Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  07.10.2020 11:53:25

Zotavování průmyslu se v srpnu zadrhlo. Letos se propadne o deset procent


Tuzemský průmysl v srpnu zklamal. Propadal se v meziročním pohledu výrazněji než v červenci. Obecně se čekal slabší srpnový propad, než k jakému došlo. Ovšem tento vývoj jde ruku v ruce s vývojem průmyslové výroby v okolních zemích, která například v Německu v srpnu rovněž zklamala. 

Po očištění o vliv odlišného počtu pracovních dní se průmysl v ČR v srpnu propadl o 5,5 procenta, zatímco v červenci to bylo jen o pět procent. To znamená, že postupné zotavování průmyslové výroby, které začalo v květnu, se v srpnu „zaseklo“. 

Prázdninové výsledky průmyslové produkce jsou však tradičně zkreslovány časováním celozávodních dovolených, pročež srpnová čísla nelze přeceňovat. Moudřejší budeme, až budou známa čísla za září. 

Citelný pokles v srpnu zaznamenal autoprůmysl a také strojírenství. Varovné je však prohloubení propadu nových zakázek, a to takřka o desetinu, k němuž v srpnu došlo jak v porovnání s červnem, tak červencem. Zatímco v případě zakázek z tuzemska meziroční propad v měsících červnu až srpnu postupně zvolna zmírňoval, zakázky ze zahraničí se v srpnu poměrně prudce propadaly. Částečně opět může jít o přechodný vliv prázdninové sezóny. Nelze však vyloučit, že zahraniční poptávka po české průmyslové produkci „ztrácí dech“, což by ztížilo oživování tuzemského průmyslu a vedlo k jeho vleklejší krizi. Fakt, že německá průmyslová výroba v srpnu zklamala, tento výhled podporuje.

Ochlazení vyhlížené poptávky po tuzemské průmyslové produkce je patrné z poklesu zakázek zejména v autoprůmyslu, kovoprůmyslu a strojírenství. 

Za celý letošní rok průmysl poklesne nejspíše o deset procent. Propad však může být o něco hlubší, pokud si v závěru roku svoji daň vybere závažný průběh druhé vlny koronavirové pandemie.  

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

12.09.2023Ranní okénko - Tempo dezinflace se v srpnu mírně zadrhlo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.04.2021Průmysl se v únoru lehce zadrhl Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
12.03.2020Průmysl a stavebnictví se kvůli koronaviru letos propadnou Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste