Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  28.09.2020 14:35:52

V 16:22 hod. sledujte živě start rakety Falcon 9. Počet internetových satelitů Starlink se rozroste nad 700

Společnost SpaceX vizionáře Elona Muska původně již na 17. září plánovala vypuštění dalších internetových satelitů Starlink. Nepříznivé počasí však start rakety Falcon 9 zhatilo, resp. ani dva následné náhradní termíny realizaci v návaznosti na povětrnostní podmínky nepřinesly. Nyní již na Floridě panuje příznivější počasí a tak by dnes v 16:22 hod. našeho času mělo z rampy LC-39A Kennedyho vesmírného střediska dojít k úspěšnému odpočtu startu rakety Falcon 9.

Pokud vezmeme v úvahu loňské vynesení i úvodních jednotlivých testovacích satelitů Starlink, bude se dnes jednat již o třináctou misi s danými satelity. Náklad nebude obsahovat žádné jiné satelity, Falcon 9 tak odstartuje vlastně s tradičními 60 satelity Starlink. Vzhledem k tomu, že každý váží 260 kg, celková hmotnost nákladu se tak bude blížit 16 tunám. K jejich samotnému vypuštění dojde tentokrát poměrně dlouho po startu, resp. zhruba po 61 minutách.


Zajímavostí jistě je, že dnes použitý první stupeň rakety Falcon 9 má za sebou historickou misi vynesení astronautů v lodi Crew Dragon z konce května. Vzhledem k právě znovu použitelnosti rakety bude i dnes již samozřejmostí její přistání na autonomní plošinu umístěnou v Atlantickém oceánu, tentokrát na „Of Course I Still Love You“ nacházející se zhruba 633 km od místa startu.

Není jasné, zda se v přímém přenosu dočkáme také možného zachycení aerodynamických krytů, které chrání náklad. Jak už jsme dříve popisovali, SpaceX se již začalo za pomocí lodí s názvy Ms. Tree a Ms. Chief dané kryty snášející se na padácích úspěšně zachytávat. Tedy díky tomu rovněž zjednodušit jejich znovu použitelnost. Jedna polovina dnes startujícího krytu má za sebou již dvě úspěšné mise Starlink.

On-line přenos lze níže sledovat od cca 16:20 hod., případně následně i zpětně ze záznamu (aktualizace: díky nepříznivému počasí se start neuskutečnil, nový termín bude teprve oznámen):

 

Tento týden by měl být pro SpaceX z hlediska startů velmi živý. Již na středu je naplánován další start rakety Falcon 9, která by v rámci zakázky od U.S. Air Force měla vynést v pořadí již třetí navigační satelit GPS (GPSIII-SV04), kterou vyrobila známá Lockheed Martin.

Mnohem sledovanější však jistě bude jiné místoUSA. V testovací oblasti SpaceX na pláži Boca Chica poblíž hraniceMexikem se totiž ve středu plánuje další test gigantické Starship, resp. verze SN8. V úvodu srpna jsme informovali o tehdejším „skoku“ do 150 metrů, tentokrát má již dojít k letu do 15 km! Testovací Starship tak již bude vybavena aerodynamickou špičkou a stabilizačními plochami. Krom toho, že SN8 má průměr zhruba 9 metrů, výška by se nyní měla zřejmě již pohybovat okolo 50 metrů.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   8:12  China's total goods imports and exports expanded 5.7 percent year on year China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   7:01  Przed nami weekend z przymrozkami na północnym wschodzie i południu Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Pá   3:58  50pm There was a small shift south with the late evening update from NOAA NWS Storm. US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688