Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.11.2020 13:35:31

Applied Materials: Opět solidní výsledky a odvážný výhled (komentář)

Jeden z předních globálních dodavatelů strojů potřebných pro výrobu čipů Applied Materials má za sebou úspěšný kvartál, který doplnil nečekaně dobrým výhledem na F1Q21. Tržby společnosti narostly v tomto čtvrtletí o 25 % yoy na 4,7 mld. USD, přičemž konsensus počítal s hodnotou 4,6 mld. USD. Jak je vidět na grafu vlevo, konečně jsme se vrátili na hodnoty z roku 2018. Hrubá marže se díky většímu využití výrobních kapacit rozšířila o další 2 p.b. yoy na 45,7 % (graf vpravo). Tyto faktory se přetavily v čistý zisk na akcii ve výši 1,25 USD (+55 % yoy), což je o cca 10 centů nad predikcemi.

Applied Materials čipy výsledky

Pohled na meziroční změny jednotlivých divizí vypadá pořád výborně, avšak do značné míry za to může špatný loňský rok. Když se podíváme na mezikvartální vývoj, odhaluje se nám zpomalení růstu (nikterak dramatické). To je znatelné především v hlavní divizi vyrábějící stroje potřebné pro výrobu čipů. Divize Semi zpomalila růst ze 14 % qoq na 5 % qoq (graf vlevo) a dostala se na 3,1 mld. při podobném konsensu. Jednotlivé segmenty této divize zase ukazují, že jediným tahounem je Foundry and logic (+11 % qoq), což dokládá renesanci celého sektoru výroby procesorů. Naproti tomu paměťové segmenty DRAM (+0 % qoq) a Flash (-4 % qoq) se pořád jaksi nedokážou odhodlat k většímu růstu, i když kusé zprávy z paměťového sektoru mluví o náznacích zotavení. Také růst divize displejů se stabilizoval na 15 % qoq (graf vpravo) a její příjmy ve výši 480 mil. USD jen mírně překonaly konsensus.

Applied Materials čipy výsledky

Jestli je tady ale jedna věc, která je pro polovodičový trh příznačná, je to ta, že investoři vždy hledí pár měsíců napřed. Proto se v tomto oznámení zaměřili hlavně na nečekaně dobrý výhled na další kvartál. Ten maluje tržby v rozmezí 4,75 až 5,15 mld. USD (cca +20 % yoy) a čistý zisk na akcii mezi 1,2 až 1,32 USD (cca +30 % yoy). Konsensus trhu je v obou případech u spodní hranice těchto intervalů. Data, která máme o představách trhu, nám ukazují, že celý růst bude stát na bedrech divize Semi (+7 % qoq), zatímco displeje půjdou dolů o téměř 20 % qoq. Víceméně to také odpovídá komentáři managementu, že v roce 2021 se budou výsledky společnosti opírat o segmenty Foundry and logic a DRAM (Flash s nulovým růstem). Na investice do výroby displejů kvůli širšímu přijetí OLED si tedy budeme muset ještě počkat.

Akcie rostou před otevřením trhu o 2 %.

• (P/E 21 = 14,5x; P/E 22 = 13,1x; DY = 1,3 %)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688