2021 19:17:03

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (3.1.2021)

Akciové trhy budou už během úvodu nového týdne roku 2021 čelit velké výzvě v podobě voleb v Georgii, důležitých datamerického trhu práce a pondělní telekonference kartelu OPEC a jeho spojenců. I když distribuce vakcín probíhá v plném proudu, počet nakažených koronaviremUSA zatím příliš nepolevuje, což při dosavadních úrovních akciových trhů drží investory stále v pozoru. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

PolitikaUSA
Vypadá to, že trhy jsou více než spokojené s myšlenkou demokraticky ovládané Sněmovny reprezentantů a republikánským Senátem. Tento scénář totiž umožňuje prosadit rozsáhlá expanzivně stimulační opatření na podporu ekonomiky, zatímco zvýšení daní a další progresivní změny fiskální politiky by měly být v tomto rozložení sil blokovány. Rozhodování USA o zahraniční politice včetně ratifikace zahraničních smluv nebo schvalování velvyslanců má do určité míry ve svých rukou právě Senát. O jeho složení se ale definitivně rozhodne až tento týden, kdy proběhnou dodatečné volby v Georgii o dvě křesla v Senátu, o nichž se nerozhodlo ve volbách 3. listopadu. V případě nerozhodného stavu při hlasování v Senátu vstupuje do hry nehlasující viceprezident, který je z titulu své funkce předsedou Senátu, v tomto případě nově zvolená viceprezidentka USA Kamila Harris.

Distribuce vakcín
S rostoucím počtem případů nakažených v USA a nedostatečně rychlým tempem distribuce vakcín vyzval senátor Mitt Romney vládu, aby urychleně zajistila větší počet zdravotníků pro aplikaci očkování proti covid-19. Spojené státy úspěšně schválily dva typy vakcín, zavádění však probíhá stále pomaleji, než vláda doufala. Naočkováno bylo do 31. prosince téměř 2,8 mil. občanů, což zdaleka nedosahuje vytyčeného cíle 20 mil. lidí. V USA je v průměru 186 tis. případů denně, což je sice pokles z 218 tis. nových infekcí, zdravotničtí úředníci ale varovali, že po prázdninových setkáních dojde k dalšímu nárůstu počtu nakažených.

Makrodata a trh práce
Prvním významnou událostí makrokalendáře nového roku budou jednoznačně páteční statistiky v podobě změny zaměstnanosti v nezemědělských sektorech a míry nezaměstnanosti, které zřejmě poukáží na pokles dynamiky na americkém trhu práce. Listopadová data již naznačovala, že trh práce ztrácí na síle, když bylo do ekonomiky přidáno 245 tis. nových pracovních míst, což je nejméně za posledních šest měsíců. V prosinci jsou očekávána ještě slabší data v objemu přibližně 100 tis. pracovních míst. Makrokalendář přichystá i údaje o výrobě ISM a zápis z prosincového zasedání Federálního rezervního systému v podobě FOMC Minutes. Dočkáme se komentářů od představitelů FEDu a pondělní telekonference Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů. Světové ceny ropy výrazně rostly už po prosincovém zasedání, kdy kartel OPEC a jeho spojenci dokázali oznámit zvýšení produkce, aniž by výrazně vyděsili trh. Třináctičlenná Organizace zemí vyvážejících ropu řízená Saúdskou Arábií a 10ti spojenci vedených Ruskem souhlasila se zvýšením těžby o 500 tisíc barelů denně počínaje lednem 2021. Tento krok ustavil celkové snížení produkce na 7,2 milionu barelů denně.

Volatilita na akciovém trhu
Rok 2020 byl na akciových trzích velice bouřlivým rokem, kdy došlo ke konci nejdelšího býčího trendu v historii a k nejkratšímu zaznamenanému medvědímu trhu vůbec. Růst akcií, který poslal indexy na rekordní maxima, byl podpořeny masivními fiskálními a měnovými stimuly zaměřenými na zmírnění dopadu koronavirové pandemie. Na trzích se také projevil pozitivní komentáře ohledně blížícího se oživení americké ekonomiky a zprávy o distribuci vakcín. Obchodování v nové roce bude pravděpodobně nadále velmi volatilní.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.01.2022Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.01.2022Burzovní kalendář 1/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688