Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.12.2020 07:41:14

Průmyslová produkce roste navzdory druhé vlně pandemie (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek přinese říjnovou hodnotu tuzemské průmyslové produkce. Ta podle našeho odhadu i nadále meziměsíčně rostla a oproti září přidala dalších 2,3 %. Po sezónním a kalendářním očištění se tak zřejmě pohybovala na úrovni minulého roku. Zveřejněna budou také data o vývoji zahraničního obchodu a stavebnictví. Ze zahraničí budeme sledovat především německý ZEW index za prosinec, jehož složka hodnotící očekávání pro následujícího půl roku by měla vlivem pozitivních zpráv o vývoji vakcíny proti nemoci covid-19 výrazněji vzrůst.

Výrobní sektor pokračuje v růstu

Tuzemská průmyslová produkce podle našeho odhadu vzrostla v říjnu meziměsíčně o 2,3 %. Pokračující expanzi výrobního sektoru indikoval jak říjnový, tak i listopadový index nákupních manažerů. Výroba aut dle sdružení automobilového průmyslu v říjnu po zhruba půl roce začala v ČR opět meziročně růst, a jak vyplývá ze včerejších dat maloobchodu, tak v růstu zatím pokračuje i poptávka. A jak uvádíme níže, v říjnu se dařilo také německému průmyslu. Po očištění o kalendářní a sezonní vlivy tak produkce tuzemského výrobního sektoru v říjnu podle nás stagnovala. Více o našich měsíčních odhadech píšeme zde https://bit.ly/3qDfsnm.

Za eurozónu dnes bude zveřejněn konečný odhad vývoje HDP ve třetím čtvrtletí letošního roku, který by měl však jen potvrdit silné oživení evropské ekonomiky o 12,6 %. Zveřejněna bude také struktura HDP, která zatím známa nebyla. Z vývoje ekonomik, u kterých již strukturu známe, lze nicméně usuzovat, že k mezičtvrtletnímu růstu vlivem nízké srovnávací základny došlo u téměř všech výdajových složek.

Stejně jako včerejší Sentix, tak i dnešní ZEW index pravděpodobně ukáže na nárůst ekonomického sentimentu vlivem nadějí na rychlé rozšíření vakcíny proti covid-19. Podle našich odhadů v prosinci vzrostla složka hodnotící očekávání analytiků pro následujících 6 měsíců ze 39 na 47 bodů, zatímco hodnocení současné situace setrvalo zhruba na listopadové úrovni.

Pozitivní překvapení na všech frontách

Německá průmyslová produkce v říjnu pozitivně překvapila, když rostla dvojnásobným tempem, než se čekalo. Oproti září přidala 3,2 %, zatímco trh počítal s nárůstem pouze o 1,6 %. Samotný zářijový růst byl navíc revidován mírně směrem vzhůru. Meziroční pokles průmyslové produkce se tak v říjnu výrazně zmírnil z předchozích 6,7 % na 3,0 %. Oproti očekávání zhruba dvojnásobným nárůstem v minulém týdnu překvapily také německé tovární objednávky, když vzrostly meziměsíčně o 2,9 %. Výhled pro listopad tak zůstává prozatím optimistický, a to i přes přetrvávající uzavření velké části německé ekonomiky. Výrobního sektoru se totiž znovuzavedená opatření nedotýkají a poptávka po jeho produkci zůstává zatím robustní. Ve srovnání s první vlnou koronaviru k příznivému vývoji průmyslu přispívá to, že nedošlo k narušení mezinárodního obchodu a dodavatelsko-odběratelských řetězců.

Očekávání předčily také tuzemské maloobchodní tržby, které oproti loňsku klesly o 4,0 %, zatímco trh čekal pokles o 5,3 %. Po očištění o kalendářní a sezonní vlivy poklesly celkové maloobchodní tržby meziměsíčně jen o 0,8 %. Nad očekávání dobře se totiž vedlo prodejům motorových vozidel, které vzrostly meziměsíčně o 1,9 %. S vyloučením těchto prodejů se maloobchodní tržby oproti září o 1,9 % snížily a začaly znovu meziročně klesat. Více jsme k včerejším datům z tuzemského maloobchodu psali zde https://bit.ly/2JXLFEQ.

Důvěra investorů v evropskou ekonomiku se podle indexu Sentix významně zvýšila, z listopadových -10,0 b. na -2,7 b. v prosinci. Analytici sice zlepšení očekávali, avšak v nižším rozsahu, když v průměru předpovídali -7,8 b. Zatímco hodnocení současné ekonomické situace se oproti předchozímu měsíci v podstatě nezměnilo, výhled pro následujícího půl roku se výrazně zlepšil. Lze předpokládat, že hlavní vliv zde měly pozitivní zprávy ohledně vakcíny proti nemoci covid-19.

Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že podle jeho názoru zůstanou úrokové sazby na současné nízké úrovni nejméně do poloviny příštího roku. Hlavním důvodem je podle něho především přetrvávající nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirové pandemie v ČR. Pokud vše půjde dobře, lze podle Holuba zahájit diskuze o zpřísňování měnové politiky v druhé polovině příštího roku.

Koruna během včerejšího dopoledne mírně oslabila k 26,55 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se však vrátila zpět k 26,47 CZK/EUR, kde skončila po pátečním obchodování. Obdobně se včera vyvíjel také polský zlotý a maďarský forint.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:36  ČNB snižuje úrokové sazby cnb.cz (ČNB)
Čt 14:32  ČNB snížila sazbu o 50bps (2.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688