mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.10.2020 16:15:00

Aspekty pracovního práva v Ománu a jeho poslední změny

Aspekty pracovního práva v Ománu a jeho poslední změny

21.10.2020 / 14:51 | Aktualizováno: 21.10.2020 / 16:15

Čeští občané zaměstnaní v Ománu mohou od 1. 1. 2021 počítat se zjednodušením procedury při změnách zaměstnavatele.
Od 1. ledna 2021 se zahraniční zaměstnanci v Ománu nemusí prokazovat souhlasem při změnách zaměstnavatele. Podle novely může zaměstnanec přecházet z jedné společnosti do druhé za předpokladu, že dokončí smluvní období u předchozího zaměstnavatele.
Doposud se zahraniční zaměstnanci museli při změně zaměstnavatele v Ománu prokazovat souhlasem původního zaměstnavatele – tzv. „No Objection Certificate“. Pokud jej nezískali, mohli u svého stávajícího zaměstnavatele zůstat či opustit Omán se zákazem práce v Ománu na další dva roky.

Další aspekty pracovního práva v Ománu

Dekret sultána č. 35/2003 stanovuje minimální podmínky, které jsou závazné pro všechny zaměstnavatele v Ománu. Například pracovní kontrakt musí být sepsán v arabštině nebo také v angličtině s ověřeným překladem do arabštiny. Zkušební doba je maximálně 3 měsíce. Je stanovena minimální mzda – 325 OMR měsíčně (cca 19.500kč). Zaměstnavatel může hradit mzdu jen bankovním převodem na účet zaměstnavatele (výjimku povoluje ministr). Plně placené jsou veřejné svátky – 13 dní v roce, z toho některé jsou pohyblivé - odvislé od pohybu měsíce. Zaměstnanci mají dále okolo 22 dní dovolené. Zaměstnanci pracují maximálně 9 hodin denně a 45 hodin týdně. Přesčas nesmí překročit 3 hodiny denně a zaměstnanci za něj náleží 125-150% náhrady. Nemocenská může být až 70 kalendářních dnů, přičemž zaměstnanci přináleží plná mzda za první dva týdny, tři čtvrtiny mzdy za třetí a čtvrtý týden, poloviční mzda za pátý a šestý týden a jedna čtvrtina za sedmý až desátý týden. Zaměstnavatel sice nemá povinnost zaměstnancům zajistit zdravotní pojištění, je to však zde dobrou praxí. Zaměstnanec má právo na plně hrazenou mateřskou v rozsahu 50 dní, kterou může uplatnit celkem třikrát během svého zaměstnání. Plně hrazený je také čas, který použije zaměstnanec na jednu životní pouť do Mekky (tzv. hadž). Dobrým zvykem je také, že zaměstnavatel hradí zaměstnanci jednu letenku za rok pro cestu domů. K tomu, aby cizinec mohl pracovat v Ománu, musí mít rezidenční kartu.

To co v posledních letech trápí zahraniční zaměstnance v Ománu je tzv. „omanizace“, tj. tlak na zaměstnávání většího počtu Ománců v soukromém sektoru. Ještě v roce 2018 v Ománu dosahoval podíl zaměstnaných cizinců v soukromém sektoru 87 %. Ministerstvo práce však začalo vyhlašovat povinné kvóty na zaměstnávání vlastních obyvatel. Např. pro rok 2020 činí podíl pro odvětví cestovního ruchu 44,1 %, pro logistický sektor 20 % a pro průmysl 35 %. Těm, kdo kvóty neplní, ministerstvo práce neudělí povolení najmout více pracovníků.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St   6:00  Česká republika dnes slaví 20 let v Evropské unii Euroskop (euroskop.cz)
St   2:57  Strong to severe thunderstorms are expected Wednesday from the Central Plains into.. US National Weather Service (weather.gov)
Út 23:44  Heavy rainfall predicted over the next few days may worsen existing (or result in... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688