Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
Okénko investora  |  11.12.2020 14:20:38, aktualizováno 14:26:47

(Ne)opatrní Češi hromadí hotovost

Češi začali během pandemie COVID-19 ve velkém hromadit hotovost. Co nás k tomu vede a jaká jsou negativa spojená se spořením peněz do šuplíku?


Nakažlivé bankovky

Jedním z důsledků pandemie koronaviru byl výrazný nárůst podílu bezhotovostních plateb nejen u nás, ale i ve světě. Během prvního kvartálu letošního roku vzrostl v tuzemsku počet karetních transakcí meziročně o necelých 24 %, obchodníci v tomto období zpracovali 339 milionů transakcí. Důvod je samozřejmě prostý. Papírové bankovky mohou zvyšovat rizika přenosu infekčních onemocnění. Studie American Society for Microbiology z roku 2008 prokázala, že například virus chřipky dokáže na bankovce přežít až 17 dnů. Proto také čínská centrální banka v některých provinciích během jarní vlny nákazy hotovost z nemocnic, tržišť či autobusů stahovala a okamžitě likvidovala, případně sterilizovala. Podobně americká centrální banka FED v únoru dočasně zablokovala vypuštění dolarových bankovek stažených z Asie do oběhu ve Spojených státech.

 

Rekordní objemy hotovosti

Současně s výrazným nárůstem bezhotovostních plateb ovšem začali Češi během koronakrize také v hojné míře shromažďovat hotovost. Podle posledních statistik České národní banky obíhalo v České republice na konci září více než 650 miliard korun. To je o téměř 59 miliard více než před rokem. To představuje více než dvojnásobný nárůst oproti období září 2018 - září 2019, kdy meziroční nárůst hotovosti v oběhu činil pouze necelých 29 miliard korun. Aktuální meziroční nárůst oběživa v české ekonomice je tak nejvyšší minimálně za posledních 17 let, jak to vidět i na grafu níže. Výrazný nárůst hotových peněz v oběhu způsobila už první vlna pandemie na jaře, druhá vlna ale posunula objemy oběživa na ještě vyšší úrovně.

 

Vývoj objemu oběživa v České republice a jeho meziroční přírůstky (stavy ke konci září daného roku, v mld. Kč)

Zdroj: Databáze časových řad ARAD České národní banky

Peníze „na dřevo“

Příčin, proč současně s významným nárůstem podílu bezhotovostních plateb došlo i k enormnímu nárůstu objemu hotovosti v oběhu, může být několik. V první řadě se domácnosti i podnikatelé v krizových situacích zpravidla zásobují hotovostí pro případ mimořádného vývoje. A nejinak tomu bylo i v tomto případě. Z hlediska stability finančního systému však nebyl důvod k obavám. České banky jsou silné a jejich kapitálové vybavení je více než dostatečné. Zároveň nehrozil ani žádný výpadek dodávek hotovosti. Přestože provoz na přepážkách bank byl omezen, poptávka po hotovosti u bankomatů byla a i nadále je plně uspokojována. Jiná je ovšem situace z hlediska rizik v běžných obchodních vztazích. Jestliže musely zavřít hotely, ubytovny a restaurace, jsou naprosto na místě obavy jejich dodavatelů o jejich platební morálku. Řešení je snadné – nechat si za dodané zboží nebo služby zaplatit pěkně z ruky do ruky. V těchto případech touha po finanční jistotě jednoznačně převýšila obavy z přenosu nákazy prostřednictvím bankovek.

V neposlední řadě mohou přispívat k růstu objemu hotovosti v oběhu i přetrvávající velmi nízké úrokové sazby na bankovních běžných a spořicích účtech, které nijak nemotivují k tomu, aby na nich lidé peníze drželi. 

 

58 % lidí spoří v hotovosti

Z letošního průzkumu Ministerstva financí, který se zabýval finanční gramotností Čechů, vyplynulo, že 58 % lidí si spoří v hotovosti. Tento přístup však vzhledem ke stávajícím podmínkám na trhu není příliš prozíravý. V situaci, kdy se míra inflace pohybuje okolo tří procent, to znamená, že kupní síla našich peněz držených v hotovosti se každý rok sníží o 3 %. Po 25 letech tak reálná kupní síla našich peněz schovaných v knihovně nebo v matraci klesne o více než polovinu

 

Vývoj reálné kupní síly částky 10.000 Kč držené v hotovosti za podmínky konstantní inflace ve výši 3 % p.a. po dobu 25 let

Zdroj: Vlastní propočty autora článku

 

Kladné zhodnocení přinesou jen investice 

Jak již bylo naznačeno, situaci bohužel neřeší ani ponechání peněz na běžném nebo spořicím účtu v bance. Nominální zhodnocení úspor na běžném účtu je u většiny bank nulové nebo jen těsně nad touto hranicí, v případě spořicího účtu na tom nebudeme o mnoho lépe. Reálné zhodnocení našich úspor tak bude v současné době ve většině případů přesahovat mínus 2 procenta. Pro ochranu našich úspor před inflací je proto potřeba si ponechat v hotovosti nebo lépe na spořicím účtu pouze nezbytnou částku na neočekávané výdaje a zbývající část úspor investovat.

Jestliže jsme až dosud drželi většinu svých volných prostředků v hotovosti nebo na běžném či spořicím účtu v bance, pak nám budou zřejmě nejbližší investice do nemovitostí, které jsou považovány za konzervativní a dává jim přednost velká část investorů. K výhodám spojeným s investicemi do nemovitostí patří:

  • v případě nemovitosti určené k pronájmu pravidelné inkaso nájemného,
  • jsou reálným aktivem, které představuje v dlouhodobém horizontu stabilní hodnotu,
  • jsou pojistkou proti růstu inflace – s rostoucí inflací rostou zpravidla i ceny nemovitostí,
  • jsou vhodným nástrojem pro diversifikaci portfolia – charakteristická je nízká míra korelace s cenami akcií a dluhopisů,
  • ceny nemovitostí v České republice v posledních letech významně rostly a řada faktorů, které působily ve prospěch růstu cen, působí v ekonomice i nadále

K možným negativům spojeným s nákupem a držbou nemovitosti může patřit:

  • potřeba většího objemu vlastních finančních prostředků, příp. zatížení hypotékou,
  • náklady spojené například s výplatou provize realitní kanceláři, uzavřením pojištění či správou nemovitosti,
  • výpadek nájemného v případě neobsazené nemovitosti nebo neuhrazení nájemného nájemcem,
  • nutnost zajišťovat údržbu a správu nemovitosti.

Všechna výše uvedená negativa je ale možné elegantně vyřešit tím, že budeme investovat do nemovitostí nepřímo. Příkladem takové investice jsou například investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi, kdy je možné investovat i po malých částkách bez jakýchkoliv poplatků i bez administrativy spojené se správou nemovitosti.

Ing. Petr Golka

Petr Golka je analytikem a odborným poradcem společnosti RONDA INVEST. Vystudoval obor bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné, během studia absolvoval výměnný pobyt v rámci programu Erasmus na Karelia University of Applied Sciences ve Finsku. Petr má 14 letou praxi v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.



RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

Po 11:36Auta pro 17leté? Češi jsou opatrní realisté Tisková zpráva (Tisková zpráva)
29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
09.12.2022Půjčkám na vánoční dárky říkají Češi ne Iva Grácová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688