MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  10.12.2020 20:30:00

Daňová revoluce se blíží. Senátní verze daňového balíčku míří do Sněmovny

Senátoři dnes jednali o daňovém balíčku pro rok 2021. Potvrdili zrušení tzv. superhrubé mzdy a zavedení výpočtu daně sazbou 15 % ze mzdy hrubé. Senát dále upravil navýšení slevy na poplatníka na 27 840 v roce 2021 a na 30 840 v roce 2022. Navrhl také kompenzovat výpadek daňových příjmů samospráv ve výši cca 22,7 mld. . Senátní návrh nyní zamíří zpět k poslancům.

Daňovou revolucí je daňový balíček na příští rok, který dnes v upraveném znění vrátili senátoři do Poslanecké sněmovny. Přináší významné snížení daňového zatížení cca 4,3 milionu zaměstnancům díky zrušení tzv. superhrubé mzdy a zavedení sazby 15 % ze mzdy hrubé. Zaměstnanci díky tomu od ledna 2021 odvedou na dani z příjmů o čtvrtinu méně. Zvýšená sazba 23 % dále fakticky nahradí stávající solidární přirážku. Vztahovat se bude na příjmy nad 4násobek průměrné hrubé mzdy, což pro příští rok odpovídá výši 141 764 . Do této výše bude zaměstnanec danit své příjmy 15% sazbou. „Jedná se o revoluční snížení daní a lidem zůstanou v peněženkách tisíce korun měsíčně navíc. Jsem přesvědčena, že právě v krizi je k tomu správná doba. Že lidé peníze dají do spotřeby, nebo je investují, a přispějí tak k rychlejšímu zotavení naší ekonomiky,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Nejen zaměstnanci si navíc od příštího roku polepší o 3 000 , resp. o 6 000 díky zvýšení základní slevy na poplatníka. Senátoři stanovili výši slevy na 27 840 v roce 2021 a 30 840 v roce 2022. Původní poslanecký návrh přitom navyšoval slevu na poplatníka na částku cca 34 100 odpovídající průměrné hrubé mzdě. Senátní verze balíčku dále přináší významnou kompenzaci výpadku daňových příjmů samospráv. Zvýšení podílu na výnosu ze společných daní u krajů z 8,92 % na 9,78 % a u obcí z 23,58 % na 25,84 % by jim mělo kompenzovat většinu výpadku příjmů. „Kompenzování krajů a obcí ve výši zhruba 22,7 miliardy ze státního rozpočtu považuji za správné. Rozpočty samospráv jsme podpořili na jaře a nenecháme je v tom ani dnes. Opakovaně odmítám jakékoliv dělení na my-stát a oni-samosprávy. Pro mě jsou to pořád jedny a ty samé veřejné finance,“ komentuje Alena Schillerová.

Daňový balíček ale není jen o snižování daně z příjmů. Zaměstnavatelům od ledna nabídne daňově zvýhodněný stravenkový paušál jako jednoduchou a levnou alternativu ke stravenkám. Obcím dává novou pravomoc zvyšovat místní koeficient daně z nemovitých věcí např. v průmyslových oblastech a vybrat tím více peněz do svých rozpočtů. Ministerstvo financí k balíčku v průběhu legislativního procesu také načetlo několik dalších opatření na podporu investiční aktivity a rychlejší obnovy české ekonomiky. Jedná se zejména o zrušení odpisů u nehmotného majetku, zvýšení hranice pro povinné odpisování ze 40 na 80 tisíc Kč a zavedení mimořádných zrychlených odpisů u hmotného majetku pořízeného v letech 2020 a 2021. Snížení sazby spotřební daně z nafty o 1 na litr má dále podpořit nejen dopravce, ale celý český průmysl.

Dopad daňového balíčku po senátních úpravách na veřejné rozpočty je pro rok 2021 odhadován na -98,7 mld. (z toho -87,5 mld. na státní rozpočet, -8,1 mld. na obce, -2,6 mld. na kraje a -0,5 na SFDI). Pro rok 2022 je odhadován dopad na veřejné rozpočty -120,8 mld. (z toho -102,3 mld. na státní rozpočet, -13,5 mld. na obce, -4,5 mld. na kraje a -0,5 na SFDI).

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688