mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  03.12.2020 12:36:33

Španělsko – K „boomu“ elektromobility schází dobíjecí infrastruktura

03.12.2020 / 11:31 | Aktualizováno: 03.12.2020 / 11:45

Pokud současná koronavirová krize skutečně něco ukázala, pak je to význam inovací a co nejpružnějšího přístupu k nim. Španělsko, jedna ze zemí, které byly touto krizí zasaženy v Evropě nejvíce, si je potřeby dalšího technologického rozvoje velmi dobře vědomo.

Jedním z pilířů současné španělské politiky je zásadní důraz na ekologickou přeměnu a na odklon od tradičních energetických zdrojů. Není jediné vládní prohlášení, v němž by nebyla zmínka o nutnosti plnit environmentální závazky týkající se přechodu na obnovitelné zdroje energie. Odklon od jádra a omezení emisí oxidu uhličitého jsou témata, která v posledních letech trvale získávají na intenzitě.

Vládní kampaň ochrany životního prostředí se promítá i do stále rostoucího zájmu španělské veřejnosti o tuto oblast.

Že nemá jít jen o prázdnou rétoriku, dokazuje i skutečnost, že 30% prostředků z postcovidového fondu na rekonstrukci, které Španělsku poskytne Evropská unie, bude směřovat do ekologické transformace.

Španělsko by rádo aspirovalo na to stát se v budoucnu evropským technologickým a zároveň zeleným gigantem. V oblasti obnovitelných energií si vede velmi dobře, tyto zdroje energie tvoří téměř 40% procent jeho energetického mixu. Poslední fungující jadernou elektrárnu by Španělé rádi vyřadili z provozu v roce 2035.

Kde však Španělsko bude opravdu potřebovat zabrat, aby dohnalo srovnatelné evropské země, je oblast elektromobility. Tento fakt si uvědomují, jak politici, tak veřejnost.

Efektivní přechod z konvenčně poháněných vozidel k takovým, která neznečišťují ovzduší, se Španělsku zatím příliš nedaří. Nicméně dle informací zdejší Automobilové asociace ANFAC poptávka po elektromobilitě v zemi trvale roste a k dispozici je stále širší nabídka modelů. I přes tento pozitivní trend země v porovnání s ostatními srovnatelnými evropskými partnery pořád ještě zaostává.

Významnou překážkou při přechodu na dopravu šetrnější k životnímu prostředí je současná naprosto nedostatečná kapacita nabíjecí infrastruktury prakticky na celém území státu.

V této době je k dispozici pouze 7 607 veřejných dobíjecích míst. Toto číslo je velmi vzdálené od cíle 50 tisíc stanic už v roce 2023. O dva roky později by to mělo být 110 tisíc, s konečným cílem 340 tisíc v roce 2030. Tak je to stanoveno v projektu „Automotive 20202040“, plánu udržitelné mobility pro dekarbonizaci dopravy. Jediné dva regiony, které nyní disponují stanicemi s výkonem vyšším než 250 KW, jsou Katalánsko a Baskicko.

Prvním a zásadním krokem na cestě k udržitelné elektromobilitě tak je implementace tohoto ambiciózního plánu zásadního rozšíření sítě dobíjecích stanic. Právě to skýtá řadu příležitostí i pro zahraniční firmy. Vzhledem k tomu, že Španělsko je v této oblasti pozadu za evropskými zeměmi, mají zahraniční společnosti výhodu toho, že disponují většími zkušenostmi a mají v praxi ověřené technologie. Toto know-how jim dává jistou komparativní výhodu pro prosazení se na místním trhu.

Očekávaná dynamika rozšiřování dobíjecí sítě by měla mít i dopad na uvažování spotřebitelů. Ti s případnou koupí často otálejí právě z důvodu současného nedostatku možností snadno dosažitelného a pohodlného dobíjení nových vozů.

Národní plán ekologické tranzice pro roky 2021-2030 počítá s pěti miliony elektrických vozidel, což se jeví jako poměrně ambiciózní představa. Vláda již prezentovala řadu podpor a dotací určených pro majitele elektrických či hybridních aut. Velká města jako Madrid a Barcelona motivují své obyvatele k jejich koupi možností parkovat zdarma a podle vlády by měly nejnovější dotace pro bezemisní vozidla dosáhnout částky až čtyř tisíc eur.

Španělský automobilový průmysl, který vytváří 10% HDP a má devítiprocentní podíl na zaměstnanosti, čeká netrpělivě na „boom“ prodeje nových automobilů s alternativními druhy pohonů. Je si nicméně dobře vědom toho, že kvalitní dobíjecí infrastruktura bude pro naplnění jejich plánů nepostradatelná.

Španělsko věří, že systém vládních podpor a dotací, které se v této oblasti nabízejí, bude dostatečným impulsem pro to, aby se podařilo naplnit jeho „zelené ambice“. Aby se tak zařadilo mezi zodpovědné aktéry v oblasti snižování emisí a využívání alternativních pohonů v dopravě.

Rozvoj elektromobility a mohutné investice do tohoto odvětví by kromě pozitivního vlivu na životní prostředí měly mít i významné ekonomické dopady. Měly by do budoucna pomoci zvýšit konkurenceschopnost, zajistit další pracovní příležitosti a celkově posílit atraktivitu země pro zahraniční investory.

Na pozadí současné krize, kterou Španělsko prochází, se rozvoj elektromobility a její přínosy jeví jako možné řešení některých akutních problémů. Samozřejmě pokud vše půjde, jak si to plánovači představují.

Elektromobilita je v současnosti ve Španělsku IN a mnozí ji vnímají jako příležitost jak znovu zazářit.

Vypracovaly:

Sára Sedláčková, stážistka

Daniela Čapková, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Madridu


03.12. 16:24  Pěkný rozbor (Bejvoč)
03.12. 15:01  Pěkný rozbor (Brusel Ne!)
03.12. 14:00  Pěkný rozbor (lap)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688