Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  16.11.2020 08:53:28

Americké indexy se navrátily na svá historická maxima

 

Výhled

Americké futures předvádí smíšenou výkonnost, asijské indexy zeleném teritoriu

Vakcína a trhy

Současné ocenění trhů vysílá velmi optimistické signály. Přitom samotná distribuce vakcíny bude velmi složitá. Je potřeba uchovávat ji v teplotách -70 °C. V případě masivních dodávek vakcíny může toto omezení představovat značný problém. Diskutabilní zůstává samotná ochota lidí nechat se očkovat. Významná neochota by mohla znesnadnit získání stádní imunity. Podle posledního výzkumu, z konce září, by se nechalo očkovat jen asi 51% dospělých Američanů. Navíc mnoho vlád v posledních týdnech sáhlo k přísným lockdownům. K opatřením společenského distancování přistoupí i americká vláda. V následujících týdnech tak může následovat výrazný útlum ekonomické aktivity. Burzy tak opět může zachvátit volatilita. Finanční trhy jsou však ze své podstaty tzv. „forward looking“ (dopředu hledící) a proto převažuje pozitivní vliv budoucího střednědobého výhledu nad nejistými příštími týdny.

Podíl Američanů, kteří uvažují o vakcíně


Zdroj: PEW RESEARCH CENTER

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna se již blíží svému závěru. V rámci S&P 500 reportovalo 90% firem, které v průměru překonaly očekávané zisky o 18,6%. I tak se profity meziročně snížily o 8,5%. Třetí kvartál se nesl ve znamení rapidního a hmatatelného hospodářského zotavení, což se propsalo i do korporátních zisků. Ve 4Q se s nejvyšší pravděpodobností dočkáme horších čísel. Na druhou stranu profity by se měly v roce 2021 navrátit na růstovou trajektorii. Očekává se, že v příštím roce zisky porostou tempem 23%. Dynamiku může umocnit účinná vakcína proti covid-19. Očekávané trendy na úrovni zisků tak alespoň částečně ospravedlňují vysoké valuace akciových indexů.

Makrodata

V úterý vyjdou maloobchodní tržby za říjen. Očekává se, že porostou meziměsíčním tempem 0,5%. Ve stejný den zveřejní i průmyslovou produkci. Statistika by měla za říjen vykázat zvýšení o 1%. Ve čtvrtek vystoupí Christine Lagardeová před Evropským parlamentem.

Ohlédnutí

Index S&P 500 minulý týden posílil o 1,0% a překonal tak historické maximum z počátku září. Stoxx Europe 600 přidal 5,1 % a dostal se tak na hodnoty ze začátku března. Euro minulý týden vůči USD oslabilo o 0,5%. Vůči EUR za poslední týden česká měna posílila na EUR/CZK 26,44 z 26,58. Proti dolaru koruna mírně apreciovala na CZK/USD 22,36 před týdnem byla na CZK/USD 22,37

Vakcína proti covid-19

V pondělí vyšla zásadní zpráva. Vakcína společností Pfizer a BionTech, která se nachází v pokročilé fázi klinického testování, vykázala účinnost okolo 90%. Jde o excelentní výsledek. V praxi by tak mohlo dojít k definitivnímu schválení vakcíny ze strana FDA do konce listopadu. Do konce roku by mohlo být distribuováno již asi 50 mil. kusů, do konce roku 2021 až 1,3 miliardy. Co to znamená pro trhy? Lze očekávat rychlejší návrat ekonomického růstu. Po získání stádní imunity pomocí proočkování by již nebylo nutné zavádět či udržovat opatření společenského distancování. Akciové trhy reagovaly euforicky. Nastala tzv. rotace z růstových do hodnotových titulů. Investoři nakupovali akcie společností, které citelně zasáhla pandemie: aerolinky, hotely, banky. Pokud se vše do konce příštího roku navrátí k normálu, můžeme aktuální ceny považovat za atraktivní. Investoři naopak opouštěli některé drahé technologické akcie – zůstává totiž diskutabilní, zda v normálnějším prostředí dokáží udržet nebývale vysoké tempo růstu svých zisků. Například Netflix odepsal za minulý týden 6,2% své tržní hodnoty. Výnosy amerických vládních dluhopisů se vyšplhaly na úroveň 0,9%. Očekávaný návrat ekonomického růstu znamená zvýšení inflačních očekávání, které se projevuje poklesem cen vládních bondů.

Panevropský index Stoxx Europe 600 obsahuje více hodnotových titulů než S&P 500, proto prudce roste – od začátku listopadu +12,5%

Prezidentské volby

Joe Biden upevňuje svůj náskok v prezidentské volbě z prvního listopadového týdne. Demokratickému kandidátovi již blahopřála k vítězství většina státníků. Nicméně Donald Trump definitivní výsledek voleb prozatím neuznal. Experti zmiňují, že šance současného šéfa Bílého domu na zvrat volebního výsledku jsou zanedbatelné.

ECB

Christine Lagardeová na zasedání centrálních bankéřů minulý týden signalizovala rostoucí pravděpodobnost navýšení svého protipandemického programu (PEPP). Nejčastěji se hovoří o dodatečných 500 mld. EUR. Kromě PEPP pravděpodobně frankfurtská instituce nabídne další výhodné půjčky bankám eurozóny (TLTRO). Evropské peněžní ústavy si tak při splnění některých podmínek mohou sáhnout na velmi levné financování – efektivní sazba dosahuje -1%. K dalšímu snížení úroků centrální banka zřejmě nepřistoupí. Lagardeová optimisticky komentovala vakcínu, na druhou stranu zmínila, že svět čeká několik náročných měsíců. Vzhledem k novým lockdownům lze očekávat přetrvávající deflační tlaky v eurozóně.


Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Út   7:27  Ekonomika eurozóny během Q1 24 rostla (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   6:04  Státem převzatá NET4GAS se loni propadla do ztráty Jiří Zendulka (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688