Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.12.2020 13:02:07

Taylor: Kryptoměny jsou hledáním alternativ, Fed má co vysvětlovat

Známý ekonom John Taylor, který působí na Stanford University, se domnívá, že Fed by měl lépe vysvětlit své záměry. Třeba v souvislosti s faktem, že jeho projekce nyní počítají s tím, že v budoucnu budou sazby mezi 0 – 0,5 % i v době, kdy se nezaměstnanost výrazně sníží a inflace se bude pohybovat u 2 %. Přitom na počátku letošního roku byly ty samé projekce nezaměstnanosti a inflace spojovány s výrazně vyššími projekcemi sazeb. „To je docela změna a myslím, že je třeba to trochu osvětlit, protože to je nekonzistentní,“ řekl Taylor, který je autorem známého Taylorova pravidla a expertem na monetární politiku. Má obavy z rostoucí popularity kryptoměn. A jaký je jeho pohled na fiskální politiku?

Taylor obavy z kryptoměn nemá, jejich rostoucí popularita je podle něj známkou toho, že lidé hledají alternativy. K tomu se přidávají centrální banky, které zvažují vlastní digitální měnu a k celému procesu přispěl mimo jiné Facebook. Jde o odraz našeho technologického pokroku, který „přináší pro lidi lepší systém“. Dolar je ale i nadále globální rezervní měnou, jeho občasná slabost odráží spíše změny v ekonomické politice. Včetně možných nejasností týkajících se nákupů aktiv americkou centrální bankou či zmíněné nejasnosti ohledně projekcí vývoje v ekonomice na straně jedné a projekcí vývoje sazeb na straně druhé.

Mohla by současná politika Fedu vést k vytvoření systematických problémů ve finančním systému a v ekonomice? Podle ekonoma ano a opět v souvislosti s nejasnostmi v současném přístupu americké centrální banky. Fed podle něj dříve více hovořil o tom, jak bude jednat v budoucnu, ale dnes není jasné, proč očekává sazby dlouhodobě nízko, když jeho ekonomické projekce vypadají dobře. „Možná se obávají něčeho, o čem nemluví,“ řekl Taylor o vedení Fedu s tím, že podle něj „tu je určitá nekonzistentnost“.

Pokud by lidé nemuseli hádat, co Fed v budoucnu udělá, prospělo by to podle ekonoma celkové fiskální stimulaci, tedy jak její monetární, tak fiskální části. „A také mohu říci, že by nebylo vůbec špatné, pokud by se řeklo, co se v budoucnu stane s politikou fiskální,“ dodal ekonom. Podle něj se velmi málo diskutuje o tom, jak se budou vládní finance vyvíjet v delším období. Ekonomice by pomohla „fungující vakcína“, ale to také znamená, že politici by to již měli reflektovat v úvahách o dalším rozpočtovém vývoji a jasně o něm hovořit.

Taylor míní, že když se centrální banky držely „takzvaného Taylorova pravidla“, výsledky byly dobré, když se od něj výrazně odchýlily, „nebylo to tak dobré.“ Podle ekonoma pro to existují důkazy a nejde o nějakou velkou vědu. V poslední době pak dochází k větší propojenosti mezi fiskální a monetární politikou, což Taylor nehodnotí právě pozitivně. Podle něj by bylo lepší, pokud by centrální banky jasně řekly, jak budou jednat v budoucnu a čeho se budou držet. Následně by vláda nastavila svou politiku v souladu s tím, jak se bude vyvíjet politika monetární. „To fungovalo v minulosti a fungovalo by to v budoucnu,“ míní ekonom.

Tématu Taylorova pravidla a nastavení monetární politiky se nedávno věnoval i Roberto Perli. Ten nyní vede ekonomický výzkum ve společnosti Cornerstone Macro, dříve působil jako ekonom v americké centrální bance. V následujícím grafu ukazuje vývoj sazeb Fedu a také rozpětí „doporučované“ Taylorovým pravidlem, které bere do úvahy míru inflace a nezaměstnanosti. Když Perli pro následující roky použil očekávanou inflaci a nezaměstnanost, různé verze Taylorova pravidla ukazovaly, že v letošním roce by měly být sazby mezi minus osmi a šestnácti procenty. „Nejde o překlep“, komentoval ekonom výsledky kalkulací na Twitteru.

fed kryptoměny

Sám John Taylor v březnu letošního roku ukazoval, jak měly být sazby nastaveny podle různých verzí jeho pravidla:

fed kryptoměny

Zdroj: Bloomberg Markets, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688