Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  13.12.2020 20:07:02

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (13.12.2020)

Poslední předvánoční týden nabídne akciovým obchodníkům pořádnou dávku makrodat a dlouho očekávaná zasedání monetárních autorit. Zraky investorů se pravděpodobně  upnou na počátky distribuce vakcíny proti covid-19USA, kde pandemie navzdory vládním restrikcím zuří napříč všemi státy. Zatímco tlak na americké zákonodárce ve Washingtonu den ode dne roste, Kongres se nachází ohledně pandemického stimulačního balíčku stále na mrtvém bodě. Slova útěchy budeme hledat tedy spíše od americké centrální banky, která během středeční obchodní seance koná poslední zasedání tohoto roku. Se zvoněním konce páteční obchodní seance společnost Tesla vstoupí do nejširšího amerického indexu S&P 500. Mezitím v Evropě zasedne Bank of England a během týdne budou pokračovat poslední rozhovory o brexitové dohodě. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

VakcinaceUSA začíná

První dávky vakcíny vyvinuté společností Pfizer (PFE) a německým partnerem BioNTech (BNTX) budou dodány během pondělní seance do 145 míst po celých Spojených státech. Distribuce vakcínyUSA představuje zásadní zlom v boji proti pandemii, které podle statistik podlehlo více než 295 tisíc Američanů.

Infekce, hospitalizace a úmrtí nadále prudce stoupají napříč všemi státy USA na rekordní úrovně. Očekává se, že hlavními příjemci prvního kola 2,9 milionu dávek budou zdravotničtí pracovníci a starší lidé v zařízeních dlouhodobé péče. Miliony Američanů by se tento měsíc mohly začít očkovat, přičemž zásadní milník může být schválení vakcíny od společnosti Moderna (MRNA). Výrazných pokroků na poli koronavirových vakcín dosáhly i společnosti AstraZeneca (AZN) s Oxfordskou univerzitou a věhlasně známá Johnson & Johnson (JNJ).

Stimulační pat

Investoři se už nemohou dočkat schválení fiskálního stimulu, který je hlavním tématem v americkém Kongresu už několik posledních týdnů. Určitě není času nazbyt, jelikož narůstající případy nakažených zatím vedou pouze k novým opatřením k omezení a uzavírání podnikání v mnoha státech USA. Kongres v pátek zmeškal další termín dosažení dohody a místo toho schválil pozastavení jednání vládního financování, aby měli zákonodárci více času na vypracování většího výdajového balíčku pro bojkoronavirem. I po měsíčním patu mezi republikány a demokraty ohledně velikosti potenciálního balíčku, zůstává dohoda bez zdárného konce. Více než 13 milionů Američanů má 26. prosince ztratit podporu v nezaměstnanosti a bez rychlého jednání Kongresu by zámořské akcie pohybující se na historických rekordních úrovních měly důvod ke krvavé korekci.

Zasedání americké centrální banky

FED bude pořádat své poslední zasedání měnové politiky v roce 2020 a na pozadí ochabujícího ekonomického oživení představí svou vizi do nového roku. Americká data z trhu práce za měsíc listopad poukázala na pokles růstové dynamiky a nejnovější údaje o nezaměstnanosti dosáhly v důsledku nových opatření k omezení šíření viru nejvyšší hodnoty od letošního září. Právě tato data by mohla přimět tvůrce monetární politiky k debatám o úpravě programu nákupu aktiv. Zatímco Kongres nadále zůstává zablokovaný kvůli balíčku fiskálních stimulů, trhy sázejí spíše na ochranou ruku Jerome Powella.

Tesla se připojí k S&P 500

Tesla se v pátek připojí k indexu S&P 500 a investoři očekávají během posledních minut páteční obchodní seance výraznou volatilitu. Indexové fondy upraví podíly v portfoliích tak, aby odpovídaly srovnávací hodnotě nejširšího amerického indexu. Přidání společnosti Tesla k nejsledovanějšímu benchmarku Wall Street donutí indexové fondy ke koupi jejích akcií a současnému prodeji akcií dalších dílčích složek indexu. Hodnota společnosti Tesla na akciovém trhu se pohybuje kolem 600 miliard dolarů, přičemž akcie rostly v meziročním srovnání o 600 %. Nyní drží titul nejcennější automobilové společnosti na světě, přestože její produkce je jen zlomkem konkurenčních společností Toyota, Volkswagen a General Motors.

Brexit a Bank of England

Rozhovory o brexitu vstoupily v neděli do dalšího prodloužení, když jednání o podobě obchodních vztahů mezi EU a Británií skončila bez úspěchu. Obě strany stanovily neděli jako nejzazší termín pro dosažení dohody, jednání budou ale podle obou stran pokračovat. Britský premiér Boris Johnson vyzval obyvatele své země, aby se připravili na tzv. brexit bez dohody, jelikož přechodné období končí už 31. prosince. Všeobecně se ale předpokládá, že by se strany mohly domluvit tzv. za pět dvanáct.

Žádná dohoda by znamenala, že Bank of England bude muset pro své nastavení monetární politiky kalkulovat se zvýšeným rizikem a případně otevřít dveře pro další stimuly a intervence. Když představitelé politiky BoE minulý měsíc oznámili zvýšení stimulu o 150 miliard liber, pravděpodobně nepředpokládali tak brzkou readaptaci.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance


Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   0:16  2. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)

Přečtěte si také:

23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688