Makroekonomika  |  12.11.2020 09:39:23

Ranní okénko - Průmyslová výroba v eurozóně zvolní tempo

Dnes nás čeká zveřejnění údajů o průmyslové výrobě v eurozóně a říjnové inflaci v USA. Zprávy o vakcíně proti koronaviru vedou na trzích k vlně optimismu a prezidentka ECB Lagarde zopakovala připravenost centrální banky poskytnout ekonomice další stimul. 

Průmyslová výroba v eurozóně v srpnu meziměsíčně přidala 0,7 %, a setrvala tak o 6 % pod únorovou hodnotou, čímž se jí celkově podařilo již dohnat přibližně 80 % ztrát způsobených jarním úderem koronaviru a následným zavedením ekonomických restrikcí. I pro září počítá trh s růstem, avšak opět umírněným tempem, konkrétně o 0,6 % meziměsíčně. Tomu nasvědčují nedávné údaje o vývoji v průmyslu ve dvou největších ekonomikách eurozóny, v Německu a Francii, kde zářijová průmyslová výroba skončila v obou případech mírně pod tržními odhady. Pro budoucí vývoj lze stejně jako v tuzemsku počítat s tím, že další kolo restriktivních opatření se průmyslu dotkne méně, než tomu bylo na jaře. Nicméně i přesto se sekundárním dopadům, jako například chybějícím pracovníkům, vyhnout nelze. Ve čtvrtém kvartále se tak oživení v průmyslu pravděpodobně pozastaví. 

Inflace v USA dle tržních odhadů v říjnu meziměsíčně vzrostla o 0,1 % oproti zářijovým 0,2 %. V meziročním srovnání by se tím inflační dynamika snížila z 1,4 % na 1,3 %.  Růst spotřebitelských cen tak pravděpodobně nadále zůstane vzdálen od 2% průměrného inflačního cíle Fedu. Proti růstu cen v říjnu působilo snížení dynamiky cen potravin, které byly během jarní pandemické vlny zvýšené. Anti-inflačně v říjnu působily také nižší ceny pohonných hmot.  

Pohled zpět:

Společnosti Pfizer a BioNTech včera oznámily dohodu s Evropskou komisí o dodání až 300 milionů dávek vakcíny proti Covid-19 do Evropské Unie. Podle dostupných údajů by dodání vakcíny mělo být zahájeno již koncem letošního roku. Během příštího roku by pak firmy měly společně dodat celosvětově až 1,3 miliard dávek vakcíny. Zprávy o pokroku ve výrobě vakcíny proti Covid-19 vyústily mezi hráči na finančním trhu v optimismus již z kraje týdne. To vedlo k opouštění pozic v tzv. bezpečných přístavech, kterými jsou tradičně státní dluhopisy některých zemí, jako například Německa nebo USA. To vedlo ke snížení jejich cen, a tudíž zvýšení výnosu. Například výnos 10letého amerického státního dluhopisu během pondělního dne vzrostl zhruba o 18 % a výnos německého 10letého státního dluhopisu zaznamenal v tentýž den skok o 21,7 %. V dalších dnech tlak na výnosy těchto dluhopisů polevil, udržely se ovšem na zvýšené úrovni. Zpráva o tom, že se Evropská komise dohodla na nákupu vakcíny, již k výraznějším pohybům ve státních dluhopisech nevedla.  

Optimismus ohledně vakcíny se ve svém včerejším projevu snažila zchladit prezidentka ECB Lagarde, když upozornila, že ekonomické oživení navzdory dostupnosti vakcíny nemusí být lineární, ale spíše v režimu stop-start, dokud nebude dosažena kolektivní imunita. Současně zopakovala připravenost ECB dále podpořit ekonomiku, přičemž hlavním nástrojem by dle jejích slov měl být program odkupu aktiv a tendry na dodání likvidity finančnímu sektoru (TLTRO). Vzhledem ke zhoršení koronavirové situace napříč evropským kontinentem je pravděpodobné, že ECB oznámí prodloužení a navýšení programu již na prosincovém zasedání.  

Dnešní makroekonomické ukazatele:                                    
Čas Země Událost RB/RBI Trh Předchozí
11:00 EUR Průmyslová výroba (září, m/m,  v %) 0,2 0,6 0,7
14:30 USA Index spotřebitelských cen (říjen, r/r, v %) - 1,3 1,4
14:30 USA Index spotřebitelských cen, jádrová složka (říjen, r/r, v %) - 1,7 1,7
14:30 USA Počet žádostí o podp. v nezam (7. listopad, v tis.) - 731 751
  
Hospodářské výsledky: Walt Disney, Wix.com, Deutsche Telekom, K+S, Mayr-Melnhof, Merck KGaA, RBI, RWE, Siemens, Varta, ZEAL Network, Zurich  

Co bude:

ČT: EUR Průmyslová výroba, USA Index spotřebitelských cen, USA Počet nových žád. o podp. v nezam. 
PÁ: ČR Platební bilance, EUR zaměstnanost 3Q, EUR Druhý odhad HDP 3Q, USA Spotřebitelský sentiment Uni Michigan 

 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688